Στα άκρα η κόντρα διαχειριστή και εργαζομένων FBME

Την πρόταση του ειδικού διαχειριστή του υποκαταστήματος της FBME, Κρις Ιακωβίδη, απορρίπτουν οι εργαζόμενοι της FBME, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να ζητούν την καταβολή του συνόλου των δικαιωμάτων τους. Από την πλευρά του ο διαχειριστής αναφέρει ότι στόχος «είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών με προσήλωση στις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας», διευκρινίζοντας ότι η ανάκληση της άδειας της τράπεζας «αποτελεί προϊόν άσκησης νόμιμης εξουσίας της ΚΤΚ».

Σημειώνεται ότι  από τις 11 Απριλίου το προσωπικό της τράπεζας κατήλθε σε απεργία ζητώντας ανάκληση των «παράνομων», όπως τις χαρακτήρισε, απολύσεις δύο συναδέλφων τους, καθώς και για την επιστολή τερματισμού εργασίας που έλαβαν 136 υπάλληλοι της τράπεζας. Σε συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι της FBME εξαπέλυσαν πυρά κατά του διαχειριστή, ο οποίος διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα, ότι τονίζοντας ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν δεν προσήλθε «με στόχο να διαπραγματευτεί».

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Τράπεζας, ο διαχειριστής προχώρησε σε απολύσεις 136 εργαζομένων «αφήνοντας να νοηθεί ότι ο λόγος τερματισμός της απασχόλησης τους είναι ο πλεονασμός χωρίς να τους πληρώσει οτιδήποτε από αυτά που δικαιούνται». Όπως ανέφερε ο εκ των δικηγόρων των υπαλλήλων της FBME, Στυλιανός Χριστοφόρου, η πρόταση που κατέθεσε ενώπιόν του προσωπικού ο Κρις Ιακωβίδης προνοεί ότι «είναι διατεθειμένος να καταβάλει στους εργαζομένους μέρος των ωφελημάτων τους, κατόπιν ανταλλαγμάτων», σημειώνοντας ότι ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε ότι «σε περίπτωση που η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή μέχρι το τέλος της ημέρας (13 Απριλίου) τότε θα προχωρήσει στην απόλυση και των υπόλοιπων εργαζομένων». Εξάλλου, τόνισε ότι οι «υπάλληλοι, ενόσω είναι απεργοί, δεν δύναται να απολυθούν», αναφέροντας παράλληλα ότι εφόσον τα δικαιώματά τους κατοχυρωθούν, «είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Κεντρική Τράπεζα για τα επόμενα βήματα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στην τράπεζα». Η Κεντρική Τράπεζα ζητά στοιχεία για τους κωδικούς πρόσβασης σε συστήματα της FBME, τους οποίους κατέχουν οι υπάλληλοι, προκειμένου να είναι σε θέση να εισέλθει στα συστήματα και να προχωρήσει με το σχέδιο αποζημίωσης των καταθετών.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος των υπαλλήλων της FBME, Στέφανος Σκορδής, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων μπόνους τους για τις χρονιές 2013 και 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκορδή, η πρόταση του διαχειριστή Κρις Ιακωβίδη προς εκπρόσωπο των εργοδοτουμένων προνοούσε την καταβολή της προειδοποίησης, της αναλογίας 13ου μισθού και ετήσιας άδειας, τα οποία, όπως ανέφερε, «η καταβολή τους είναι υποχρεωτική δια νόμου και η μη καταβολή τους συνιστά ποινικό αδίκημα», καθώς και η παράδοση των κωδικών πρόσβασης στα συστήματα της τράπεζας. «Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί ουσιαστικά θετικό βήμα από πλευράς του διαχειριστή και της Κεντρικής Τράπεζας», σχολίασε ο εκ των δικηγόρων των υπαλλήλων της FBME.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή του δεδουλευμένου ωφελήματος/εφάπαξ, τα οποία, όπως επισημαίνουν, μαζί με τα μπόνους «έχουν αναγνωριστεί ως πληρωτέα άμεσα από τον προηγούμενο ειδικό διαχειριστή (Ανδρονίκου)». Εξάλλου, αναφέρουν ότι «έχουν λάβει επιστολή τερματισμού έγκυοι ή/και κοπέλες που απουσιάζουν με άδεια μητρότητας και που απολαμβάνουν την προστασία του νόμου (παρά το ότι 30 περίπου άτομα παρέμειναν υπό την εργοδότηση της Τράπεζας)».

Διαχειριστής: Εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων
Η Ειδική Διαχείριση του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο έχει ενεργήσει και ενεργεί με τρόπο διαφανή, λαμβάνοντας το σύνολο των περιστάσεων υπόψη, ενώ επίσης σκοπός της είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών με προσήλωση στις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ειδικός διαχειριστής του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd, Κρις Ιακωβίδης.

«Η ανάκληση με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) της άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών στις 21.12.2015 της μητρικής εταιρείας του Υποκαταστήματος της FBME επενέργησε με τρόπο δραστικό ώστε άγει το δίχως άλλο σε άμεση παύση των εργασιών του Υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο», σημειώνει ο κ. Ιακωβίδης.

Η ανάκληση της άδειας, επισημαίνει, «αποτελεί προϊόν άσκησης νόμιμης εξουσίας υπό του αποφασίζοντος δημοσίου οργάνου (ΚΤΚ) και τελεί κατά τον ουσιώδη χρόνο εκτός του ελέγχου της μητρικής εταιρείας του Υποκαταστήματος της FBME όσο και της Ειδικής Διαχείρισης».

Συνακόλουθα προς τα ανωτέρω «έχουν επηρεαστεί καταλυτικά και οι συμβάσεις εργασίας όλων των υπαλλήλων του Υποκαταστήματος».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «η εκτέλεση των συμβάσεων εργασίας έχει καταστεί πλέον αδύνατη». Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, «για ματαίωση του σκοπού και της φύσης των συμβάσεων εργασίας που επηρεάζει, οφειλόμενη σε γεγονός πέραν του ελέγχου των μερών, ώστε τερματίζει τη σύμβαση εργασίας αυτομάτως κατά το χρόνο επέλευσης του γεγονότος που την επιφέρει και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών παύουν να υφίστανται και δεν θεωρείται ότι υπάρχει απόλυση ή παραίτηση».

Αυτό, διαβεβαιώνει ωστόσο, «δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποσό έχει λαμβάνειν επηρεαζόμενο πρόσωπο δεν θα καταβληθεί ως ο νόμος ορίζει».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Ιακωβίδης, «η Ειδική Διαχείριση έχει ενεργήσει και ενεργεί με τρόπο διαφανή λαμβάνοντας το σύνολο των περιστάσεων υπόψη ενώ επίσης ο σκοπός είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών με προσήλωση στις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας».

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, «που η διαβούλευση με τα επηρεαζόμενα πρόσωπα και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές ήταν σε εξέλιξη από την αρχή και εξακολουθεί, δίχως να αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα και με κατανόηση στο δυσάρεστο των περιστάσεων».

«Ενέργειες που δεν συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση ή επιχειρούν την άσκηση πίεσης και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης εν μέσω διαβούλευσης, θεωρούμε ότι δεν είναι εποικοδομητικές», αναφέρει συμπληρωματικά.

Τέλος, ο κ. Ιακωβίδης διευκρινίζει ότι «για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη θα υπάρξει νέα ανακοίνωση σχετικά».

Δειτε Επισης

Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δείχνουν τα πρακτικά της ΕΚΤ... «Δημιουργείται το υπόβαθρο»
Φρανκ Έλντερσον (EKT): «Πιθανότητα» η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο
Τράπεζα Κύπρου: Κάλεσμα στους μετόχους για ηλεκτρονική πληρωμή μερίσματος-Οι διαθέσιμοι τρόποι
Ελληνική Τράπεζα: Στις 24 Μαΐου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου
Ο δρόμος προς την ψηφιακή ανθεκτικότητα...Πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τον κανονισμό DORA
Σημαντικό ενδιαφέρον δικαιούχων δανειοληπτών για το νέο σχέδιο ΚΕΔΙΠΕΣ σε συνεργασία με doValue Cyprus
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Αύξηση καταναλωτικών επιτοκίων, μείωση στεγαστικών τον Μάρτιο
Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για την Ελληνική Τράπεζα