Σε αναμονή οι δράσεις του Κράτους για ΜΕΔ

Αισιοδοξία η οποία τελεί υπό αναμονή για ριζική αντιμετώπιση του πολύκροτου θέματος των κόκκινων δανείων προκάλεσε η προ διμήνου σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων και η ανακοίνωση περί σύστασης τεχνικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει προτάσεις και εισηγήσεις που θα οδηγούσε στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου ΕΣΤΙΑ ή Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Δανείων. 

 
Πάντως, μέχρι στιγμή δεν έχει συσταθεί η τεχνική επιτροπή και δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε συνεδρίαση, καθώς όπως αφέθηκε να νοηθεί η κατάληξη της διαδικασίας πώλησης του Συνεργατισμού αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα. 
 
Διαβάστε ακόμα: Οι εστίες €60 εκατ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Έγκωμη
 
Εάν, δηλαδή, τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού θα παραμείνουν στα χέρια του Κράτους που θα οδηγήσει στην ουσία στη δημιουργία Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, χωρίς να είναι γνωστή ποια θα είναι η μορφή που αναμένεται να λάβει.
 
Διαβάστε ακόμα: Leroy Merlin: Σχέδια για online shop στην Κύπρο

Αναβάθμιση Πλαισίου Αφερεγγυότητας
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2018-2021 το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως στόχος του είναι η προώθηση των κατάλληλων νομοθεσιών και ρυθμίσεων οι οποίες θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της επίλυσης του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Μέσα στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας τόσο των νομοθεσιών του Πλαισίου Αφερεγγυότητας όσο και της ίδιας της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας.
 
Πρόσφατα μάλιστα οδηγήθηκαν στη Βουλή τρία νομοσχέδια τα οποία επεκτείνεται σε έξι χρόνια από τρία χρόνια που είναι σήμερα η περίοδος ισχύος μέτρων για εγγυητές δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.
 
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews o προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Γιώργος Καροτσάκης, σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες τεχνικές διαδικασίες οι οποίες χρήζουν βελτίωσης, ενώ υπογράμμισε πως και η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης σε διάφορους τομείς κάτι το οποίο, όπως είπε, «εφαρμόζουμε σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της κατάστασης».
 
Σε ό,τι αφορά τα τρία νομοσχέδια για επέκταση της περίοδος ισχύος των μέτρων, ανέφερε ότι «ένα σχέδιο προστατεύει και την κύρια κατοικία του εγγυητή για να μην ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα για εκποίησης της πρώτης κατοικίας του εγγυητή. Αν όμως ολοκληρωθεί το σχέδιο δίδεται μια παράταση στον εγγυητή από τρία σε έξι χρόνια για να είναι σε καλύτερη θέση». 
 
Παράλληλε, σημείωσε ο κ. Καροτσάκης, επεκτάθηκε για ακόμα τρία χρόνια το σχέδιο και για το μη συναινετικό στις  περιπτώσεις προσωπικού σχεδίου αποπληρωμής για φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, στις περιπτώσεις όπου καταρτιστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης από το σύμβουλο αφερεγγυότητας και απορριφθεί συναινετικά από τους πιστωτές και νοουμένου ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του φυσικού προσώπου δεν υπερβαίνουν τις €350 χιλιάδες και η αξία της κύριας κατοικίας του δεν υπερβαίνει τις €300 χιλιάδες (και έχει υποθηκευτεί), μπορεί να αποταθεί στο δικαστήριο μέσω του σύμβουλου αφερεγγυότητα για να εξασφαλίσει διάταγμα το οποίο να επιβάλλει λύση προς τους πιστωτές νοουμένου όμως ότι οι πιστωτές δεν θα τεθούν σε χειρότερη μοίρα εάν και εφόσον ο χρεώστης έβγαινε σε πτώχευση.  
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου