Συνδικαλιστικό προπύργιο τα ωράρια τραπεζών

INBusinessNews  27/03/2015 06:55
Συνδικαλιστικό προπύργιο τα ωράρια τραπεζών

Συνδικαλιστικό προπύργιο τα ωράρια τραπεζών

INBusinessNews  27/03/2015 06:55

Από την υπογραφή της συμφωνίας για την προηγούμενη συλλογική σύμβαση μεταξύ ΕΤΥΚ και Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών το θέμα των ωραρίων αλλά και την αναπροσαρμογής των επιτοκίων δανεισμού του προσωπικού παρέμειναν να εκκρεμούν.

Η σύμβαση που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2014 προέβλεπε τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για διάρκεια τεσσάρων μηνών με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας αν χρειαζόταν.

Αν και έγινε σειρά συζητήσεων για το θέμα εντούτοις σταδιακά ατόνισε και δεν υπήρξε συγκεκριμένη εξέλιξη.
Η Τράπεζα Κύπρου, η οποία αποχώρησε από τον Σύνδεσμο Τραπεζών και κατ’ επέκταση από τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών, το τελευταίο διάστημα επαναφέρει επιτακτικά και τα δύο θέματα και κυρίως αυτό των ωραρίων. Με τη θέση της Τρ. Κύπρου δεν διαφωνούν και οι υπόλοιπες τράπεζες μέλη του εργοδοτικού συνδέσμου αφού τα αιτήματα που είχαν θέσει παλαιότερα ήταν παρόμοια. Δηλαδή κλιμακωτά ωράρια ώστε οι ώρες εξυπηρέτησης των πελατών να επεκταθούν μέχρι τις 3.30 ή 4.00 το απόγευμα.

Αν και η αρχική τοποθέτηση της ΕΤΥΚ ήταν έντονη –όπως αναμενόταν- στα ανώτερα στελέχη των τραπεζών επικρατεί η αισιοδοξία πως τελικά και υπό το βάρος της πίεσης των πελατών τους, η ΕΤΥΚ θα υποχωρήσει στο θέμα. Πάντως, η όποια κατάληξη στη διαπραγμάτευση με την Τράπεζα Κύπρου θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες τράπεζες είτε νωρίτερα είτε όταν λήξει η υφιστάμενη σύμβαση, δηλαδή στο τέλος του 2016.

Πάντως, στην Ελληνική ήδη προχώρησαν σε πρόγραμμα βάρδιας (καταβάλλοντας επίδομα) μέχρι τις έξι το απόγευμα στην υπηρεσία παρακολούθησης/είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στις αρχές του έτους, η ΕΤΥΚ είχε εκφράσει την απαρέσκεια και την αντίθεση της στην πρόθεση της Περιφερειακής ΣΠΕ Λεμεσού να προχωρήσει μονομερή αλλαγή ωραρίου.

Το θέμα του ωραρίου πάντως, είναι από τα πλέον φλέγοντα για τους τραπεζικούς και ένα από τα σημαντικότερα συνδικαλιστικά προπύργια της ΕΤΥΚ και η μάχη δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας