Ντεμπούτο για την EBRD στην Κύπρο

INBusinessNews  04/12/2014 18:13
Ντεμπούτο για την EBRD στην Κύπρο

Ντεμπούτο για την EBRD στην Κύπρο

INBusinessNews  04/12/2014 18:13

Εγκαινιάστηκε και επίσημα στη Λευκωσία το γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία στοχεύει να επενδύσει τουλάχιστον €700 εκατομμύρια στην Κύπρο τα επόμενα επτά χρόνια.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της EBRD Σούμα Τσακραμπάρτι.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε στην Κύπρο, πραγματοποιείται μια μεγάλη αλλαγή εδώ και θέλουμε να είμαστε μέρος της», ανέφερε σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ο κ. Τσακραμπάρτι, προσθέτοντας πως στόχος είναι η επένδυση περίπου €100 εκατ. ετησίως και ίσως περισσότερα αν υπάρχουν έργα προς χρηματοδότηση, που να ξεπερνούν το ποσό αυτό.

«Δεν έχουμε οροφή προς το παρόν. Αν βρούμε περισσότερα έργα απ` αυτό το ποσό αυτό θα είναι καλό, αλλά δεν υπάρχει οροφή μπορούμε να πάμε ψηλότερα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η τράπεζα θα δραστηριοποιηθεί σε όλη την επικράτεια και στις δύο κοινότητες».

Ο Πρόεδρος της EBRD είπε πως η τράπεζα θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην ενέργεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, στη χρηματοδότηση έργων εταιρειών, καθώς και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου μπορεί να βοηθήσει σε σε αναδιαρθρώσεις και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ήδη η EBRD έχει ξεπεράσει τα €100 εκατ. για φέτος αφού συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, με συνολική επένδυση €102 εκατ, αποκτώντας το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Τσακραμπάρτι είπε ότι η τράπεζα ήδη εξετάζει και άλλα έργα για χρηματοδότηση, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του τι εκπροσωπεί η Τράπεζα. Έχουμε εμπειρογνωμοσύνη, έχουμε τα κεφάλαια για επένδυση, αναλαμβάνουμε ρίσκα σε μακροχρόνιο ορίζοντα για το καλό της δεδομένης εταιρείας, αλλά και της ευρύτερης οικονομίας», πρόσθεσε.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την δραστηριοποίηση της EBRD στην Κύπρο ως πολύ σημαντική ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση όχι μόνο λόγω μεγέθους της δέσμευσης αλλά και λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας της EBRD να εκτελεί τα προγράμματα χρηματοδότησης και συμμετοχών της με ταχύτητα σε τομείς που είναι οι τομείς προοπτικής της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Χαρακτήρισε το ποσό το οποίο η EBRD προτίθεται να επενδύσει ως «είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τα μεγέθη της κυπριακής οικονομίας».

Δεν φεύγουμε σύντομα από την Τράπεζα Κύπρου
Ερωτηθείς αν η EBRD θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στην Τράπεζα Κύπρου μέχρις ότου η τράπεζα «ορθοποδήσει», ο κ. Τσακραμπάρτι είπε ότι η EBRD πάντα παραμένει σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

«Η σκοπιμότητα μια τράπεζας αναπτύξεως δεν είναι να κάνει αυτό που κάνουν οι εμπορικές τράπεζες, να ακολουθούν ένα πολύ πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εμείς πάντα βλέπουμε μακροχρόνια. Εκεί που αποκτάμε μετοχικό μερίδιο προσπαθούμε να παραμείνουμε για όσο καιρό χρειάζεται», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας