Τι έκαναν οι τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια»

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε για αρκετές φορές η Κύπρος και το τραπεζικό της σύστημα, με ιδιαίτερη επίκριση το μεγάλο ύψος των Μη- Εξυπηρετούμενων Δανείων. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και εύκολη υπόθεση η διαχείριση και επίλυση του ζητήματος λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι σχετικά πρόσφατα παραχωρήθηκαν τα περισσότερα εργαλεία στα χέρια των τραπεζών.

Πάντως με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας το ύψος των ΜΕΔ στα τέλη Αυγούστου ανέρχονταν στα €21,87 δις σε σχέση με €27,33 δις στα τέλη του 2014, καταγράφοντας μείωση €5,46 δις κάτι το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και άθλος για τις τράπεζες λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που καταγράφηκαν από το 2013 και εντεύθεν.

Διαβάστε ακόμα: Νικόδημος Δαμιανού ο νέος ΓΔ της JCC 

Τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές διαπιστώνουν επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των «κόκκινων δανείων». Ο λόγος; Οι εύκολες υποθέσεις έχουν ρυθμιστεί και αναδιαρθρωθεί, ενώ οι κυπριακές τράπεζες μπαίνουν πλέον στα «βαθιά» νερά. Προς τούτο τα τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν σε συμφωνίες και συνεργασίες οι οποίες θα τις βοηθήσουν να επιταχύνουν τις εν λόγω διαδικασίες.

Τράπεζα Κύπρου 
Μειωμένα κατά 17% ήταν για το εννιάμηνο του 2017 τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, με το ύψος τους να ανέρχονται στα €9,2 δις ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 39%. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 37%, ενώ το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας ανερχόταν στα €19,25 δις.

Οι προθέσεις του Συγκροτήματος για μείωση του όγκου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων διατυπώνονταν συχνά από τον CEO, ότι δηλαδή θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και θα εξευρεθούν τρόποι μείωσης τους.

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννιαμήνου η Τράπεζα Κύπρου αναφέρθηκε σε κατηγοριοποίηση δανείων ύψους €450 εκατ. τα οποία θα διατεθούν προς πώληση και ανάμεσα τους περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια €370 εκατ. τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα. Οι συζητήσεις για πώληση του εν λόγω πακέτου δανείων φαίνονται να είναι σε προχωρημένο στάδιο με επενδυτικό οργανισμού του εξωτερικού και αυτό που απομένει για να σφραγίσει τη συμφωνία είναι η έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Διαβάστε ακόμα: Προσδοκίες και ανησυχίες για τα ακίνητα το 2018

Την ίδια ώρα, τον περασμένο Μάιο η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στην πώληση μικρού χαρτοφυλακίου αναδιαρθρωμένων δανείων, 50 επιχειρηματικά συνολικού ύψους €22 εκατ., προς την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως (cdbbank). Τα εν λόγω δάνεια παραλήφθηκαν από την cdbbank ως εξυπηρετούμενα και χαρακτηρίστηκε ως στρατηγική κίνηση καθώς αφαιρέθηκαν τα εν λόγω δάνεια από τον ισολογισμό της Τρ. Κύπρου και από την άλλη επεκτάθηκε το πελατολόγιο της cdbbank.

Παράλληλα, το Συγκρότημα προέβη στη σύναψη συμβολαίου με εξωτερικό συνεργάτη για τη διαχείριση πακέτου ΜΕΔ ύψους €800 εκατ. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα υπέγραψε συμβόλαιο με την Pepper Cyprus Limited, θυγατρική της Pepper Europe (UK) Limited, για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δάνεια ιδιωτών. Ήδη η Τράπεζα προς το σκοπό αυτό λειτουργεί εσωτερική ομάδα 220 ατόμων με εξειδίκευση στη διαχείριση μικρομεσαίων και δανείων ιδιωτών. Με βάση τη συμφωνία, η Pepper θα φέρει τους δικούς της έμπειρους επαγγελματίες – περίπου 40 άτομα αρχικά – που θα εστιάσουν στη διαχείριση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.
 
Τέλος, η Τράπεζα Κύπρου έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την δημιουργία επενδυτικού ταμείου ακινήτων, CYREIT Variable Capital Investment Company PLC, στο οποίο θα μεταφερθούν 21 ακίνητα συνολικής αξίας €190 εκατ. και θα απευθύνεται σε εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Μπορεί η κίνηση αυτή να μην σχετίζεται άμεσα με την μείωση των ΜΕΔ αλλά θα αποξενώσει ακίνητα που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς της, με την πρακτικής ανταλλαγή χρέους έναντι ακινήτων, ενώ θα της αποφέρει έσοδα.

Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα
Στο 58,82% διαμορφώθηκαν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ως ποσοστό επί του συνόλου του δανειακού της χαρτοφυλακίου κατά το το τρίτο τρίμηνο του 2017. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα, τα ΜΕΧ ανήλθαν στα €6,7δις σε σχέση με €7,2δις τέλος του 2016.

Με στόχο την σταδιακή αλλά και ριζική επίλυση του ζητήματος των ΜΕΔ, ο Συνεργατισμός προέβη σε μια κίνηση ματ καθώς προχώρησε σε συμφωνία με την ισπανική εταιρεία Altamira Asset Management, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ΜΕΧ και Ακινήτων στην Ευρώπη. Στην εν λόγω κοινοπραξία το 49% θα ανήκει στον Συνεργατισμό και το 51% στην Altamira. Στόχος είναι η κοινή πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ του Συνεργατισμού και το οποίο όπως αναφέραμε πιο πάνω ανέρχεται στα €7,2 δισ. Η πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία της κοινής πλατφόρμας αναμένεται αρχές του 2018 και αν όλα κυλήσουν ομαλά μέσα σε πέντε χρόνια τα ΜΕΔ δεν πρόκειται να αποτελούν πρόβλημα για τον Συνεργατισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει οποιαδήποτε πρόθεση για πακετοποίηση και πώληση δανείων, ενώ οι δημόσιες τοποθετήσεις για το εν λόγω ζήτημα ήταν αρνητικές.

Ελληνική Τράπεζα
Το επίπεδο των ΜΕΧ μειώθηκε στα €2,33 δις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, υποχωρώντας κατά 7% από €2,5 δις που ήταν στα τέλη του 2016. Ο δείκτης των MEX στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων μειώθηκε σε 55,7% από 58,2% που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016. 

Η Ελληνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τρίτους για τη διαχείριση του ζητήματος των ΜΕΔ, καθώς αρχές του 2017 είχε ανακοινώσει τη δημιουργία κοινής εταιρείας διαχείρισης με τον όμιλο APS. Στις 3 Ιουλίου, άρχισε και επίσημα τη λειτουργία της η νεοσύστατη εταιρεία APS Cyprus στην οποίαν πωλήθηκε η επιχείρηση διαχείρισης των ΜΕΔ και ακίνητων της Ελληνικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, η Ελληνική έχει συνάψει δεκαετή συμφωνία με την APS Cyprus της οποίας το 51% ανήκει στην APS Holding και το 49% στην Ελληνική Τράπεζα.

Αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι κατά την τελευταία παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου, ο CEO Ιωάννης Μάτσης απεκάλυψε ότι η Ελληνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με ενδιαφερόμενους επενδυτές με στόχο την πώληση δανείων και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάληξη εντός των επόμενων τριών μηνών.  

Δειτε Επισης

Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα