ΣΥΚΕΣΥ: Ο Συνεργατισμός περνά δύσκολη περίοδο

Ο Συνεργατισμός περνά μια δύσκολη περίοδο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ανδρέας Κουμής, Γραμματέας της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών, αντιπροσωπεία της οποίας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών υπό τον Πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου επαφών της ΣΥΚΕΣΥ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ενημέρωση για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό.

“Η πραγματικότητα είναι ότι ο Συνεργατισμός περνά μια δύσκολη περίοδο. Ομως με καλή θέληση είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν οι μηχανισμοί για να συνεχίσει την πορεία που χάραξε εδώ και 107 χρόνια” δήλωσε ο κ. Κουμής.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι κάθετα ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού, “ο οποίος αποτελεί κτήμα των πολιτών και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί αλλά να επιστρέψει στον πραγματικό του χαρακτήρα και μετόχους που είναι τα απλά μέλη του δηλαδή ο κάθε Κύπριος πολίτης”.

Η Κυβέρνηση, ανέφερε, “απαιτεί από τον Συνεργατισμό στην πραγματικότητα να παίρνει ένα επιτόκιο υπό μορφή μερίσματος ύψους 10% πάνω στο 1,7 δισ που έχει καταθέσει ως κεφάλαιο στον Συνεργατισμό, ενώ την ίδια ώρα για ένα δάνειο 2,5 δισ που πήρε η Κυβέρνηση από τον Συνεργατισμό πληρώνει επιτόκιο μόλις 2,5%”.

Πρόσθεσε ότι εάν η Κυβέρνηση ή και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις βλέπουν την αναγκαιότητα να διατηρηθεί ο Συνεργατισμός ως Συνεργατικό Κίνημα και όχι ως μια νέα εμπορική τράπεζα που θα “καταλήξει ενδεχόμενα σε ξένα κεφάλαια, και μετόχους”, τότε θα πρέπει να επιβληθεί ισομερής σχέση ανάμεσα στη σχέση που διέπει τον Συνεργατισμό με την Κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι όσο επιτόκιο πληρώνει η Κυβέρνηση στον Συνεργατισμό για τα 2,5 δισ. δάνειο τόσο επιτόκιο ή μέρισμα πρέπει να παίρνει για το 1,7 δισ που έχει καταθέσει.

“Υπάρχουν λύσεις αρκεί η Κυβέρνηση να ξεφύγει από τη φιλοσοφία του ξεπουλήματος όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουμε και να αναλογιστεί και τις κοινωνικές διαστάσεις των αποφάσεών της” κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου