Στη μετοχική σκακιέρα Ελληνικής ο Συνεργατισμός

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής προσφοράς από την Ελληνική Τράπεζα για απόκτηση των εργασιών του Συνεργατισμού. Οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες εκτιμάται πως θα κρατήσουν μέχρι την υστάτη, δηλαδή μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ ακόμα και τότε είναι αβέβαιο αν θα εξευρεθεί μία συναινετική λύση.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο, που επιβεβαιώνεται από αριθμό εμπλεκομένων, είναι πως η Ελληνική θα υποβάλει πρόταση για το ολόκληρο το καλό χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού και τα αντίστοιχα στοιχεία παθητικού, παρά τα διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί προσφοράς μόνο για αποσπασματικά στοιχεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Προφανώς μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί ένα θετικό βήμα, αφού είναι το σενάριο που ευνοούν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών.

Το δύσκολο κομμάτι του παζλ, το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και είναι αμφίβολο αν θα ξεκαθαρίσει μέχρι τη Δευτέρα, αφορά στο πως θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στην Ελληνική από την απορρόφηση αυτών των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού. Τις τελευταίες μέρες γράφτηκαν πάρα πολλά γύρω από το παιχνίδι δύναμης και ελέγχου της τράπεζας ενώ και τα Μέσα Ενημέρωσης βομβαρδίζονταν καθημερινά με  κάθε λογής πληροφορίες. Εσκεμμένα επιλέξαμε να μην εμπλακούμε σ’ αυτό το παιχνίδι ονοματολογίας και σε κάποιες περιπτώσεις λασπολογίας μέχρι να έχουμε απτές και διασταυρωμένες πληροφορίες. 

Είναι γεγονός πως το παρασκήνιο των τελευταίων βδομάδων ήταν οργιώδες με αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των επενδυτικών ταμείων που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τα κεφάλαια της τράπεζας εάν προκύψει ανάγκη, υφιστάμενων μετόχων και εποπτικών Αρχών. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν βρέθηκε κάποια κοινή συνισταμένη που να ικανοποιεί τα θέλω των υφιστάμενων μετόχων και κυρίως της Wargaming η οποία οι πληροφορίες λένε πως θέλει να διατηρήσει σημαντικό ποσοστό στην τράπεζα και των ενδιαφερόμενων όπως για παράδειγμα της Lonestar η οποία ξεκαθάρισε εδώ και καιρό πως σε περίπτωση που επενδύσει στην τράπεζα θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο του οργανισμού. Ούτε και οι διαβουλεύσεις με άλλα ενδιαφερόμενα επενδυτικά ταμεία φαίνεται να οδήγησαν σε οριστική κατάληξη σε σχέση με τη δημιουργία μίας νέας μετοχικής δομής στην τράπεζα.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που θα προκύψει μέχρι το βράδυ της Κυριακής ενδεχομένως η πρόταση που θα υποβάλει η Ελληνική να μην περιλαμβάνει δέσμευση από κάποιον τρίτο οργανισμό για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν. Ενδεχομένως να προταθεί διάλογος με τον επόπτη σε σχέση με το τελικό ύψος των αναγκών και κυρίως τη χρονική περίοδο που θα πρέπει να αντληθούν. 

Την ίδια ώρα απομένει να διαφανεί αν ένα άλλο επενδυτικό ταμείο, το Apollo καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τα στοιχεία στον ισολογισμό του Συνεργατισμού και κατά πόσο αυτό θα το πράξει μόνο του ή με κάποιο άλλο συνεργάτη.

 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων