Τέρμα στις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών βάζει η Βουλή

Φρένο σε καταχρηστικές, κατά τους Βουλευτές, ρήτρες που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του επιτοκίου σε δανειακές συμβάσεις επιχειρεί να βάλει η Βουλή με πρόταση νόμου, η οποία θα απαγορεύει τον υπολογισμό του επιτοκίου στη βάση 360 ημερών ή άλλου αριθμού ημερών, αντί στη βάση 365 ημερών και στη βάση 366 ημερών για τα δίσεκτα έτη.

Η συζήτηση του όλου θέματος συνεχίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Βουλευτής ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν δύο προτάσεις νόμου από Βουλευτές και η Βουλή θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

«Με την `έξυπνη` πρακτική των τραπεζών του υπολογισμού του επιτοκίου σε 360 μέρες και την επιβολή σε 365 επιβαρύνονται οι λογαριασμοί των δανειοληπτών» είπε ο κ. Ζαχαρίου.

«Οι τράπεζες μασώντας τα και φέρνοντας νομικά επιχειρήματα τονίζουν ότι δεν είναι παράνομο αλλά ήδη προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που η Επιτροπή Εμπορίου έχει εισηγηθεί από την περασμένη βδομάδα με βάση το έγγραφο του κ. Ιωάννου (Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου), αλλά επειδή δεν πρόκειται να μείνουμε στις δεσμεύσεις τους, προχωρούμε με καταθέσεις νομοθεσιών που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να κάνουν αυτό που είναι σωστό» σημείωσε.

Η Βουλή, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, είναι διατεθειμένη όπου βλέπει αδιαφάνεια και κινήσεις που στοχεύουν στην εξαπάτηση των δανειοληπτών να επεμβαίνει και να διορθώνει.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία καθορίζεται ρητά ο τρόπος καθορισμού του επιτοκίου. Συγκεκριμένα η πρόταση προνοεί ώστε ο διαιρέτης του τόκου για δανειστική σύμβαση να καθορίζεται στις 365 μέρες.

Σήμερα όμως ενημερωθήκαμε και για άλλες περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών και ομόφωνα η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα επεξεργαστεί πρόταση νόμου και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για «διγλωσσία» στην Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τις αρμοδιότητες της ως εποπτική αρχή. «Στην προηγούμενη συνεδρία μας είπαν ότι δεν είχαν καταγγελία για να εξετάσουν το θέμα, ενώ σήμερα μας είπαν ότι έχουν εξετάσει το θέμα αλλά δεν μπορούν να κάνουν παρέμβαση» είπε, ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα έλαμψε δια της απουσίας του.

«Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, αν είναι δυνατόν, ανέφερε ότι λόγω έλλειψης νομοθεσίας, έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να εφαρμόσουν την οποιαδήποτε μεθοδολογία για τον καθορισμό του επιτοκίου», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι το ΑΚΕΛ μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των δανειοληπτών και τη συνολική ρύθμιση του προβλήματος, που θα περιλαμβάνει όλες τις πρακτικές που εντοπίζονται τραπεζικές αυθαιρεσίες.

Πρόταση νόμου κατατέθηκε και από πλευράς του Βουλευτή ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση, σκοπός της οποίας είναι η προστασία των καταναλωτών από την εφαρμογή καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων που συνάπτονται με αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και οι οποίες λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βότσης υπενθύμισε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος είχε εντοπίσει ότι οι τράπεζες την ώρα που υπολογίζουν πόσο θα πρέπει να είναι η ημερήσια δόση διαιρούν δια 360 μέρες ενώ εισπράττουν για 365 μέρες ετησίως. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη σημερινή συζήτηση προέκυψε ότι οι τράπεζες έχουν εκφράσει πρόθεση όπως για τα δάνεια που μπορούν να περιληφθούν στο νόμο περί καταναλωτικής πίστης, δηλαδή οικιστικά δάνεια μέχρι €200.000 ή καταναλωτικά δάνεια μέχρι €75.000, σταματήσουν αυτή την πρακτική.

«Εκ πρώτης όψεως έχει επιτευχθεί μια θετική εξέλιξη, ότι οι τράπεζες θα αναδιαμορφώσουν τα συμβόλαια τους και θα διορθώσουν τα λογισμικά τους» είπε ο κ. Βότσης, σημειώνοντας ωστόσο πως παρόλα αυτά η Βουλή θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να καταστεί ξεκάθαρο ότι αυτή η καταχρηστική ρήτρα και άλλες δεν θα συνεχίσουν να επιβάλλονται.

Ο κ. Βότσης είπε πως ως εκ τούτου κατατέθηκε σήμερα στην Επιτροπή και θα κατατεθεί και ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη συγκεκριμένη πρόταση νόμου για κατάργηση τόσο της συγκεκριμένης ρήτρας όσο επίσης και άλλων ρητρών που αφορούν τη δυνατότητα των τραπεζών να διακόπτουν μονομερώς συμβόλαια χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις και την επιβολή τόκου υπερημερίας και επί των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι δανειολήπτες.

Σημείωσε επίσης πως ένα άλλο ζήτημα που εκκρεμεί και για το οποίο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει η Γενική Εισαγγελία έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα δάνεια που δεν καλύπτονται από τον περί καταναλωτικής πίστης νόμο. «Οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, εμείς θεωρούμε ότι εφόσον αυτή η πρακτική συνιστά κλοπή, θα πρέπει να γίνει διόρθωση και για τα υπόλοιπα δάνεια» είπε, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί νομικός τρόπος για ρύθμιση του θέματος.

Ο Βουλευτής τέλος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι ήρθε η ώρα η Βουλή να νομοθετήσει για ρύθμιση του θέματος.

Δήλωσε ότι από τη σημερινή τοποθέτηση της εκπροσώπου των τραπεζών έχει διαφανεί ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την έλλειψη νομοθεσίας και υπερχρεώνουν όσον αφορά τα επιτόκια τους πελάτες τους.

«Πρέπει η Επιτροπή και γενικότερα η Βουλή να προχωρήσει όχι στα λόγια και στις συνεδρίες αλλά και στα έργα. Είναι ευθύνη της Βουλής να νομοθετήσει ώστε να ανακόψει όσα συμβαίνουν σε σχέση με τους πελάτες των τραπεζών και ιδιαίτερα με τους καταναλωτές. Η Κεντρική Τράπεζα έχει νίψει τας χείρας της. Οι τράπεζες πλέον θεωρούν ότι νομότυπα προχωρούν. Αν η Βουλή θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσει το θέμα ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι σε επιστολή της προς την Επιτροπή Εμπορίου για το θέμα η Κεντρική Τράπεζα διατυπώνει τη θέση ότι δεν έχει εκ του νόμου εξουσιοδότηση να προβεί η ίδια σε έρευνα ή και επιβολή κυρώσεων για το θέμα και ότι δεν έχει νομικά την εξουσία να επιβάλει τη θέση της. Σημειώνει επιπλέον ότι οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους της απαιτούν την εκ των προτέρων έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης
Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.