powered by

Τρ. Κύπρου: Μετά τον ELA, οι δείκτες ρευστότητας

Έχοντας επιτύχει το μεγάλο στόχο της αποπληρωμής του ELA που σε μεγάλο βαθμό απέκτησε από τη Λαϊκή Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου πλέον έχει στρέψει την προσοχή της στους δείκτες ρευστότητας, τους οποίους τα τελευταία χρόνια δεν τηρούσε, έχοντας βέβαια την ανοχή των εποπτικών Αρχών.

Η τράπεζα πλέον έχει ρευστότητα περίπου 2.5 δις ευρώ ωστόσο, ακόμα δεν πληροί τους εποπτικούς δείκτες, αφού μέχρι κα τις αρχές του Γενάρη, τα διαθέσιμα ρευστά χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή του ELA. 

Υπενθυμίζεται πως για τις δραστηριότητες στην Κύπρο υπολογίζονται δύο διαφορετικοί δείκτες, ένας για το Ευρώ και ένας για τα ξένα νομίσματα και τα απαιτούμενα όρια καθορίζονται σε 20% για το Ευρώ και 70% για τα ξένα νομίσματα. Εκτιμάται πως εντός των επόμενων μηνών, με τον ELA να έχει εξοφληθεί, οι δείκτες θα βελτιωθούν σημαντικά και σύντομα θα τηρούνται.  

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι αντίστοιχοι δείκτες που προβλέπονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν είναι τόσο αυστηροί, και το πιθανότερο είναι να υιοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Ενδεικτικό της προσπάθειας που κατέβαλε η τράπεζα για εξόφληση του ELA, είναι το γεγονός πως ενώ οι καταθέσεις της τράπεζας αυξάνονταν κατά το 2016, οι εσωτερικοί δείκτες που αφορούσαν τα ρευστά διαθέσιμα σε σχέση με τις καταθέσεις επιδεινώθηκαν. Για παράδειγμα, ο δείκτης ρευστών διαθεσίμων στο τέλος του 2016 μειώθηκε σε 15,59% σε σύγκριση με 18,25% στο τέλος του 2015. Ο μέσος μηνιαίος δείκτης ήταν στο 16,05% σε σύγκριση με 18,31% το 2015. Η μείωση του δείκτη οφείλεται στην αύξηση των καταθέσεων και διατήρηση των ρευστών διαθεσίμων στα ίδια επίπεδα λόγω ELA. Πλέον και ενδεχομένως στα αποτελέσματα τριμήνου, οι δείκτες ρευστότητας της τράπεζας θα είναι βελτιωμένοι σημαντικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των καταθέσεων συνεχίζεται παρόλο που η σχέση δανείων προς καταθέσεις έχει πέσει κάτω από 100%. Εξέλιξη που έκανε την τράπεζα να αναθεωρήσει τον στόχο της για τον σχετικό δείκτη.  

Δειτε Επισης

Νέες προθεσμιακές καταθέσεις από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)-Η διάρκεια και το επιτόκια
Θωρακισμένο το χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά απαιτείται εγρήγορση-Παραμένει ανθεκτική η κυπριακή οικονομία
Οριακή μείωση στο δείκτη ΜΕΧ και αύξηση κάλυψης με προβλέψεις στο τέλος Μαρτίου
Μειωμένη κατά €82 εκατ. η κερδοφορία των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο-Αυξημένα κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία
Διαγωνισμός σχεδίου της ΕΚΤ για μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ...Τα πιθανά θέματα και σε ποιους απευθύνεται
Κάτω από 4% το ποσοστό της Wellington στην Τράπεζα Κύπρου
ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Καθοριστικό βήμα ο νόμος για τους εγκλωβισμένους αγοραστές
Διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες της η Τρ. Κύπρου-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσβασιμότητας
Ελληνικές τράπεζες: Τι θα καταγράψει το δεύτερο τρίμηνο-Πιθανές προβλέψεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Στράφηκαν για τα καλά στο online banking οι Κύπριοι-Ολοένα αυξανόμενη η χρήση της ψηφιακής τραπεζικής