ΣΚΤ: Με αύξηση κεφαλαίου η προσέλκυση επενδυτών

Η προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) γίνεται με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και όχι με πώληση των μετοχών του κράτους, τονίζει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Τράπεζας Γιάννος Σταυρινίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το βασικό σενάριο είναι η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
 
Αναφερόμενος στο Εικονικό Δωμάτιο Δεδομένων (Data room) για την προσέλκυση επενδυτών, που άνοιξε την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Σταυρινίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό περιέχει 65.000 σελίδες, οι οποίες περιλαμβάνουν πληροφορίες και στοιχεία για την τράπεζα και τόνισε ότι «αυτό αποδεικνύει πως δεν ήταν απόφαση της στιγμής αλλά μια πολύ καλά προετοιμασμένη άσκηση».
 
«Εξάλλου, το είχαμε αναφέρει από το Καλοκαίρι ότι είχαμε προσλάβει την Citigroup για να ξεκινήσει τη διαδικασία προσέλκυσης ενδιαφέροντος. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας και τίποτε άλλο», πρόσθεσε.  
 
Ειδικότερα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σταυρινίδης είπε ότι «ξεκινήσαμε από τη Δευτέρα τη διαδικασία για προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας η οποία γίνεται με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και όχι με πώληση των μετοχών του κράτους».
 
«Δίδουμε όμως τη δυνατότητα σε επενδυτές, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο προφίλ κινδύνου να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένο μέρος του ισολογισμού της τράπεζας εφόσον το επιθυμούν», πρόσθεσε.  
 
«Δεν πρόκειται για τίποτε διαφορετικό από τη δέσμευση που είχαμε από το σχέδιο αναδιάρθρωσης και η οποία ήταν να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους», υπογράμμισε και σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη είναι «η τελευταία δέσμευση του σχεδίου αναδιάρθρωσης».
 
Ο κ. Σταυρινίδης είπε ότι «προκύπτει πως θα έχουμε μια διάφανη διαδικασία με ικανοποιητική συμμετοχή, η οποία αποδεικνύει και ότι η μεταρρύθμιση, όπως σημείωσε, που έγινε στον Συνεργατισμό του έχει δώσει αξία.
 
«Αυτή η αξία ελπίζουμε ότι θα αποτυπωθεί και μέσα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επενδυτές, πρόσθεσε.
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η τράπεζα θα χωριστεί σε «καλή» και «κακή», ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στρατηγικής της ΣΚΤ είπε ότι αυτό «δεν είναι κάτι που επιδιώκεται» και εξήγησε πως προκύπτει ότι οι επενδυτές έχουν διαφορετικό προφίλ κινδύνου και ότι ξεχωριστοί επενδυτές κοιτάζουν τα διάφορα στοιχεία του ενεργητικού.
 
«Αυτό γίνεται έτσι ώστε να γίνει η διαδικασία ακόμη πιο ελκυστική και ευέλικτη», ανέφερε σε σχέση με την επιλογή που δίδεται στους επενδυτές να αγοράσουν είτε το σύνολο της τράπεζας, είτε μέρος ή το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.
 
«Το βασικό σενάριο είναι η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου», υπογράμμισε.
 
Σε σχέση με αναφορές ότι βγαίνει στο σφυρί ή ξεπουλιέται ο Συνεργατισμός, ο κ. Σταυρινίδης τόνισε πως «σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να πωλήσει το κράτος τις μετοχές του» κάτι που δεν γίνεται από το κράτος.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Σταυρινίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «πρόκειται για μια διαδικασία την οποία εμείς ελέγχουμε και εμείς έχουμε ετοιμάσει» και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία είναι «καλά προετοιμασμένη για να διασφαλίσει την σταθερότητα και την ομαλότητα της επόμενης μέρας».
 
«Μέσα στο πλαίσιο της ομαλότητας και της συνέχειας δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ο οποίος επηρεάζει τους εργαζόμενους καθ’ οιονδήποτε τρόπο», υπογράμμισε.  
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση