«Άγριος» ανταγωνισμός τραπεζών για δάνεια

Σε «άγριο» πόλεμο εξελίσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο την παροχή νέων δανείων με κίνητρο το ελκυστικό επιτόκιο και τους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Από τη μια οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) που διατηρούν περιορισμένα τα πραγματικά έσοδα των τραπεζών και από την άλλη, το υψηλό επίπεδο του ιδιωτικού χρέους δεν αφήνουν πολλές επιλογές για παραχώρηση δανείων που στο τέλος δεν θα εξελιχθούν κι αυτά σε μη εξυπηρετούμενα.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, η οποία όντας κατατεθειμένη με αρνητικό επιτόκιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημιουργεί ετήσιο κόστος μερικών εκατομμυρίων.
Καλύτερη λύση για τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να μειώσουν τη συσσωρευμένη ρευστότητα τους, αποτελεί η παραχώρηση δανεισμού, κυρίως στους λεγόμενους αξιόπιστους και τυπικούς στις καταβολές δόσεων δανειολήπτες. Η ανάγκη αυτή έχει προκαλέσει έναν ανηλεή πόλεμο ανταγωνισμού, με τη μια τράπεζα να επιχειρεί να «κλέψει» δανειολήπτες από την άλλη. Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα, οι προτάσεις εμπορικών τραπεζών σε δανειολήπτες άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων για αγορά του υπολοίπου του στεγαστικού δανείου τους με δέλεαρ την αξιοσημείωτη μείωση του δανειστικού επιτοκίου, πέφτουν βροχή. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια έχουν πλέον φτάσει σε τέτοια επίπεδα, σε σχέση πάντα με τα δεδομένα της κυπριακή οικονομίας, που το επιτοκιακό περιθώριο των περισσότερων τραπεζών είναι στα όριά του.  

Οι εμπορικές τράπεζες για παράδειγμα, φλερτάρουν έντονα με την ελίτ των πελατών του Συνεργατισμού που δεν είναι άλλοι από αυτούς που εργάζονται στο δημόσιο και έχουν τα δάνεια σε επαγγελματικά συνεργατικά, όπως στρατιωτικοί, δάσκαλοι, καθηγητές κ.α.  Ισχυρό κίνητρο αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και το 2,2%, χωρίς να αποκλείεται η ενσωμάτωση στο «νέο» δάνειο των θετικών για τον δανειολήπτη όρων που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο συμβόλαιο. 

Διαβάστε ακόμα: Ισόπαλες στις επισκέψεις τουριστών Πάφος και ελεύθερη Αμμόχωστος

O Συνεργατισμός από την πλευρά του, επεξεργάζεται τρόπους ώστε να προσφέρει νέες και πιο ελκυστικές υπηρεσίες, προς εξασφάλιση νέων πελατών αλλά και διατήρηση των υφιστάμενων, μη αποκλειομένων και πελατών από τις άλλες εμπορικές τράπεζες. 

Η Ελληνική από την πλευρά της, προωθεί ιδιαίτερα τη λύση όλα σε ένα, έχοντας αναγνωρίσει πως πλείστοι τω δανειοληπτών έχουν πέραν της μια πιστωτικής διευκόλυνσης.  Η Τράπεζα Κύπρου από την πλευρά της κτυπάει στο ψαχνό, προωθώντας το τελευταίο διάστημα μία σειρά από προϊόντα για όλες τις πιθανές ανάγκες ενός μελλοντικού πελάτη.

Σε πιο below the line επίπεδο πάντως, έντονος είναι ο ανταγωνισμός και για τους λεγόμενους affluent πελάτες. Αυτούς δηλαδή που απολαμβάνουν ενός υψηλού ετήσιου εισοδήματος και πέραν των τυπικών τραπεζικών υπηρεσιών, χρειάζονται και κάποιες εξειδικευμένες υπηρεσίες. Έντονη την παρουσία τους στην προσπάθεια προσέλκυσης αυτών των πελατών κάνουν και οι μικρότερες τράπεζες όπως για παράδειγμα η Eurobank και η Astrobank. 

Διαβάστε ακόμα: Τα νοικοκυριά ο μεγαλύτερος «επιχειρηματίας»

Ρευστό σε τιμή «ευκαιρίας» για επιχειρήσεις
Πέραν της προσέλκυσης πελατών με στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες προσεγγίζουν και επιχειρήσεις, οι οποίες στην μέχρι τώρα πορεία τους ως δανειολήπτες έχουν αποδείξει ότι είναι τυπικές στην αποπληρωμή των δανείων τους και χωρίς καθυστερήσεις. 

Όπως πρόσφατα είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του το InBusinessNews, με μη δεσμευτικά συμβόλαια, τα τραπεζικά ιδρύματα προσεγγίζουν και μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους εταιρείες ανάπτυξης γης, προσφέροντας τους δάνεια των 10 ή και 20 εκατομμυρίων ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα τραπεζικά ιδρύματα επιδιώκουν από την μια να αποσπάσουν πελάτες από άλλες τράπεζες ή να «ξεφορτωθούν» ρευστό. Δυναμικά στο παιχνίδι μπήκε το τελευταίο διάστημα και ο Συνεργατισμός κάνοντας κατορθωτό να αποσπάσει πελάτες από τις εμπορικές τράπεζες.  

Σε πτωτική πορεία τα επιτόκια
Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το Σεπτέμβριο του 2017, ο μέσος όρος του επιτοκίου για αγορά κατοικίας με διάρκεια άνω των πέντε ετών μειώθηκε στο 3,13%, ακολουθώντας μια συνεχή πτωτική πορεία από μήνα σε μήνα.  Τον Ιανουάριο του 2017 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 3.27%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 στο 3.30%. Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων. Βάσει των δεδομένων της Κεντρικής Τράπεζας, τον Σεπτέμβριο του 2017, το επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια με διάρκεια πέραν των πέντε ετών μειώθηκε στο 4.48%, έναντι 4.71% τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς και 4.77% τον Σεπτέμβριο του 2016. 

Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, το επιτόκιο επί των δανείων προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες, με διάρκεια άνω των πέντε ετών, καθορίστηκε στο  3.73% , ακολουθώντας επίσης πτωτική πορεία από το αντίστοιχο 4.02% του περασμένου Ιανουαρίου και  το 4.12% τον Σεπτέμβριο του 2016. 

Δειτε Επισης

Μηχανές ΑΤΜ τοποθετήθηκαν σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Αχνα-Έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας