ΕΤΥΚ: Με απεργιακές διαθέσεις έναντι της Τράπεζας Κύπρου

Τη σχεδόν ομόφωνη (99%) εξουσιοδότηση των μελών της να διαχειριστεί τα διάφορα θέματα που προέκυψαν με την Τράπεζα Κύπρου, μη αποκλείοντας ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων έλαβε η ΕΤΥΚ.


Σε εγκύκλιο που εξέδωσε προς τα μέλη της, η ΕΤΥΚ κάνει λόγο για ν απαράδεκτη και απαξιωτική στάση της διοίκησης της Τράπεζας  έναντι του προσωπικού της και «έναντι των υφιστάμενων συμφωνιών, τις οποίες με τις ενέργειές της θέλει να καταργήσει». 

Η όργη της Ένωσης αφορά την ενδεχόμενη δημιουργία, εκ μέρους του τραπεζικού ιδρύματος πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως αναφερόταν σε προηγούμενη εγκύκλιο της οργάνωσης, «η διοίκηση της Τρ. Κύπρου έχει αποφασίσει τη δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνεργασία με ξένη εταιρεία, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος με την οργάνωσή». Τονίζεται ότι η Τράπεζα δεν έχει δημοσιεύσει οποιαδήπτε τέτοιου είδους πρόθεση της. 

Διαβάστε ακόμα: BOCY: Νέο πεδίο μάχης τα recoveries

Διαβάστε αυτούσια της εγκύκλιο της ΕΤΥΚ

"Πραγματοποιήθηκε χθες, με μεγάλη επιτυχία, η Γενική Συνέλευση των μελών μας στη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών της Τράπεζας Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, αναλύθηκαν με λεπτομέρεια οι εξόφθαλμες παραβιάσεις των συμφωνιών που έγιναν από πλευράς Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου με την εκχώρηση εργασιών σε τρίτους και ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους συναδέλφους. 

Οι μονομερείς ενέργειες της Τράπεζας αναφορικά με την ανάθεση εργασιών σε τρίτους, η απροκάλυπτη και διαρκής πίεση για προσφορά απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη στιγμή που σπαταλούμε εκατομμύρια ευρώ σε «συμβούλους», οι πληροφορίες για την επικείμενη συνεργασία της με ξένο οίκο και οι διαφαινόμενες επιδιώξεις της για τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. 
Έντονο και καθολικό ήταν το αίσθημα της ανησυχίας αλλά και της αγανάκτησης των συναδέλφων, για την απαράδεκτη και απαξιωτική στάση της Διοίκησης που επιδεικνύει έναντι του ίδιου του προσωπικού της και έναντι των υφιστάμενων συμφωνιών, τις οποίες με τις ενέργειές της θέλει να καταργήσει. 

Μέσα στα πλαίσια της συνέλευσης και με βάση τις σχετικές πρόνοιες του καταστατικού μας, οι συνάδελφοι, με μυστική ψηφοφορία, σχεδόν ΟΜΟΦΩΝΑ (99%), εξουσιοδότησαν την Οργάνωσή μας να χειριστεί τα εν λόγω θέματα επιδιώκοντας την επίλυσή τους το συντομότερο δυνατόν και να προχωρήσει, εάν χρειαστεί, στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, περιλαμβανόμενης και της απεργίας. 

Η αθρόα προσέλευση των συναδέλφων στη Γενική Συνέλευση και η σχεδόν ΟΜΟΦΩΝΗ εξουσιοδότηση που έδωσαν στην ηγεσία της Οργάνωσής μας, στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της συσπείρωσης και της αγωνιστικότητας των συναδέλφων. 

Μέσα στα πλαίσια των ενεργειών της Οργάνωσής μας για ανακοπή και ανατροπή των ενορχηστρωμένων επιθέσεων που δέχεται από την Τράπεζα Κύπρου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 6/11/2017, Παγκύπρια συγκέντρωση του συνόλου των συνδικαλιστικών στελεχών της ΕΤΥΚ στην Τράπεζα Κύπρου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες αυτές εξελίξεις. 

Διάχυτο ήταν το αίσθημα της αγανάκτησης, για τις απαράδεχτες ενέργειες από πλευράς της Διοίκησης της Τράπεζας για καταστρατήγηση των υφιστάμενων συμφωνιών και των εργασιακών θεσμών, η μη παραχώρηση προαγωγών / αναβαθμίσεων, σε αντίθεση με όλες τις άλλες Τράπεζες, αλλά και για τις παράνομες ενέργειες / bullying εις βάρος συναδέλφων, για να διαγραφούν από τη συνδικαλιστική τους Οργάνωση (το θέμα, όσο αφορά τη νομική του πτυχή, τυγχάνει ήδη χειρισμού από τους νομικούς μας συμβούλους). Αναδείχθηκε επίσης η επιβεβλημένη αναγκαιότητα για επίλυση του προβλήματος των απλήρωτων υπερωριών το οποίο ταλανίζει τους συναδέλφους.

Με αίσθημα ευθύνης, αποφασιστικότητας και αγωνιστικότητας, τα στελέχη της Οργάνωσής μας κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους, αναφορικά με τους τρόπους / μέτρα αντίδρασης, τα οποία αξιολογούνται από τα συλλογικά μας όργανα και σύντομα θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, η λήψη μέτρων ουδέποτε υπήρξε για την Οργάνωση μας αυτοσκοπός, ιδιαίτερα δε κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Έχοντας πάντα ως μέλημά μας την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος, έχουμε διαχρονικά επιδείξει την ωριμότητα και την σύνεση  που χρειαζόταν, για να δώσουμε την απαιτούμενη ανάσα στις Τράπεζες. Αυτή η ωριμότητα και η σύνεση μας όμως, δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία και να τύχει εκμετάλλευσης από πλευράς των εργοδοτών μας, που, δυστυχώς, αντί να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους υπαλλήλους τους, για τις  θυσίες που υπέστησαν για να βοηθήσουν την Τράπεζα να ανακάμψει, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεταφέρουν όλο το βάρος στους εργαζόμενους.

Έχουμε καταστήσει σαφές, προς κάθε εμπλεκόμενο στην Τράπεζα Κύπρου, πως η Οργάνωσή μας δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί άλλο την κατάσταση που η Τράπεζα προσπαθεί να επιβάλει και θα αντιδράσει με κάθε μέσο, για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το συνδικαλισμό από τις απρόκλητες επιθέσεις που δέχεται εντός Τράπεζας.  Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι αποφάσεις μας έχουν ήδη τροχοδρομηθεί. Εναπόκειται πλέον στη Διοίκηση της Τράπεζας αν θα οδηγηθούμε σε άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις ή αν θα αναθεωρήσει τις απόψεις της και θα επανέλθει σε τάξη.
Απευθυνόμαστε όμως και προς αυτούς, που παθητικά αποδέχονται τον κάθε είδους εκφοβισμό, προκειμένου να ενεργήσουν εις βάρος, όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά εις βάρος του συνόλου των συναδέλφων και της ίδιας της Τράπεζας και προειδοποιούμε: Όλοι είδαμε Διευθύνσεις και Διοικήσεις να έρχονται και να παρέρχονται, «εκλεκτούς»  να γίνονται «ύστατοι» και το αντίθετο.  Η ΕΤΥΚ ήταν πάντα παρούσα, παραμένει και θα είναι παρούσα και στο μέλλον για να στηρίζει τα μέλη της με κάθε μέσο που διαθέτει.  Ο καιρός έχει γυρίσματα και η ΕΤΥΚ θα είναι εδώ, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, για να τα δει.  Αυτοί θα είναι παρόντες ή θα έχουν ήδη διαβεί την «πόρτα της εξόδου»;

Τέλος, θέλουμε να συγχαρούμε τόσο τα στελέχη που πήραν μέρος στη συγκέντρωση της Δευτέρας όσο και τα μέλη μας, που μαζικά παρέστησαν και ψήφισαν κατά τη συνέλευση της Τρίτης, και να διαβεβαιώσουμε όλους, πως η ΕΤΥΚ παραμένει σταθερή στις θέσεις της και μέσα από τη δεδομένη συμμετοχή και τη συνοχή των μελών της θα προχωρήσει αποφασιστικά και αγωνιστικά με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μελών της.  Η Γενική Γραμματεία θα σας τηρεί ενήμερους για τις εξελίξεις επί όλων των θεμάτων".

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου