Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και αγοράς κατοικίας

INBusinessNews  03/06/2016 16:27
Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και αγοράς κατοικίας

Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και αγοράς κατοικίας

INBusinessNews  03/06/2016 16:27

Αύξηση παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2016 τα επιτόκια καταθέσεων, παραμένοντας τα υψηλότερα εντός της Ευρωζώνης, ενώ περαιτέρω μείωση κατέγραψε το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια, το οποίο αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα στη ζώνη του ευρώ.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή (3 Ιουνίου) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο το επιτόκιο για αγορά κατοικίας το οποίο αποτελεί το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης. Το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης αποτελεί επίσης το επιτόκιο δανείων για εταιρείες, πέρα του €1 εκατομμυρίου.

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες εξελίξεις επιτοκίων που αφορούν νέες συμβάσεις δανείων και καταθέσεων, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, συνοψίζονται ως εξής:

Επιτόκια Καταθέσεων
Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά αυξήθηκε στο 1,58%, σε σύγκριση με 1,52% τον προηγούμενο μήνα, και αποτελεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης. Το δεύτερο υψηλότερο αντίστοιχο επιτόκιο είναι αυτό της Ολλανδίας με 1,52%.

Επιπλέον, το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε επίσης αύξηση και έφτασε στο 1,51%, σε σύγκριση με 1,36% τον προηγούμενο μήνα, και αποτελεί με διαφορά το υψηλότερο της Ευρωζώνης, με το δεύτερο υψηλότερο να είναι αυτό της Ελλάδας με 0,95%.

Επιτόκια Δανείων
Εξάλλου, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στο 4,36%, σε σύγκριση με 4,47% τον προηγούμενο μήνα, και αποτελεί, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 4ο χαμηλότερο εντός της Ευρωζώνης.

Το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης είναι το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας, το οποίο αυξήθηκε οριακά στο 3,13%, σε σύγκριση με 3,11% τον προηγούμενο μήνα. Το 2ο υψηλότερο είναι το αντίστοιχο επιτόκιο της Ιρλανδίας ύψους 3,08%.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. κατέγραψε πτώση υποχωρώντας στο 4,14%, σε σύγκριση με 4,39% τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί το 3ο υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. σημείωσε άνοδο και έφτασε στο 4,61%, σε σύγκριση με 3,30% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος αυτή αφορά τόσο επιτόκια νέων συμβάσεων δανείων όσο και επιτόκια υφιστάμενων συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης. Μαζί με το αντίστοιχο επιτόκιο της Ελλάδας ύψους 4,60% αποτελούν τα υψηλότερα με διαφορά εντός της Ευρωζώνης. Το τρίτο υψηλότερο είναι της Μάλτας με 4,32%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας