Επανέρχεται το ρευστό στις επιχειρήσεις

Βελτιώνεται η ρευστότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ φαίνεται ότι επιδεικνύεται περισσότερη εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τους κατοίκους εσωτερικού απ’ ό,τι του εξωτερικού, κάτι το οποίο αποτυπώνεται από την αύξηση των καταθέσεων κατοίκων εσωτερικού τον Δεκέμβριο του 2017 σε σχέση με τη μείωση των καταθέσεων που διαθέτουν οι κάτοικοι εκτός ευρωζώνης σε αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.


Αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά €2,6 δις οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2017 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 χρονιά κατά την οποίαν οι περισσότερες κυπριακές επιχειρήσεις είδαν τις καταθέσεις τους να κουρεύονται και να μειώνονται κατά €3,9 δις σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το e-Invoicing στους Δήμους
 
Στα πάνω τους οι συνολικές καταθέσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €393,3 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα €49,4 δις τον Δεκέμβριο του 2017 καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση.
 
Σε ό,τι αφορά τις συνολικές καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού, τον Δεκέμβριο του 2017 αυξήθηκαν κατά €1,22 δις και διαμορφώθηκαν στα €37,8 δις σε σύγκριση με €36,6 δις που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Διαβάστε ακόμα: Dale Carnegie: Νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και καινούργια γραφεία
 
Ανακτούν το χαμένο έδαφος οι επιχειρήσεις
Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν στα €8,3 δις τον Δεκέμβριο του 2017 σε σχέση με €7,4 δις τον Δεκέμβριο του 2016, καταγράφοντας άνοδο 15,2% σε ετήσια βάση κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των κυπριακών επιχειρήσεων και αύξηση της ρευστότητας τους, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να πει πως ανακτάται και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων προς τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.
 
Αύξηση σημείωσαν και οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €23,6 δις τον Δεκέμβριο του 2017, αυξημένες κατά €533 εκατ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016. Σε σχέση με το 2013 οπόταν και οι συνολικές καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών ανέρχονταν στα €23,3 εκατ. δεν φαίνεται να παρατηρείται σημαντική αύξηση κάτι το οποίο ίσως να ερμηνεύεται είτε από μη ικανοποιητική βελτίωση των οικονομικών τους, είτε από μη επαρκή εμπιστοσύνη στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι καταθέσεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 σε €1.900,1 εκατ. από €1.919,2 εκατ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016.
 
Μειώνονται οι καταθέσεις κατοίκων του εξωτερικού
Μειωμένες κατά €827 εκατ. παρουσιάζονται οι συνολικές καταθέσεις των κατοίκων εξωτερικού στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2017 οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €8,4 δις. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μη κάτοικων Κύπρου μειώθηκαν κατά €211,6 εκατ., ενώ οι καταθέσεων των επιχειρήσεων μη κάτοικων Κύπρου μειώθηκαν κατά €720,9 εκατ. Η εν λόγω μείωση μπορεί να δικαιολογηθεί είτε λόγω αποφάσεων επιχειρήσεων μη κάτοικων Κύπρου να μεταφέρουν τα χρήματα τους εκτός Κύπρου (λόγω και της μείωσης των καταθετικών επιτοκίων), είτε από το κλείσιμο λογαριασμών από τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο μέσα στα πλαίσια της πολιτικής για ύποπτων λογαριασμών που ενδεχομένως να σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Σε εξέλιξη το live link στην Αθηένου… Cyta και Super FM γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (pics)
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο
Ελληνικές τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Cyta και Super FM γιορτάζουν με ολοήμερο live link στην Αθηένου την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας