Συνδικαλιστικό προπύργιο τα ωράρια τραπεζών

Από την υπογραφή της συμφωνίας για την προηγούμενη συλλογική σύμβαση μεταξύ ΕΤΥΚ και Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών το θέμα των ωραρίων αλλά και την αναπροσαρμογής των επιτοκίων δανεισμού του προσωπικού παρέμειναν να εκκρεμούν.

Η σύμβαση που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2014 προέβλεπε τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για διάρκεια τεσσάρων μηνών με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας αν χρειαζόταν.

Αν και έγινε σειρά συζητήσεων για το θέμα εντούτοις σταδιακά ατόνισε και δεν υπήρξε συγκεκριμένη εξέλιξη.
Η Τράπεζα Κύπρου, η οποία αποχώρησε από τον Σύνδεσμο Τραπεζών και κατ’ επέκταση από τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών, το τελευταίο διάστημα επαναφέρει επιτακτικά και τα δύο θέματα και κυρίως αυτό των ωραρίων. Με τη θέση της Τρ. Κύπρου δεν διαφωνούν και οι υπόλοιπες τράπεζες μέλη του εργοδοτικού συνδέσμου αφού τα αιτήματα που είχαν θέσει παλαιότερα ήταν παρόμοια. Δηλαδή κλιμακωτά ωράρια ώστε οι ώρες εξυπηρέτησης των πελατών να επεκταθούν μέχρι τις 3.30 ή 4.00 το απόγευμα.

Αν και η αρχική τοποθέτηση της ΕΤΥΚ ήταν έντονη –όπως αναμενόταν- στα ανώτερα στελέχη των τραπεζών επικρατεί η αισιοδοξία πως τελικά και υπό το βάρος της πίεσης των πελατών τους, η ΕΤΥΚ θα υποχωρήσει στο θέμα. Πάντως, η όποια κατάληξη στη διαπραγμάτευση με την Τράπεζα Κύπρου θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες τράπεζες είτε νωρίτερα είτε όταν λήξει η υφιστάμενη σύμβαση, δηλαδή στο τέλος του 2016.

Πάντως, στην Ελληνική ήδη προχώρησαν σε πρόγραμμα βάρδιας (καταβάλλοντας επίδομα) μέχρι τις έξι το απόγευμα στην υπηρεσία παρακολούθησης/είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στις αρχές του έτους, η ΕΤΥΚ είχε εκφράσει την απαρέσκεια και την αντίθεση της στην πρόθεση της Περιφερειακής ΣΠΕ Λεμεσού να προχωρήσει μονομερή αλλαγή ωραρίου.

Το θέμα του ωραρίου πάντως, είναι από τα πλέον φλέγοντα για τους τραπεζικούς και ένα από τα σημαντικότερα συνδικαλιστικά προπύργια της ΕΤΥΚ και η μάχη δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

 

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού