powered by

Χαλιναγωγεί τα ΜΕΔ η Ελληνική

Σε πορεία χαλιναγώγησης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα. Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Bert Pijls χαρακτήρισε την πορεία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) ως ενθαρρυντική, καθώς κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους είχαν μειωθεί κατά 3% σε σύγκριση με την τρίτη τριμηνία.

Όπως ανέφερε, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2015, στις 31 Δεκεμβρίου 2015 ο Δείκτης των ΜΕΧ μειώθηκε στο 59% από 61% το τρίτο τρίμηνο του 2015. Οι ΜΕΧ ανήλθαν σε €2.602 εκατ. σε σύγκριση με €2.683 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και €2.557 εκατ. το Δεκέμβριο 2014. Η ετήσια αύξηση των ΜΕΧ του Δεκέμβριου του 2015 με το 2014 ήταν 2%.

Παράλληλα, ο Δείκτης Κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων είναι εναρμονισμένος με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αυξήθηκε από το 46% (για το 2014) στο 50% το 2015.

Ο κ. Pijls σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τριμήνων του 2015 κρίνονται ως ενθαρρυντικά, καθώς καταμαρτυρούν ότι η διαχείριση των ΜΕΧ βρίσκεται στον ορθό δρόμο».

Επεσήμανε ότι με επιταχυνόμενους ρυθμούς κινήθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και οι αναδιαρθρώσεις δανείων, που ανήλθαν στο τέλος του 2015 στα €758 εκ, χρησιμοποιώντας μία εργαλειοθήκη βιώσιμων λύσεων, όπως οι ανταλλαγές χορηγήσεων με περιουσιακά στοιχεία, μειώσεις υπολοίπων, παρατάσεις αποπληρωμής, μειώσεις δόσεων, περίοδοι χάριτος κλπ.

Εταιρεία διαχείρισης ακινήτων
Παράλληλα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνική Τράπεζας δεν απέκλεισε τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, λόγω του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με ακίνητα. «Είναι κάπως νωρίς για να είμαστε 100% σίγουροι αν και πότε θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να γίνει», ανέφερε προσθέτοντας ότι παρόλο που η Τράπεζα δεν είναι εταιρεία πώλησης ακινήτων, λόγω της κατάσταση με τα ΜΕΔ κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να γίνει, όσο αυξάνονται τα ακίνητα στα βιβλία της τράπεζας.

Δειτε Επισης

CBN Young Dragon Awards: Ξεκίνησε το open call για τις υποψηφιότητες-Πού και πώς μπορούν να υποβληθούν
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Μάριος Ταννούσης: Πολύ σημαντικό και θετικό βήμα ο Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου ΑΞΕ-Το όφελος για την Κύπρο
Πράσινο φως από τη γενική συνέλευση της ΑΕΛ για συμμετοχή του Andrew Budzinski στο μετοχικό κεφάλαιο
Στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάκης Κεραυνός…Ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την φορολογική μεταρρύθμιση
Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση
Μια... Anassa γεμάτη αναζωογόνηση και ένα τριήμερο με την όμορφη θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς (pics)
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο