Καυτή Κυριακή για ΜΕΔ και Συνεργατισμό

Κρίσιμη και καθοριστική κρίνεται η απογευματινή έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής η οποία αναμένεται να κρίνει το μέλλον της συμφωνίας για απορρόφηση μέρους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζας, ενώ σε ευρύτερο πλαίσιο κρίνεται και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς η ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου με στόχο την μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων θα βοηθήσει τα τραπεζικά ιδρύματα να περάσουν με περισσότερη ευκολία τον διαγνωστικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον προσεχή Σεπτέμβρη, διότι ο εποπτικός έλεγχος έχει γίνει αυστηρότερος και σε αντίθετη περίπτωση θα ασκηθούν περισσότερες πιέσεις προς τις τράπεζες για πρόσθετες προβλέψεις και κεφάλαια.

Όπως όλα δείχνουν και με βάση τις δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία για ψήφιση όλων των νομοσχεδίων, με τις εισηγήσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου και του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου να έχουν γίνει αποδεκτές και να έχουν ενσωματωθεί στα τροποποιητικά νομοσχέδια που τίθενται ενώπιον της Ολομέλειας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως παρά των υψηλών τόνων ομιλίες των κομμάτων προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες και να κερδίσουν εντυπώσεις, η παροχή κυβερνητικής εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, βάζοντας τέρμα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των τελευταίων δύο εβδομάδων που οδήγησε σε bank run πέραν του μισού δις ευρώ από την ΣΚΤ.

Από την άλλη, μπορεί μεν να συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία για ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για διαχείριση των ΜΕΧ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τελική μορφή που θα έχει το εν λόγω νομικό πλαίσιο καθώς αυτό θα καθοριστεί από τις τροπολογίες που θα καταθέσουν τα κόμματα και ποιες από αυτές τις τροπολογίες θα λάβουν θετική ψήφο.

Καυτά νομοσχέδια
Πρώτο θέμα στην ατζέντα η έγκριση παροχής κυβερνητικής εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της ΣΚΤ και της Ελληνικής. Με βάση τη συμφωνία, απαιτείται η δημιουργία από την ΣΚΤ ενός Σχεδίου Εγγύησης Δανείων στο οποίο θα συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία ω εγγυητής των υποχρεώσεων της ΣΚΤ, μέσω τη σύναψης σύμβασης κυβερνητικής εγγύησης απευθείας με την Ελληνική Τράπεζα. Το εν λόγω Σχέδιο θα καλύπτει ενδεχόμενες μη-αναμενόμενες ζημιές σε καθορισμένο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από ΜΕΔ αξίας €500 εκατ. και εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €2,1 δις. Με βάση εκτίμηση ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού οίκου οι ενδεχόμενες μη-αναμενόμενες ζημιές σε περίοδο 12 ετών υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα €155 εκατ. Η κυβερνητική εγγύηση θα προκύψει σε περίπτωση αδυναμίας του Συνεργατισμού—Φορέα να καλύψει μη αναμενόμενες ζημιές από το δανειακό αυτό χαρτοφυλάκιο, που σχετίζεται με ενδεχόμενη αθέτηση αποπληρωμής των ¾ αυτών των δανείων.

Επίσης, στην Ολομέλεια θα τεθούν και τα νομοσχέδια για ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου μείωσης ΜΕΔ και αφορούν τα πιο κάτω νομοσχέδια:

Ο «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018» στοχεύει κυρίως στους στρατηγικούς. Παράλληλα, απαλείφονται διατάξεις που προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Νόμου, καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ διασφαλίζεται ότι παλαιές δικαστικές αποφάσεις, χρέη δικαστικών αποφάσεων ή διαιτησίες θα καλύπτονται από το Νόμο.

Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, προβλέπει πως οι μεταβιβάσεις των εξασφαλίσεων των δανείων από τον πωλητή προς τον αγοραστή θα διενεργείται χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους. Την ίδια ώρα, προβλέπει την πρόσβαση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στο μηχανισμό ανταλλαγής δεδομένων για σκοπούς αξιολόγησης του αξιόχρεου των δανειοληπτών.

Στον περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018 εισάγονται πρόνοιες με τις οποίες καθίστανται αποτελεσματικότεροι οι μηχανισμοί αφερεγγυότητας που καθορίζονται στη βασική νομοθεσία μέσω των οποίων υπομοχλεύονται οι χρεώστες από το καθεστώς της αφερεγγυότητας και επανεισάγονται στη δρώσα οικονομία.

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018  ο οποίος αποσκοπεί στο να ενισχυθεί το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης Χρεών Εταιρειών και να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή χρήση του τόσο από χρεώστες όσο και από πιστωτές.

Οι περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2018 που έχουν σαν στόχο την τροποποίηση των περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας Κανονισμών, ώστε να αυξηθεί το καθορισμένο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας από 20% σε 30%, σε περίπτωση που προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ, με στόχο να ενισχυθεί το κίνητρο του Συμβούλου Αφερεγγυότητας για επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές του χρεώστη για αναδιάρθρωση των χρεών του, με απώτερο στόχο την επανένταξη των βιώσιμων χρεωστών στη δρώσα οικονομία.
 
Παράλληλα, 

θα συζητηθούν οι τρεις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και μία του ΔΗΚΟ, οι οποίες συγχωνεύονται σε μία και αφορούν την προστασία των εγγυητών, καθώς επίσης δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και αφορούν αλλαγές στον νόμο για την Κεντρική Τράπεζα και τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. 

Η μία πρόταση θα ρυθμίζει το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση του deal με την Ελληνικής, ενώ η άλλη πρόταση θα τροποποιεί τον νόμο περί ΣΠΙ, εισάγοντας πρόνοια για διατραπεζικές συναλλαγές της ΣΚΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα ρευστότητας με παροχή ρευστότητας από την Ελληνική.

Δειτε Επισης

Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards