Την κατάργηση όλων των καταχρηστικών ρητρών ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) συμφωνεί με τις δύο προτάσεις νόμου όπως έχουν συνοψισθεί και ενοποιηθεί σε μία και επιμένει πως η Βουλή πρέπει να νομοθετήσει επιβάλλοντας κατάργηση όλων των Καταχρηστικών Ρητρών που επιβάλουν οι τράπεζες. 

“Φαίνεται ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δικαιωματικά μπορούν να καταχρώνται της δύναμης που τους δίνει η θέση τους στην οικονομία και να κλέβουν τους πάντες (δανειολήπτες, καταθέτες, μετόχους κ.λπ.) επικαλούμενες, τους, ξεκάθαρα, αδιαφανείς και καταχρηστικούς όρους των σχετικών συμφωνιών”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Αναφέρει επίσης ότι κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ο Σύνδεσμος Τραπεζών επέμεινε ότι η πρακτική των 360 ημερών δεν είναι καταχρηστική, αλλά διαφανής εφόσον αυτή αναγράφεται καθαρά σε όλες τις συμφωνίες δανείων. 

Αυτό που παραλείπει να δει ο Σύνδεσμος Τραπεζών, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, είναι το γεγονός ότι πουθενά και σε καμιά συμφωνία δεν αναφέρεται ότι η χρήση του παρονομαστή των 360 ημερών αντί των 365 θα είχε ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση του συνολικού κόστους δανεισμού όσο και του επιτοκίου που αναγραφόταν στη συμφωνία.

“Αν αυτό αναφερόταν τότε θα υπήρχε διαφάνεια και ο δανειολήπτης θα αντιλαμβανόταν ότι το επιτόκιο που θα πλήρωνε θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό της συμφωνίας και θα έκανε τις επιλογές του”, προσθέτει. 

Αναφέρει ότι η ίδια αδιαφανής πρακτική ισχύει και στη περίπτωση των άλλων καταχρηστικών ρητρών όπως απεφασίσθει από τον Διευθυντή Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Ο Σύνδεσμος ζητεί τόσο την αναδρομική ισχύ του νόμου ούτως ώστε να καλύπτονται και να προστατεύονται όλες οι δανειακές συμβάσεις όσο και τις συνέπειες λόγω της μη συμμόρφωσης από τα Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα ούτως ώστε η εφαρμογή μιας ή περισσότερων καταχρηστικών ρητρών, να οδηγεί σε ακυρότητα λόγω παράβασης της σύμβασης (event of default).

Αναφερόμενος σε παραδείγματα και περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών και πρακτικών, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει ότι αυτά είναι μεταξύ άλλων, η αύξηση του περιθωρίου κέρδους από την τράπεζα έτσι που ο δανειολήπτης να μην επωφελείται από την μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Euribor και οι τόκοι υπερημερίας πολλές φορές είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι του 2%.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου