Moody's: Βλέπει μείωση NPLs εντός του 2018

Θετικές διατηρεί τις προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Moody's, εκτιμώντας ότι η ταχεία οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ικανότητα των δανειοληπτών για αποπληρωμή των δανείων τους, καθώς και την πρόσβασή τους σε νέες δανειοδοτήσεις.

Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συμβάλει στη μείωση του υψηλού αποθέματος προβληματικών δανείων.

Προβλέπει ακόμα ότι η κυπριακή οικονομία θα επεκταθεί περαιτέρω, συμβάλλοντας στη βελτίωση της χαμηλής ποιότητας περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, ενισχύοντας παράλληλα τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους.

Οι Moody's προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2018 και 2,8% το 2019 λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, της ελαστικής εγχώριας κατανάλωσης και της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων. Εκτιμά ακόμα ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα βελτιωθούν περαιτέρω, εντούτοις το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα θα περιορίσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης των τραπεζών.

Μείωση ΜΕΔ στο 35-38%
Μία από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις του οίκου είναι ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων, να πωλούν περιουσιακά στοιχεία (εξασφαλίσεις), που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτίωση του αδύναμου, ακόμα, χαρτοφυλακίου δανείων.

Παράλληλα, ο Moody's αναμένει ότι, μέχρι το τέλος του 2018, οι τρεις βασικές εγχώριες τράπεζες θα μειώσουν στο 35%-38% των δανείων τους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), από περίπου 45% τον Σεπτέμβριο του 2017.
 
Την ίδια ώρα προβλέπει ότι αν και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών θα αυξηθούν κατά πολύ, ωστόσο το κεφάλαιό τους παραμένει ευάλωτο λόγω του υψηλού αποθεματικού μη εξυπηρετούμενων δανείων, που δεν καλύπτονται από προβλέψεις μετρητών.

Το κενό κάλυψης των προβλέψεων καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από εξασφαλίσεις ακινήτων, αλλά οποιαδήποτε πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων θα μείωνε την ικανότητα των τραπεζών για ανάκτηση των χρεών μέσω πωλήσεων ακινήτων, επισημαίνει σχετικά ο οίκος.

Σύμφωνα με την Moody's, οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρια κερδοφορία το 2018, λόγω του χαμηλότερου κόστους προβλέψεων. Προβλέπει κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο μεταξύ €50 εκατ. και 100 εκατ. σε σχέση €600 εκατ. και €700 εκατ. που ήταν οι αναμενόμενες ζημιές για το 2017.
 
Σημειώνεται ότι οι προοπτικές της Moody's αφορούν όλες τις τράπεζες με εγχώριες δραστηριότητες, αλλά κυρίως επικεντρώνονται στις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες, (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα), οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 64% των περιουσιακών στοιχείων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.   

Δειτε Επισης

AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες-Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα
Ανάλυση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Ο διαφορετικός αντίκτυπος στις οικονομίες από τα υψηλά επιτόκια
Ν. Χριστοδουλίδης: Η αξία της δημιουργίας οικογενειακού προϋπολογισμού και σωστής οικονομικής διαχείρισης(vid)
Αμετάβλητα και πάλι τα επιτόκια από ΕΚΤ, αλλά φωτογράφησε μελλοντικές μειώσεις
Το καλοσώρισμα της Λαγκάρντ στον Χριστόδουλο Πατσαλίδη-«Καλώς ήρθες, Χριστόδουλε»
Απορρίφθηκαν τέσσερις αγωγές καταθετών της Λαϊκής κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
ΚΕΔΙΠΕΣ: Εντός στόχων το ΣΕΑ-Συμμετοχή 25 ατόμων και στους 314 ο αριθμός του προσωπικού
Συντριπτικό «ναι» από ΕΤΥΚ στην πρόταση Γιάννη Παναγιώτου για την συλλογική σύμβαση στην Ελληνική