Πρώτο διάταγμα για προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής

Το πρώτο διάταγμα δικαστηρίου για προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής, εξασφάλισε στη Λευκωσία η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, η οποία μέχρι στιγμής έχει επίσης εξασφαλίσει 15 Διατάγματα Απαλλαγής Οφειλών μέχρι €25.000 (ΔΑΟ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, εκδόθηκαν 6 ΔΑΟ στη Λευκωσία, 7 ΔΑΟ στη Λεμεσό και 2 ΔΑΟ στην Πάφο, με τις συνολικές αιτήσεις για ΔΑΟ που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας να ανέρχονται μέχρι σήμερα 721. Επίσης, οι συνολικές αιτήσεις για Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής (ΠΣΑ) ανέρχονται στις 28.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο που ενέκρινε την Παρασκευή το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπως μέχρι τον Ιούνιο του 2017 επιτευχθεί η εξάλειψη των εμποδίων για την πλήρη εφαρμογή των πλαισίων αφερεγγυότητας και εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας και εκκαθάρισης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Γιώργος Καροτσάκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι ευχαριστημένος με την εξέλιξη και την εφαρμογή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, με βάση τις δυνατότητες που έχει η Υπηρεσία.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι ικανοποιημένος στο βαθμό που θα ήθελε γιατί η Υπηρεσία δεν έχει ακόμη την απαραίτητη στελέχωση, σημειώνοντας ότι “με την πρόσληψη των 10 λειτουργών σε περίπου δύο μήνες και με την περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας”.

“Η επιτυχία εφαρμογής του Πλαισίου Αφερεγγυότητας δεν εξαρτάται μόνο από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, εξαρτάται και από άλλες κρατικές υπηρεσίες και από τα δικαστήρια τα οποία θα πρέπει να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις το ταχύτερο δυνατό και αυτές είναι και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, τόνισε ο κ. Καροτσάκης.

Ανέφερε επίσης ότι σημαντικό δεν είναι μόνο η περαιτέρω στελέχωση της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας αλλά και η ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής, τα οποία αναπτύσσονται αυτή την περίοδο και είναι αναγκαία “για την αποτελεσματική εφαρμογή των διαδικασιών”, όπως είναι η ενοποίηση των αρχείων της Υπηρεσίας με όλα τα επαρχιακά δικαστήρια.

Πρώτη ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας 
Εξάλλου, την πρώτη της ετήσια έκθεση εξέδωσε η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, σύμφωνα με την οποία, από την ημερομηνία ίδρυσης του Επίσημου Παραλήπτη μέχρι τις 31/12/2015, έχουν παραληφθεί 3.682 Διατάγματα Εκκαθάρισης Εταιρειών και 11.202 υποθέσεις Εκούσιων Εκκαθαρίσεων.

Από τα 3.682 Διατάγματα Εκκαθάρισης Εταιρειών, τα 240 Διατάγματα έχουν ακυρωθεί με διάταγμα δικαστηρίου, τα 1.469 Διατάγματα Εκκαθάρισης έχουν συνολικά ολοκληρωθεί με αντίστοιχες αιτήσεις Διαλύσεων στα δικαστήρια και τα 1.973 Διατάγματα Εκκαθάρισης παραμένουν σε ισχύ μετά την ακύρωση ή διάλυση 1.709 εταιρειών.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, από την ημερομηνία ίδρυσης του θεσμού μέχρι τις 31/12/2015 ο Επίσημος Παραλήπτης έχει παραλάβει 12.665 Διατάγματα Παραλαβής/Πτώχευσης, ενώ με διάταγμα δικαστηρίου έχουν ακυρωθεί 3.200 Διατάγματα.

Επιπλέον, έχουν παραληφθεί 5 Διατάγματα Δήμευσης και έγιναν 5 εκκαθαρίσεις Ημικρατικών Οργανισμών.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της πρώτης της έκθεσης, ο κ. Καροτσάκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στα πλαίσια της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας ετοιμάζει στατιστικά στοιχεία, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία αποδίδει τεράστια σημασία στη συλλογή και ετοιμασία των στοιχείων έτσι ώστε να είναι σε θέση να αξιολογεί την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας και να είναι υπόλογη στους πολίτες για τις δραστηριότητες της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών