Σπανός: Κοπιάστε να δουλέψουμε μαζί

Με σηκωμένα τα μανίκια ο Μάικ Σπανός, μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, τόνισε μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας Κύπρου για μεγάλους πελάτες της τράπεζας τόνισε πως είναι παράξενο να βρίσκεται στην άλλη πλευρά από αυτή που για χρόνια ήταν ως άνθρωπος των επιχειρήσεων.  

«Ο σκοπός για μια επιχείρηση θα πρέπει να είναι να μην χρειάζεται δάνεια μια επιχείριση ή τουλάχιστον να μην χρειάζεται δάνεια για τρέχουσες ανάγκες αλλά για ανάπτυξη. Τι θέλει όμως ένας πελάτης; Θέλει αμεσότητα στις ανάγκες που πιθανόν έχει για ένα δάνειο. Την ίδια ώρα θέλει απλότητα στις διαδικασίες, χαμηλό κόστος και κυρίως προσωπική φροντίδα. Ο πελάτης θέλει personal banking. Η τράπεζα πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να καταλάβει κι έπειτα να προσπαθήσει να δημιουργήσει win-win συνθήκες κι έπειτα καταστάσεις θετικές για όλες τις πλευρές. Η τράπεζα αυτή τη στιγμή έχει καλό συμβούλιο και δεν εννοώ τον εαυτό μου, παγκοσμίου επιπέδου διεύθυνση και λάθη του παρελθόντος που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή γαι το μέλλον» τόνισε ο κ. Σπανός.

«Όλοι λένε ότι χρειάζονται εύκολο δανεισμό, αλλά όλοι εδώ γνωρίζετε ότι δόθηκαν δάνεια με κακές εξασφαλίσεις, χάριν γνωριμιών ή άλλων στεεβλών συνθηκών» τόνισε ο κ. Σπανός. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτή η κατάσταση οδήγησε στην παγίδα της ανάπτυξης, ανάπτυξη η οποία δεν ήταν ορθά δομημένη. «Παράλληλα, κάποιοι έχοντας κέρδη δεν επένδυσαν σωστά και με αυτό εννοώ αγορές εξοχικών ή ακριβών κοσμημάτων. Οι κακές συνθήκες αποδεικνύουν τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Όταν είσαι υπερχρεωμένος δεν έχεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση οπότε οδηγείσαι σε χρεοκοπία» σημείωσε ο κ. Σπανός.

Παράλληλα, ο Μάικ Σπανός αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας με ένα περίπλοκο γραφικό το οποίο όμως τόνισε πως αποτελεί χρυσό κώδικα για κάθε επιχείρηση. «Πρέπει να υπάρχει όραμα και πλάνο, έπειτα να είναι βιώσιμες οι ιδέες που μια επιχείρηση έχει. Παράλληλα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς μέρος των κερδών για επενδύσεις. Είναι καθοριστικής σημασίας να διατηρεί μια εταιρεία σωστό ανθρώπινο αλλά και οργανωτικό κεφάλαιο. Στην Κύπρο έχουμε καλό ανθρώοπινο δυναμικό αλλά δεν έχουμε διαδικασίες και οργάνωση. Την ίδια ώρα πρέπει να υπάρχει καινοτομία αλλά και σκοπός για κάθε εργασία» τόνισε ο κ. Σπανός αναλύοντας το γραφικό που παρουσίασε σε μεγάλους πελάτες της Τρ. Κύπρου.

«Ο συνδυασμός της στρατηγικής με το ανθρώπινο δυναμικό επιφέρει την αποτελεσματικότητα. Πρέπει να κάνεις τα σωστά πράγματα κι έπειτα να κάνεις τα πράγματα (εργασίες) σωστά» σημείωσε εμφατικά ο κ. Σπανός.

«Change or fall ή change or die όπως λέω σε φίλους μου. Πρέπει να αμφισβητείς πάντα όσα βρίσκονται στο περιβάλλον σου προκειμένου να εξελίσσεσαι και να ρίχνεις από πάνω σου ότι δεν χρειάζεται. Έτσι πρέπει να γίνεται και στις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Μάικ Σπανός.

Καταληκτικά ο κ. Σπανός σημείωσε: «Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις πρέπει να εργάζονται χέρι-χέρι και όχι να βρίσκονται απέναντι για αυτό κοπιάστε να δουλέψουμε μαζί».

 

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος