Οι non core εργασίες της Τράπεζας Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου πέραν από τις χρηματοπιστωτικές εργασίες που διεξάγει αλλά και τη σημαντική έκθεσή της πλέον στον τομέα των ακινήτων μέσω των πολλών που απέκτησε στα πλαίσια της διαδικασίας ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία, κατέχει σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου κι άλλων εταιρειών. Συμμετοχή που αποκτήθηκε είτε μέσω της αναδιάρθρωσης δανεισμού, είτε μετά την απορρόφηση περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα: 40% περισσότερες πολιτογραφήσεις το 2016

Συγκεκριμένα είναι μέτοχος στις εξής εταιρείες:
  • CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd 49.9%
  • Interfund Investments Plc 23.1%
  • Aris Capital Management LLC 30%
  • Rosequeens Properties Limited 33.3%
  • Rosequeens Properties SRL 33.3%
  • Τσίρος (Άγιος Τύχων) Λτδ 50%  
  • Μ.Σ. (Σκύρα) Βάσας Λτδ 15%
  • D.J. Karapatakis & Sons Limited 7.5%
  • Rodhagate Entertainment Ltd 7.5%
  • Fairways Automotive Holdings Ltd 45%

Nicosia Mall
Επίσης, η τράπεζα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης δανείων, απέκτησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ποσοστό 51% στο μετοχικό Κεφάλαιο του Nicosia Mall Holdings (NMH) Limited.  Το Nicosia Mall Holdings (NMH) Limited δραστηριοποιείται στην κατασκευή του Nicosia Mall.  Το τίμημα για την απόκτηση του 51% μεριδίου του Nicosia Mall Holdings (NMH) Limited ανέρχεται σε €7,500 χιλ.  που χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση μέρους των εγκαταστάσεων και συνεπώς η εξαγορά δεν περιλάμβανε κανένα χρηματικό αντίτιμο.  Η συναλλαγή θεωρήθηκε ως εξαγορά ενός περιουσιακού στοιχείου και δεν αντιμετωπίστηκε ως συνένωση επιχειρήσεων, δεδομένου ότι το Συγκρότημα απέκτησε έλεγχο μιας εισροής χωρίς καμία διαδικασία, συνεπώς δεν αναγνωρίστηκε υπεραξία ή κέρδος από την διαπραγμάτευση.  Η BOC PCL ελέγχει το Nicosia Mall Holdings (NMH) Limited.

S.Z. Eliades Leisure Ltd
Στο ίδιο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, αποκτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2016 το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της S.Z. Eliades Leisure Ltd ως ανταλλαγή για την εξόφληση χρέους που οφειλόταν, συνολικού μικτού ποσού ύψους €52,335 χιλ.  Η S.Z. Eliades Leisure Ltd δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη γης και τη λειτουργία γηπέδου γκολφ στην Κύπρο. Η εύλογη αξία της τιμής εξαγοράς του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της S.Z. Eliades Leisure Ltd ανέρχεται σε €43,758 χιλ. Η εξαγορά δεν περιλάμβανε οποιοδήποτε αντάλλαγμα σε μετρητά.  Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί έλεγχο στην S.Z. Eliades Leisure Ltd.
 
K. Athienitis Kalamon Ltd
Η τράπεζα ελέγχει επίσης το 100% της K. Athienitis Kalamon Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και ενοικίαση ακινήτων. Η εύλογη αξία της τιμής εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της K. Athienitis Kalamon Ltd ανέρχεται σε €4.204 χιλ., η οποία ισούται με το τίμημα που πληρώθηκε για την εξαγορά της εταιρίας.  Μέρος της τιμής εξαγοράς που πληρώθηκε χρησιμοποιήθηκε για να μειωθούν οι οφειλόμενες δανειακές διευκολύνσεις της μητρικής εταιρίας της K. Athienitis Kalamon Ltd. Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί έλεγχο στην K. Athienitis Kalamon Ltd.

CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd
Ως μέρος της εξαγοράς ορισμένων δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας το 2013, αποκτήθηκε από το Συγκρότημα, το 49.9% της CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd, μητρική εταιρία συγκροτήματος ασφαλιστικών εταιριών στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Interfund Investments Plc
To Συγκρότημα κατέχει 23.1% στην Interfund Investments Plc, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο ως επενδυτική εταιρία κλειστού τύπου και είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ.  Η αγοραία αξία της επένδυσης είναι €1,804 χιλ. (2016: €1,399 χιλ.). Κατά τη διάρκεια του 2017 και 2016 δεν υπήρξαν σημαντικές συναλλαγές μεταξύ του Συγκροτήματος και της συγγενούς εταιρίας.

Rosequeens Properties Limited και Rosequeens Properties SRL
Το Συγκρότημα κατέχει πραγματικό ποσοστό ύψους 33.3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Rosequeens Properties SRL, η οποία είναι εγγεγραμμένη στη Ρουμανία και είναι ιδιοκτήτρια εμπορικού κέντρου στη Ρουμανία. Το μερίδιο αποκτήθηκε αφού η BOC PCL έλαβε μέρος σε διαδικασία δημόσιου πλειστηριασμού στα πλαίσια διακανονισμού οφειλόμενων χρεών ύψους €21 εκατ. περίπου.  Το μερίδιο του Συγκροτήματος στα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της συγγενούς εταιρίας στις 31 ∆εκεμβρίου 2017 και 2016 είχε μηδενική λογιστική αξία, αφού η εταιρία είχε αρνητικά καθαρά περιουσιακά στοιχεία. 

Aris Capital Management LLC
Το Συγκρότημα κατέχει ποσοστό συμμετοχής 30.0% του μετοχικού κεφαλαίου της Aris Capital Management LLC, το οποίο μεταφέρθηκε στο Συγκρότημα μετά την εξαγορά ορισμένων δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας.  Κατά τη διάρκεια προηγούμενων ετών, το Συγκρότημα αναγνώρισε ζημιά απομείωσης ύψους €2,078 χιλ.  Κατά τη διάρκεια των ετών 2017 και 2016, δεν υπήρχαν σημαντικά υπόλοιπα ή συναλλαγές μεταξύ του Συγκροτήματος και της συγγενούς εταιρίας.
 
Μ.Σ. (Σκύρα) Βάσας Λτδ
Κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε στις 31 ∆εκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης των δανείων του, το Συγκρότημα απέκτησε ποσοστό ύψους 15.0% στο μετοχικό κεφάλαιο της Μ.Σ. (Σκύρα) Βάσας Λτδ.  Η Μ.Σ. (Σκύρα) Βάσας Λτδ είναι η μητρική εταιρία συγκροτήματος εταιριών (συγκρότημα Σκύρα Βάσα) με δραστηριότητες στην παραγωγή, επεξεργασία και διανομή υλικών (θρυμματισμένες πέτρες και άμμος) και παροχή άλλων δομικών υλικών και υπηρεσίες που βασίζονται σε βασικά προϊόντα όπως έτοιμο σκυρόδεμα, άσφαλτος και συσκευασία υλικών.  Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί σημαντική επιρροή στο συγκρότημα Σκύρα Βάσας, καθώς μπορεί να εκπροσωπείται στο ∆ιοικητικό Συμβούλιο και να ψηφίζει για θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες του συγκροτήματος Σκύρα Βάσας.  Η επένδυση θεωρείται ότι υπέστη πλήρη απομείωση και η αξία της περιορίζεται στο μηδέν.
 
D.J. Karapatakis & Sons Limited και Rodhagate Entertainment Ltd
Κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε στις 31 ∆εκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης των δανείων του, το Συγκρότημα απέκτησε ποσοστό ύψους 7.5% στο μετοχικό κεφάλαιο της D.J. Karapatakis & Sons Limited και της Rodhagate Entertainment Ltd, με δραστηριότητες που αφορούν την αναψυχή, τον τουρισμό, τον κινηματογράφο και την ψυχαγωγία στην Κύπρο.  Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί σημαντική επιρροή στις δύο εταιρίες καθώς μπορεί να εκπροσωπείται στο ∆ιοικητικό Συμβούλιο και να ψηφίζει για θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες των δύο εταιριών.  Οι επενδύσεις θεωρούνται ότι υπέστησαν πλήρη απομείωση και η αξία τους περιορίζεται στο  μηδέν.

Διαβάστε ακόμα: Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές κατοικιών

Fairways Automotive Holdings Ltd
Κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε στις 31 ∆εκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης των δανείων του, το Συγκρότημα απέκτησε το 45.0% στο μετοχικό κεφάλαιο της Fairways Automotive Holdings Ltd.  Η Fairways Automotive Holdings Ltd είναι η μητρική εταιρία της Fairways Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία των μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών. Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί σημαντική επιρροή στην εταιρία.  Η επένδυση θεωρείται ότι υπέστη πλήρη απομείωση και η αξία της περιορίστηκε στο μηδέν.
 
Επένδυση σε κοινοπραξία  Τσίρος (Άγιος Τύχων) Λτδ
Το Συγκρότημα κατέχει το 50.0% του μετοχικού κεφαλαίου της Τσίρος (Άγιος Τύχων) Λτδ.  Η μετοχική συμφωνία με τον άλλο μέτοχο της Τσίρος (Άγιος Τύχων) Λτδ καθορίζει αριθμό θεμάτων που απαιτούν τη συναίνεση και των δύο μετόχων, επομένως το Συγκρότημα θεωρεί ότι έχει από κοινού έλεγχο στην εταιρία. Η λογιστική αξία της Τσίρος (Άγιος Τύχων) Λτδ περιορίζεται στο μηδέν.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος