Χαλιναγωγεί τα ΜΕΔ η Ελληνική

Σε πορεία χαλιναγώγησης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα. Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Bert Pijls χαρακτήρισε την πορεία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) ως ενθαρρυντική, καθώς κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους είχαν μειωθεί κατά 3% σε σύγκριση με την τρίτη τριμηνία.

Όπως ανέφερε, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2015, στις 31 Δεκεμβρίου 2015 ο Δείκτης των ΜΕΧ μειώθηκε στο 59% από 61% το τρίτο τρίμηνο του 2015. Οι ΜΕΧ ανήλθαν σε €2.602 εκατ. σε σύγκριση με €2.683 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και €2.557 εκατ. το Δεκέμβριο 2014. Η ετήσια αύξηση των ΜΕΧ του Δεκέμβριου του 2015 με το 2014 ήταν 2%.

Παράλληλα, ο Δείκτης Κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων είναι εναρμονισμένος με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αυξήθηκε από το 46% (για το 2014) στο 50% το 2015.

Ο κ. Pijls σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τριμήνων του 2015 κρίνονται ως ενθαρρυντικά, καθώς καταμαρτυρούν ότι η διαχείριση των ΜΕΧ βρίσκεται στον ορθό δρόμο».

Επεσήμανε ότι με επιταχυνόμενους ρυθμούς κινήθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και οι αναδιαρθρώσεις δανείων, που ανήλθαν στο τέλος του 2015 στα €758 εκ, χρησιμοποιώντας μία εργαλειοθήκη βιώσιμων λύσεων, όπως οι ανταλλαγές χορηγήσεων με περιουσιακά στοιχεία, μειώσεις υπολοίπων, παρατάσεις αποπληρωμής, μειώσεις δόσεων, περίοδοι χάριτος κλπ.

Εταιρεία διαχείρισης ακινήτων
Παράλληλα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνική Τράπεζας δεν απέκλεισε τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, λόγω του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με ακίνητα. «Είναι κάπως νωρίς για να είμαστε 100% σίγουροι αν και πότε θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να γίνει», ανέφερε προσθέτοντας ότι παρόλο που η Τράπεζα δεν είναι εταιρεία πώλησης ακινήτων, λόγω της κατάσταση με τα ΜΕΔ κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να γίνει, όσο αυξάνονται τα ακίνητα στα βιβλία της τράπεζας.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων