Χωρίς επιστροφή δάνεια 10δις

INBusinessNews  09/12/2014 06:02
Χωρίς επιστροφή δάνεια 10δις

Χωρίς επιστροφή δάνεια 10δις

INBusinessNews  09/12/2014 06:02

Συνολικά δάνεια αξίας περίπου 10δις ευρώ σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα πρέπει να θεωρούνται χωρίς επιστροφή.

Πρόκειται για δάνεια τα οποία μετά από τις απαιτούμενες διεργασίες έχουν βρεθεί στις μονάδες ανάκτησης χρεών των τραπεζών και πλέον οδεύουν μέσω της νομικής οδού για ανάκτηση των οφειλόμενων.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι δάνεια 4.4δις από τις εργασίες της στην Κύπρο βρίσκονται στο στάδιο της ανάκτησης με 400εκ. να έχουν προστεθεί το τελευταίο τρίμηνο αφορώντας κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το αντίστοιχο ποσό στον Συνεργατισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews κυμαίνεται γύρω στα 3δις ευρώ με στελέχη του να διαμηνύουν ότι αποτελεί μία ένδειξη του ξεκαθαρίσματος και της σωστής αντιμετώπισης που έτυχε το χαρτοφυλάκιο δανείων στα εναπομείναντα 18 ΣΠΙ. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα «τερματισμένα» δάνεια, στο Συνεργατισμό λειτουργεί διαδικασία διαιτησίας για κατάληξη σε συμβιβαστική λύση ενώ για όσες περιπτώσεις δεν γίνει κατορθωτό ακολουθείται η δικαστική οδός.

Στην Ελληνική Τράπεζα, αν και υπάρχει «συσκότιση» πληροφοριών λόγω των διαδικασιών αύξησης κεφαλαίου, εντούτοις, στη Μονάδα ανάκτησης υπολογίζεται τα δάνεια να ξεπερνούν το 1δις ευρώ. Όπως αναφέρεται στην τελευταία παρουσίαση της τράπεζας προς τους επενδυτές, συνολικά 54 άτομα απασχολούνται στη Μονάδα Ανάκτησης Χρέους.  

Οι τράπεζες ευελπιστούν πως με την εφαρμογή της νομοθεσίας για εκποιήσεις θα μειωθεί σημαντικός ο χρόνος ανάκτησης χρέους από 10-15 χρόνια σε τρία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα συνολικά δάνεια τον Σεπτέμβρη ανήλθαν στα 57.9δις ευρώ εκ των οποίων το 48.48% ήταν μη εξυπηρετούμενα ενώ από αυτά 5.07% έτυχαν αναδιάρθρωσης ωστόσο παρουσιάζουν εκ νέου καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.
 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας