Ελληνική: Η ευχάριστη έκπληξη και το δίλημμα

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για τη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας η ευρεία συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στην εξάσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης αλλά και στην προεγγραφή για απόκτηση αδιάθετων μετοχών.
Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 201εκ. που κατάφερε να αντλήσει από την όλη διαδικασία, τα 160εκ. προήλθαν από εξάσκηση δικαιωμάτων και τα 40εκ. από την προεγγραφή.

Η μεγάλη συμμετοχή στην εξάσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, έφερε διαφοροποιήσεις στις αναμενόμενες μετοχικές αλλαγές αφού ουσιαστικά μόνο η εκκλησία δεν εξάσκησε τα δικαιώματά της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέτοχοι που είχαν διάθεση να αυξήσουν τη συμμετοχή τους μέσω της απόκτησης επιπρόσθετων μετοχών να μην έχουν μεγάλο περιθώριο.

Wargaming και Third Point αύξησαν με τα ποσοστά τους στην τράπεζα αλλά όχι στο βαθμό που θα ήθελαν. Η Δήμητρα Επενδυτική αν και αρχικά δεν είχε πρόθεση να ρίξει άλλο χρήμα στον ανταγωνιστή του δικού της μεγαλομετόχου (βλ. 20% Συνεργατισμού) εντούτοις η «ζερωμένη» αγορά για τα δικαιώματα την ανάγκασε να επενδύσει εκ νέου με στόχο να βγει αργότερα όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες κι όταν μία εκ των Wargaming και Third Point αποφασίσει πως θέλει να έχει κυρίαρχο ρόλο.

Η σημαντική συμμετοχή στην εξάσκηση των δικαιωμάτων, περιόρισε και την όρεξη νέων παικτών για εντονότερη παρουσία στην τράπεζα. Πολύ κοντά στο 5% πάντως, βρίσκεται το Ταμείο Senvest Partners το οποίο κατείχε από προηγουμένως 2.5% στην τράπεζα. Αναλόγως των έξι υπολειπόμενων ψηφίων των 201εκ. ευρώ που ανακοίνωσε η τράπεζα θα οριστικοποιηθεί και η συμμετοχή του. Αξίζει να σημειωθεί πως το ταμείο επένδυσε και στην πρόσφατη αύξηση της Τράπεζας Κύπρου ενώ θέση έχει και σε άλλες εισηγμένες όπως η Logicom, η Δήμητρα και το Βασιλικό. Οι κινήσεις του Ταμείου έγιναν μέσω διάφορων επενδυτικών οχημάτων.

Αυξημένη παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο, η οποία όμως δεν θα φτάνει το 5% θα έχει στην τράπεζα και το World Opportunities Fund το οποίο ήταν ήδη τοποθετημένο στην τράπεζα, ωστόσο η μετοχική του παρουσία αυξήθηκε μετά από πρόσφατες μετατροπές αξιογράφων.

Το δίλημμα

Πλέον, η διεύθυνση και διοίκηση της τράπεζας βρίσκονται στο δίλημμα κατά πόσον θα κινηθούν για να εξασφαλίσουν και τα υπολειπόμενα 19εκ. ευρώ από νέους επενδυτές. Μπορεί η τράπεζα να βγήκε σε non-deal road shows, ωστόσο, οι μέτοχοι ποτέ δεν ήθελαν νέο παίκτη στη μετοχική δομή.  Παράλληλα, οι ανάγκες που έδειξαν τα τεστ αντοχής ήταν στα 110εκ. τα οποία μειώθηκαν σχεδόν άμεσα στα 76εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα, η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα τα χρησιμοποιούσε για να κερδίσει μερίδιο στην αγορά. Πλέον, υπάρχει διστακτικότητα κατά πόσον θα διατεθούν οι μετοχές που παρέμειναν αν και η τράπεζα ανακοίνωσε πως έχει στη διάθεσή της μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2015 για να το πράξει. Άλλωστε, εκτός κι αν κάποιος ενδιαφερόμενος προσεγγίσει απευθείας της τράπεζα, σημαντικό μέρος των χρημάτων θα πάει σε προμήθειες. Αρχικά η τράπεζα εκτιμούσε πως από τα 220εκ. ευρώ της αύξησης θα καθάριζε 213εκ.

 

 



 

 
 

 

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά