Ενέργειες για ελβετικό φράγκο αναζητά η Βουλή

Την εξεύρεση πιο άμεσων και δραστικών λύσεων για τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, προκρίνει η Βουλή. Από την άλλη, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν με τις αναδιαρθρώσεις μέσω ειδικών σχεδίων, τα οποία απευθύνονται στους συγκεκριμένους οφειλέτες.

Σε συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής, η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, τονίστηκε ότι ειδικές ρυθμίσεις έχουν προταθεί στο σύνολο των επηρεαζόμενων δανειοληπτών.

Σε τροχιά διευθέτησης, μέσω αναδιαρθρώσεων και νέων όρων, έχουν εισέλθει περισσότερο τα επιχειρηματικά δάνεια από τα οικιστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η ΚΤΚ, τα 215 εκατ ευρώ που μειώθηκαν αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, ενώ τα 60 εκατ. αφορούν στεγαστικά δάνεια. Συνολικά, τα δάνεια σε φράγκο υποχώρησαν στα 1.178 εκατ. ευρώ στο τέλος του δευτέρου εξαμήνου του 2016 σε σύγκριση με 2.052 εκατ, ευρώ στο τέλος του 2015.

Εντούτοις, μερίδα των δανειοληπτών αναμένουν την επίτευξη νομοθετικής ρύθμισης από πλευράς Βουλής, η οποία αναμένεται να προνοεί την μετατροπή των δανείων από φράγκο σε ευρώ με ταυτόχρονη διαγραφή της συναλλαγματικής διαφοράς.

Νέα στοιχεία ζητά η Βουλή
Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι τράπεζες εισηγούνται μεν τη μετατροπή των δανείων στο ευρωπαϊκό νόμισμα, με μερική, όμως, διαγραφή του ποσού που προκύπτει από τη συναλλαγματική διαφορά, προκειμένου να απορροφηθεί σημαντικό μέρος αυτής.

Η Βουλή φαίνεται να έχει πάρει ζεστά το θέμα της απάμβλυνσης των προβλημάτων των δανειοληπτών, που εξασφάλισαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς ήδη ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενώ σε νέα συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, παρουσία των τραπεζών, αναμένεται να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με την πορεία των αναδιαρθρώσεων.

Επί του παρόντος, η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος φαίνεται να βρίσκεται εκτός ατζέντας από πλευράς κοινοβουλίου μέχρι νεωτέρας και μέχρι την εκτενή αξιολόγηση των δεδομένων, που θα παρουσιαστούν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)