«Ξεκαθάρισμα» ΕΠΕΥ μέσω ESMA;

Σφίγγει ο κλοιός για ΚΕΠΕΥ (Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) οι οποίες τα μαζεύουν και φεύγουν ή το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο δημιουργεί συνθήκες για ξεκαθάρισμα εταιρειών για καλύτερη προστασία επενδυτών και ανάπτυξη του τομέα σε καλύτερα θεμέλια;

Διαβάστε ακόμα: Στη Λάρνακα το 2019 η νέα σχολή του Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δημοσίευμα των financemagnates.com υπογραμμίζει ότι καθώς το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών τίθεται σε ισχύ αρκετές ΕΠΕΥ που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο  και ιδιαίτερα στον τομέα του FOREX είτε θα αναγκαστούν να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της εποπτικής αρχής της Κύπρου, είτε θα πρέπει να βρουν άλλη διέξοδο.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεκάδες εταιρείες στην Κύπρο, που έχουν αδειοδοτηθεί και βρίσκονται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, βρίσκονται στη διαδικασία πώλησης των δραστηριοτήτων τους. Είτε μέσω της πώλησης του χαρτοφυλακίου τους, είτε μέσω της εκούσιας παραίτησης από την άδεια λειτουργίας τους.
 
Η χρηματιστηριακή αγορά στην Κύπρο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με την επιχειρησιακή στρατηγική των περισσοτέρων εταιρειών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μάρκετινγκ, ενώ με τους νέους κανόνες της ESMA (European Securities and Markets Authority) πολύ πιθανό να δημιουργηθεί μια αγορά με εταιρείες από περισσότερα κεφάλαια.

Φαίνεται πως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θέτει τις εταιρείες ενώπιον διλήμματος: είτε να εγκαταλείψουν ή να επενδύσουν στο εμπορικό τους σήμα για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
 
12 ΚΕΠΕΥ παραιτήθηκαν εκούσια
Αξίζει να σημειωθεί πως όντως σε κάποιες περιπτώσεις εταιρείες, οι οποίες είναι πλήρως δραστηριοποιημένες, αποφασίζουν από μόνες τους να προχωρήσουν σε παραίτηση της άδειας τους, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες νομοθετικές και άλλες απαιτήσεις που είτε αφορούν τον νομό MiFID II, είτε τον νέο νόμο AML, είτε τα μέτρα της ESMA, είτε μέτρα που θέτει η ΕΚΚ.
 
Την ίδια ώρα, ορισμένες άλλες εταιρείες, οι οποίες ενώ εξασφαλίζουν άδεια ΚΕΠΕΥ από την ΕΚΚ δεν προχωρούν σε ενεργοποίηση της άδειάς τους για τους δικούς τους λόγους, όπως για παράδειγμα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που διέπουν τη λειτουργίας τους ή αλλάζουν τα επαγγελματικά τους πλάνα, και στην πορεία παραιτούνται οι ίδιες από αυτήν.   
 
Παράλληλα, η ΕΚΚ έχει εντατικοποιήσει τους εποπτικούς της ελέγχους, γι’ αυτό όπου εντοπιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας, αναλόγως της περίπτωσης λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα για κάθε ΚΕΠΕΥ χωριστά, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων ων πελατών της εταιρείας και την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Kleima: Φεύγει από Έλληνα, πάει σε δικό του σπίτι

Σε αναστολή της άδειας λειτουργίας ΚΕΠΕΥ προχωρεί η EKK σε περίπτωση που υφίστανται υπόνοιες για ενδεχόμενη μη συμμόρφωσή της με τις πρόνοιες του σχετικού νόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δίνεται ένα μικρό χρονικό διάστημα συμμόρφωσης. Όταν γίνει εκ νέου η έρευνα και διαπιστωθεί ότι η εταιρεία έχει συμμορφωθεί τότε της δίνεται άδεια επαναδραστηριοποίησης. Αν, η εταιρεία συνεχίσει να μην συμμορφώνεται, αναλόγως των δεδομένων, η ΕΚΚ είτε δίνει νέα παράταση συμμόρφωσης, είτε προχωρεί στην πλήρη ανάκληση των εργασιών της. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου η ΕΚΚ προχωρεί απευθείας σε πλήρη ανάκληση της εταιρείας, εάν εντοπιστούν σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας.

Το 2018 μέχρι και τις 7 Μάιου 4 ΚΕΠΕΥ παραιτήθηκαν εκούσια από την άδεια λειτουργίας τους, ενώ σε δύο περιπτώσεις η ΕΚΚ προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας 2 ΚΕΠΕΥ.

Το 2017, η ΕΚΚ προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας 2 ΚΕΠΕΥ, την αναστολή 3 ΚΕΠΕΥ και άλλες 12 ΚΕΠΕΥ παραιτήθηκαν εκούσια από την άδεια λειτουργίας που κατείχαν.   

Το 2016 η ΕΚΚ προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας 3 ΚΕΠΕΥ,  ενώ άλλες 12 ΚΕΠΕΥ παραιτήθηκαν εκούσια από την άδεια λειτουργίας που κατείχαν. Επίσης ακόμη μια ΚΕΠΕΥ που δεν είχε δραστηριοποιηθεί παραιτήθηκε από την άδεια που κατείχε. 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων