Hourican: Η κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου – η οποία έγραψε ιστορία όταν κατέσχεσε χρήματα καταθετών κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης – δήλωσε στο CNBC, ότι η τράπεζα στέκεται και πάλι στα πόδια της.

«Έχουμε μετακινήσει το θέμα από το «Θα επιβιώσει αυτή η τράπεζα;» στο «Ποια είναι η αξία της;», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican.

«Και το κάνουμε αυτό βήμα – βήμα, κομμάτι - κομμάτι, επαναφέροντας τη ρευστότητα και κεφάλαια… Θεωρούμε ότι η ιστορία είναι συναρπαστική, με δεδομένο ότι δουλέψουν τα μακροοικονομικά».

Ο Hourican – ο οποίος είναι εξοικειωμένος με δοκιμαζόμενες τράπεζες, έχοντας θητεύσει ως επικεφαλής της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας RBS μεταξύ 2008 και 2013 – δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία ήταν «πιο ανθεκτική απ’ ότι αναμενόταν».

Αναφέρει ότι η οικονομία ξεπερνά τις προβλέψεις της λεγόμενης τρόικας που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά για να επαναφέρει την χώρα πίσω σε μία συμβατή με το Μάαστριχτ θέση και στην πραγματικότητα υπάρχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2014», συμπληρώνει ο Hourican.

«Υπάρχει μία προσδοκία για μία μέτρια επιστροφή στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, που θα την κάνει μία από τις πιο ταχείες και πιο ευκίνητες επιστροφές στην ανάκαμψη στην ευρωζώνη».

Ο Hourican ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας Κύπρου, το Οκτώβριο του 2013. Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2013 η τράπεζα Κύπρου έγινε πρωτοσέλιδο μετά το κούρεμα των μη εγγυημένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Από τότε αναφέρει το CNBC, η Τράπεζα Κύπρου έχει εμφανώς κάνει ριζική μεταστροφή, με σειρά μεγάλων επενδυτών στο κέντρο των δραστηριοτήτων της. Το νέο της διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Josef Ackermann και τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Willbur Ross.

Αυτό το καλοκαίρι η τράπεζα άντλησε 1 δισ. ευρώ μέσω της διάθεσης μετοχών στα 0,24 σεντς τη μετοχή σε διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ross. Οι καταθέτες των οποίων οι καταθέσεις συνέβαλαν στην διάσωση της τράπεζας, επίσης έλαβαν μετοχές ως αποζημίωση για την απώλεια των αποταμιεύσεών τους.

Όπως είχε δηλώσει το Ross στα τέλη Νοεμβρίου μιλώντας στο CNBC, το νέο διοικητικό συμβούλιο τοποθετήθηκε στην τράπεζα για το «επόμενο στάδιο της ανάκαμψής της» και εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η τράπεζα είναι καλά τοποθετημένη για να πετύχει.

«Εκλέξαμε ένα εντελώς νέο διοικητικό συμβούλιο, ως επί το πλείστον από διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου εμού, που είχαν αγοράσει τα δισεκατομμύρια ευρώ των νέων τίτλων πριν από λίγους μήνες… (και) έχει ως σκοπό να τοποθετήσει την τράπεζα για την επόμενη φάση της ανάκαμψής της», δήλωσε.

«Νομίζω ότι η Κύπρος έχει μία πολύ καλή προοπτική για ανάκαμψη, αν όχι για κάποιον άλλο λόγο διότι έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου… με δεδομένο ότι έχει λιγότερους από ένα εκατ. πολίτες πληθυσμό αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της».

Ο Hourican προσέθεσε ότι αυτή η οικονομική υποστήριξη σημαίνει ότι η επιβίωσή της είναι εξασφαλισμένη.

«Είμαστε καλά κεφαλαιοποιημένοι (έχουμε) ένα σαφές ιστορικό απομόχλευσης και έχουν θέσει ένα σύνολο προτύπων διακυβέρνησης παγκόσμιας κλάσης και ζητάμε από εσάς να έρθετε σε αυτό το σημείο στα 0,24 σεντς (ανά μετοχή)» αναφέρει.  

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου