Θετική ψήφος από Βουλή που απογειώνει το Fund Industry

Με τη θετική της ψήφο η Ολομέλεια της Βουλής άνοιξε τον δρόμο για απογείωση του fund industry στην Κύπρο, καθώς υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για εναλλακτικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ανοίγει ο δρόμος για εγγραφή και διαφορετικού είδους και τύπου funds στην Κύπρο που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα, ενώ είναι διαθέσιμες όλες οι επιλογές  που υπάρχουν και σε όλες τις δικαιοδοσίες για επενδυτικά ταμεία.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, αμέσως μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων ο πρόεδρος του CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης χαιρέτισε την ψήφιση του περί Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμου, ο οποίος, όπως τόνισε, ανοίγει πλέον τις πόρτες για επιπρόσθετο ενδιαφέρον για το κυπριακό fund industry.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο CIFA, υπογράμμισε ο κ. Γρηγοριάδης, θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες προώθησης του εν λόγω τομέα, περιλαμβανομένων της επίσκεψης στο Λονδίνο στις 19 Σεπτέμβρη όπου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο και παρουσίαση των νέων δεδομένων, καθώς επίσης και τη διοργάνωση διεθνούς φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο και για το οποίο έχουν επιδείξει ενδιαφέρον μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και στο οποίο θα συμμετέχουν διεθνούς εμβέλειας ομιλητές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του CIFA, σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου είναι το Registered Alternative Investment Fund  (RAIF) το οποίο θα επιτρέπει στην ίδρυση στην Κύπρο αμοιβαίων κεφαλαίων με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο κ. Γρηγοριάδης ευχαρίστησε τόσο το Υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ιδιαίτερα την πρόεδρο της, καθώς επίσης και όλα τα μέλη του CIFA και όλους όσους συνεργάστηκαν ώστε να καρποφορήσει η ομαδική δουλειά που έχει επιτελεστεί.

Τι προνοεί ο νόμος
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη σύσταση και τη λειτουργία των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), περιλαμβανομένων των αυτοδιαχειριζόμενων ΟΕΕ με περιορισμένο αριθμό προσώπων (ΟΕΕΠΑΠ) και των Καταχωρισμένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΚΟΕΕ) και συναφώς έχουν ληφθεί υπόψη οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών με παράδοση στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο.  
Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Τη ρύθμιση της λειτουργίας των ΟΕΕ.
  • Τις βασικές προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ΟΕΕ και διαρκούς λειτουργίας, διαφάνειας και εποπτείας των ΟΕΕ που κατάγονται από τη Δημοκρατία.
  • Τη ρύθμιση των νομικών μορφών και των γενικών χαρακτηριστικών που δύναται να λαμβάνει ο ΟΕΕ.
  • Τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη θεματοφυλακή των ΟΕΕ, τους ΟΕΕ που απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό προσώπων, τη διάθεση στη Δημοκρατία μεριδίων ΟΕΕ άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας.
  • Τους ειδικούς κανόνες εποπτείας.
Πέραν των πιο πάνω ρυθμίσεων, με το νόμο εισάγονται νέες πρόνοιες οι οποίες αποσκοπούν στο να καταστήσουν το θεσμικό πλαίσιο των ΟΕΕ πιο ελκυστικό, αυστηρό και ασφαλές. 
Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αφορούν μεταξύ άλλων:
  • Τη σύσταση και τη λειτουργία των ΚΟΕΕ, οι οποίοι δε θα υπόκεινται σε αδειοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά θα εποπτεύονται μέσω του διαχειριστή τους, ο οποίος πρέπει να είναι αδειοδοτημένος.
  • Το αρχικό κεφάλαιο των ΟΕΕ.
  • Το διορισμό θεματοφύλακα, αναλόγως της μορφής που θα έχει ο ΟΕΕ.
  • Την ανάθεση της λειτουργίας διαχείρισης αναφορικά με τη διοίκηση των ΟΕΕ.
  • Τη σύσταση και τη λειτουργία ΟΕΕ ως ετερόρρυθμου συνεταιρισμού με ή χωρίς ξεχωριστή νομική προσωπικότητα.
  • Τη σύσταση εταιρειών επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου δυνάμει των διατάξεων του περί Εταιρειών Νόμου.

Δειτε Επισης

Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μέσω του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ