Ξέπλυμα: Εκστρατεία για να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου

Σε καμπάνια προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό αναφορικά με τις δράσεις μας κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επιδίδεται η Κύπρος, σε συνεργασία με αμερικανικό οίκο. 
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Κεντρική Τράπεζα, βασικός σκοπός του έργου είναι η επικαιροποίηση στοιχείων που αφορούν σε όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η Κύπρος, για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι, με βάση και τα στοιχεία έρευνας γνώμης που έχει προηγηθεί στο πλαίσιο του έργου, έχει διαπιστωθεί ότι η εικόνα εποπτικών αρχών, σημαντικών θεσμών αλλά και μεγάλων οργανισμών όπως τράπεζες του εξωτερικού και δη στις ΗΠΑ είναι ξεπερασμένη (outdated). Βάσει του συγκεκριμένου ευρήματος, γίνεται προσπάθεια για σειρά επαφών με αρμόδιους φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη προκειμένου να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει για την Κύπρο.
 
Το εν λόγω έργο έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, με βασική επιδίωξη την αποφυγή δημιουργίας αρνητικής εικόνας για την Κύπρο στον τομέα αυτό.
Οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και των Τραπεζών τόνισαν ότι η εικόνα που δυνατόν να υπήρξε για την Κύπρο στην προ του 2013 εποχή για το ξέπλυμα έχει αλλάξει πλήρως,  κάνοντας λόγο για ανυπόστατα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται κατά καιρούς στον ξένο τύπο, τα οποία στοχοποιούν τη χώρα μας. «Προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις και να δώσουμε προς τα έξω της εικόνα ότι δεν ανεχόμαστε θέματα money laundering, θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνσης και να “καθαρίσουμε” την Κύπρο από άδικες κατηγορίες», τόνισε εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως η κατάσταση σήμερα έχει αλλάξει, σε σχέση με το παρελθόν.  
 
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, έχει συσταθεί μία ομάδα αποτελούμενη από στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Τραπεζών και τραπεζών της χώρας, η οποία χειρίζεται άμεσα θέματα που άπτονται επικοινωνίας και τύπου.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο διευθυντής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, τόνισε ότι ρόλος της Κεντρικής είναι να διασφαλίζει σωστά την εφαρμογή της νομοθεσίας και των προνοιών της για ενδεχόμενο ξέπλυμα και όχι η διενέργεια ερευνών. Εφόσον, πρόσθεσε, στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών γίνει αντιληπτή κάποια ύποπτη περίπτωση, τότε η Κεντρική θα ενημερώσει σχετική τη ΜΟΚΑΣ. 
Τονίστηκε επίσης, ότι για την καλύτερη δυνατή δράση κατά του ξεπλύματος, λειτουργούν αφενός μια συντονιστική επιτροπή υπό την προεδρία της ΜΟΚΑΣ και συμμετέχοντες όλους τους εμπλεκόμενους και αφετέρου μια τεχνική επιτροπή με αντικείμενο τον συντονισμό του εποπτικού τομέα.
 
Στο μεταξύ, ερωτηθείς αν η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο κατά πόσο υιοθετούν και εφαρμόζουν κυρώσεις που προέρχονται από αμερικανικές εποπτικές αρχές, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αυτό εναπόκειται στα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα. Τόνισε, ωστόσο, ότι αν και οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές δεν είναι υποχρεωτικές, εντούτοις, στο παρελθόν οι αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν τη στρόφιγγα των συναλλαγών σε δολάρια σε συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, προκαλώντας του σοβαρό πρόβλημα. 
 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών