Σήκωσαν €160 εκατ. ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία

Αποκαθίσταται όπως όλα δείχνουν η εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των καταθέσεων στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα μετά την μεγάλη εκροή καταθέσεων λόγω άγνοιας και αβεβαιότητας για τις εξελίξεις γύρω από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, με τα κυπριακά νοικοκυριά να αποσύρουν περίπου €390 εκατ. καταθέσεις κατά τους πρώτους τρείς μήνες του 2018, ενώ από πλευράς ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων οι συνολικές εκροές καταθέσεων κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο ανήλθαν στα €160,6 εκατ. Οι κυπριακές επιχειρήσεις φαίνεται, όμως, να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου με τις καταθέσεις τους να αυξάνονται κατά €60,8 εκατ. τους μήνες  Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο.

Στα πάνω τους οι συνολικές καταθέσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €2,48 δισ. και διαμορφώθηκαν στα €39,4 δις τον Απρίλιου του 2018 καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 9,2% σε ετήσια βάση. Η αύξηση των καταθέσεων οφείλεται κυρίως από την κατάθεση ύψους €2,5 δισ. της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.
 
Διαβάστε ακόμα: Προς επέκταση οι Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Κυπερούντας
 
Ανακτούν το χαμένο έδαφος οι επιχειρήσεις
Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν στα €8,19 δις τον Απρίλιου του 2018 σε σχέση με €7,4 δις τον Δεκέμβριο του 2016, καταγράφοντας άνοδο 10,5% σε ετήσια βάση κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των κυπριακών επιχειρήσεων και αύξηση της ρευστότητας τους, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να πει πως ανακτάται και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων προς τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.
 
Μετά την εκροή καταθέσεων στις αρχές του 2018, τον Απρίλιο οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €17,3 εκατ. σε σχέση με τον Μάρτιο οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €23,28 δις. Σε σχέση με το 2013 οπόταν και οι συνολικές καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών ανέρχονταν στα €23,3 εκατ., φαίνεται ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι καταθέσεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων μειώθηκαν τον Απρίλιο του 2018 σε €1.752 εκατ. από €1.832,2 εκατ. που ήταν τον Μάρτιο.
 
Διαβάστε ακόμα: Άλμα 20% στα ενοίκια διαμερισμάτων σε δύο χρόνια


Μειώνονται οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών
Μειωμένες κατά €496,9 εκατ. παρουσιάζονται οι συνολικές καταθέσεις των κατοίκων τρίτων χωρών στην Κύπρο τον Απρίλιου του 2018 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €7,94 δις. Η εν λόγω μείωση μπορεί να δικαιολογηθεί είτε λόγω αποφάσεων επιχειρήσεων μη κάτοικων Κύπρου να μεταφέρουν τα χρήματα τους εκτός Κύπρου (λόγω και της μείωσης των καταθετικών επιτοκίων), είτε από το κλείσιμο λογαριασμών από τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο μέσα στα πλαίσια της πολιτικής για ύποπτων λογαριασμών που ενδεχομένως να σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP