Τρ. Κύπρου: Μετά τον ELA, οι δείκτες ρευστότητας

Έχοντας επιτύχει το μεγάλο στόχο της αποπληρωμής του ELA που σε μεγάλο βαθμό απέκτησε από τη Λαϊκή Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου πλέον έχει στρέψει την προσοχή της στους δείκτες ρευστότητας, τους οποίους τα τελευταία χρόνια δεν τηρούσε, έχοντας βέβαια την ανοχή των εποπτικών Αρχών.

Η τράπεζα πλέον έχει ρευστότητα περίπου 2.5 δις ευρώ ωστόσο, ακόμα δεν πληροί τους εποπτικούς δείκτες, αφού μέχρι κα τις αρχές του Γενάρη, τα διαθέσιμα ρευστά χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή του ELA. 

Υπενθυμίζεται πως για τις δραστηριότητες στην Κύπρο υπολογίζονται δύο διαφορετικοί δείκτες, ένας για το Ευρώ και ένας για τα ξένα νομίσματα και τα απαιτούμενα όρια καθορίζονται σε 20% για το Ευρώ και 70% για τα ξένα νομίσματα. Εκτιμάται πως εντός των επόμενων μηνών, με τον ELA να έχει εξοφληθεί, οι δείκτες θα βελτιωθούν σημαντικά και σύντομα θα τηρούνται.  

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι αντίστοιχοι δείκτες που προβλέπονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν είναι τόσο αυστηροί, και το πιθανότερο είναι να υιοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Ενδεικτικό της προσπάθειας που κατέβαλε η τράπεζα για εξόφληση του ELA, είναι το γεγονός πως ενώ οι καταθέσεις της τράπεζας αυξάνονταν κατά το 2016, οι εσωτερικοί δείκτες που αφορούσαν τα ρευστά διαθέσιμα σε σχέση με τις καταθέσεις επιδεινώθηκαν. Για παράδειγμα, ο δείκτης ρευστών διαθεσίμων στο τέλος του 2016 μειώθηκε σε 15,59% σε σύγκριση με 18,25% στο τέλος του 2015. Ο μέσος μηνιαίος δείκτης ήταν στο 16,05% σε σύγκριση με 18,31% το 2015. Η μείωση του δείκτη οφείλεται στην αύξηση των καταθέσεων και διατήρηση των ρευστών διαθεσίμων στα ίδια επίπεδα λόγω ELA. Πλέον και ενδεχομένως στα αποτελέσματα τριμήνου, οι δείκτες ρευστότητας της τράπεζας θα είναι βελτιωμένοι σημαντικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των καταθέσεων συνεχίζεται παρόλο που η σχέση δανείων προς καταθέσεις έχει πέσει κάτω από 100%. Εξέλιξη που έκανε την τράπεζα να αναθεωρήσει τον στόχο της για τον σχετικό δείκτη.  

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών