Αισιοδοξία για συναίνεση στην Ολομέλεια

Κορυφώνονται οι συζητήσεις στη Βουλή τόσο για την κυβερνητική εγγύηση στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας όσο και για τα νομοσχέδια που θα βελτιώσουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία οδηγούνται προς ψήφιση την Παρασκευή 6 Ιουλίου.

Έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η σημερινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, η οποία συγκαλείται σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, αναμένεται να είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμα: Αβέρωφ: Δεν θα αφήσουμε να κινδυνέψει κανένας καταθέτης στην ΣΚΤ

Συζητήσεις μέχρι και την υστάτη
Παράλληλα, ο μαραθώνιος συζητήσεων θα συνεχιστεί και σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή, από τις 09:30 μέχρι και τις 11:00, ώρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτο ξεκαθαρίζοντας ότι η επιτροπή θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου μέχρι και την υστάτη, εξέφρασε την αισιοδοξία αφενός για την έγκριση της συζήτησης την Παρασκευή και αφετέρου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να κινδυνέψει οποιοσδήποτε καταθέτης οποιουδήποτε ποσού στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα».

Η Βουλή καλείται να λάβει αυτή τη στιγμή αποφάσεις που διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομία, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν την ετοιμότητα να βάλουν πλάτη για το καλό του τόπου.

Ωστόσο, προειδοποίησε τα μέλη της επιτροπής ότι παρά να τροποποιήσουν την ουσία των νομοσχεδίων είναι καλύτερα αυτά να καταψηφιστούν, καθώς, όπως είπε «τροποποιήσεις ουσίας θα επιφέρουν περισσότερη ζημιά παρά όφελος».
 
Η σύσκεψη αρχγηγών θα αποφασίσει για την ημερήσια διάταξη της προσεχούς Παρασκευής και ενδεχομένως να κριθεί σκόπιμο να αποφασίσει και για έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, όμως, κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας ολόκληρο το πακέτο νομοσχεδίων την Παρασκευή, παρά μόνο οι κρατικές εγγυήσεις στην Ελληνική, το οποίο αποδεικνύεται το πιο επείγον υπό τις περιστάσεις.


Διαβάστε ακόμα: ΥΠΟΙΚ: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της εγγύησης για Συνεργατισμό

Καθησύχασε ο Χάρης για τις εγγυήσεις
Διαχειρίσιμες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τις δημοσιονομικές επιπτώσεις  από τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του deal της μεταφοράς του καλού μέρους του Συνεργατισμού (καταθέσεις και εξυπηρετούμενα δάνεια) στην Ελληνική Τράπεζα.

Ο φορέας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Συνεργατισμό, θα είναι απόλυτα σε θέση, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, να πληρώνει τυχόν μη αναμενόμενες λογιστικές ζημιές, χωρίς κατά πάσα πιθανότητα, να χρειαστεί οποιαδήποτε στιγμή ο δεύτερος εγγυητής, δηλαδή το κράτος.

Διευκρίνισε ακόμα ότι ο φορέας που θα δημιουργηθεί δεν έχει σχέση με τον φορέα ισότιμης κατανομής βαρών, στην περίπτωση του οποίου το κράτος εγγυάται την αποπληρωμή.  Όπως είπε, πρόκειται για συμφωνία μεταξύ πωλητή (ΣΚΤ) και αγοραστή (Ελληνικής), όπου ο πωλητής καλείται για ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου που θα μεταβιβάσει στην Ελληνική να καλύψει μη αναμενόμενες λογιστικές ζημιές, οι οποίες θα προκύψουν μετά τη διαφοροποίηση της λογιστικής και δίκαιης αξίας του χαρτοφυλακίου που μεταφέρεται.

Διαβάστε ακόμα: Κληρίδης προς Χαραλαμπίδου: Δεν συμβουλευόμαστε νομικά την Freshfields

Ο οίκος και η MIG
Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στις επικρίσεις ότι ο οίκος Freshfields Brackhaus Delinger, ο οποίος επελέγη για την τελική δεσμευτική πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας και για τη συμφωνία παροχής εγγύησης από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο ίδιος νομικός σύμβουλος που εκπροσώπησε την MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου στην υπόθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους πέραν του €1 δισ.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο εν λόγω οίκος επελέγη «στη βάση της πολύ μεγάλης εμπειρίας και καλής συνεργασίας με τις κυπριακές αρχές στα θέματα κρατικών εγγυήσεων που αφορούσαν τις Κυπριακές Αερογραμμές», σημειώνοντας ότι οι ίδιοι δικηγόροι εργοδοτήθηκαν από τον Σύνδεσμο  Τραπεζών ή από τις τράπεζες για το Σχέδιο Εστία, εξασφαλίζοντας μάλιστα την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της MIG, ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ελπίδα οι δικηγόροι που ορίστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι εξίσου καλοί.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών την Τετάρτη 4 Ιουλίου συνεχίστηκε η συζήτηση για τα νομοσχέδια που ισχυροποιούν το τραπεζικό σύστημα, όπως επίσης για τον κρατικό φορέα ΜΕΔ και το Σχέδιο Εστία, το οποίο, ωστόσο, δεν χρειάζεται την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής.

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται