Ειρένα Γεωργιάδου: Αποχωρεί από πρόεδρος της Ελληνικής

Δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας η Ειρένα Γεωργιάδου. Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής, η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι είναι έτοιμη να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλο μέλος του ΔΣ. 

Σημείωσε ωστόσο την προθυμία της να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου της Τράπεζας. «Δεν θα ήθελα να γαντζωθώ στην προεδρία για πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργιάδου.

«Δεν είμαστε κτηματομεσιτικό γραφείο»
Μιλώντας από το βήμα της 43ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν στη σύνθεση του ΔΣ από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, μετά την αποχώρηση του Bert Pijs από τη θέση του CEO, τον Δεκέμβριο του 2016 και η ανάληψη της θέσης από τον Ιωάννη Μάτση.

«Ομόφωνα αποφασίστηκε να εμπιστευτούμε τον Ιωάννη Μάτση στο πηδάλιο της Τράπεζας, το οποίο είναι μέλος του ΔΣ από τον Δεκέμβριο του 2013 και της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας», ανέφερε η κ. Γεωργιάδου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ανύπαρκτη εταιρική διακυβέρνηση και η λανθασμένη χορήγηση δανείων, ήταν ορισμένες από τις παθογένειες του τραπεζικού τομέα, οι οποίες κληρονομήθηκαν.

Χαρακτηρίζοντας τις γρήγορες διορθώσεις των στρεβλώσεων ως κοντόφθαλμη πρακτική, η πρόεδρος της Ελληνικής σημείωσε ότι η Τράπεζα επέλεξε να μην ακολουθήσει αυτή την πρακτική.

«Επιλέξαμε την οδό των βαθιών τομών», ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η πρόοδος που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια να μεταφραστεί σε κεφαλαιακή επάρκεια.

Παράλληλα, τόνισε το ποσοστό 17,2% του δείκτη κεφαλαίων είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει επιτευχθεί «χωρίς να έχουμε μετατρέψει την τράπεζα σε κτηματομεσιτικό γραφείο».

Ταυτόχρονα, είπε ότι για το 2016 η Ελληνική Τράπεζα έκλεισε με ζημιές «από επιλογή». Παρόλο που τους πρώτους εννέα μήνες καταγράφηκαν κέρδη, εντούτοις το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς αποφασίστηκε η διαγραφή της αναβαλλόμενης φορολογίας που κοσμούσε τον ισολογισμό από το 2011.

Προβληματισμός για φυγή ανταποκριτριών τραπεζών
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής αναφέρθηκε στην «ευρεία, υγιή και σταθερή καταθετική βάση της Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι διαθέτειτο χαμηλότερο καταθετικό επιτόκιο».

Όσον αφορά στην πρόκληση των ΜΕΔ, τόνισε ότι αποτελούν το 58% φτάνοντας τα 2,5 δισ., ενώ έχει αναδιαρθρωθεί περίπου το €1 δισ., δηλαδή το μισό σχεδόν χαρτοφυλάκιο.

«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τις πετυχημένες συνταγές εξυγίανσης χαρτοφυλακίου του εξωτερικού, με τη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ σε συνεργασία με τον οίκο APS», είπε σχετικά η κ. Γεωργιάδου.

Από την άλλη, τονίζοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή και μηδενική ανοχή στα ζητήματα οικονομικού εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ανέφερε ότι προκαλεί προβληματισμό το φαινόμενο φυγής ανταποκριτριών τραπεζών.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα