Στα χαρακώματα ενόψει stress tests

Σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής την ερχόμενη Κυριακή βρίσκεται ολόκληρος ο χρηματοοικονομικός τομέας της Κύπρου.

Τα όσα έγιναν αυτό το διάστημα καταλήγουν σε ένα ποσοστό. Στο 5.5% που θα πρέπει να είναι το ελάχιστο ποσοστό του δείκτη κεφαλαίων Common Equity Tier 1.

Τα αποτελέσματα, που αφορούν την τριετία 2013-2016, θα αποτελέσουν το τελικό στάδιο της προετοιμασίας για ανάληψη της άμεσης εποπτείας των σημαντικών τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας στις 4 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό που θα καταδείξουν οι ασκήσεις είναι ένα υποθετικό κεφαλαιακό έλλειμμα ή πλεόνασμα με βάση τα στοιχεία της κάθε τράπεζας στις 31/12/2013. Κατόπιν, θα υπολογιστούν οι όποιες κινήσεις ακολούθησαν και από εκεί θα εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Αν για παράδειγμα η Χ τράπεζα στις 31 Δεκεμβρίου 2013 παρουσιάζει έλλειμμα 500εκ. ευρώ ώστε στο ακραίο κεφάλαιο να έχει δείκτη κεφαλαίων 5.5% και τον Απρίλιο του 2014 κατόρθωσε να αντλήσει κεφάλαια 800εκ., αυτό συνεπάγεται με πλεόνασμα κεφαλαίων 300εκ.

Ακόμα όμως κι αν μία τράπεζα παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα μετά τον υπολογισμό όσων έκανε το 2014 και πάλι δεν υπάρχει οποιαδήποτε άμεση επίπτωση. Θα έχει στη διάθεσή της 15 μέρες να υποβάλει κεφαλαιακό πλάνο και ακολούθως εννέα μήνες για να βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαίων της.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το τέλος του 2013 η Τράπεζα Κύπρου άντλησε 1δις ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο Συνεργατισμός ενισχύθηκε με 1.5δις κρατικής στήριξης ενώ υπήρχε διαθέσιμο ακόμα 1δις μέσω του προγράμματος ενώ η ελληνική μετέτρεψε 100εκ. ΜΑΚ σε κεφάλαιο. Παράλληλα, η Ελληνική ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης με βάση τα αποτελέσματα των stress tests και ήδη έχει οριστεί συνεδρία του ΔΣ αυθημερόν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Πάντως, αριθμοί που δημοσιεύει την Πέμπτη ο Φιλελεύθερος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί αφού το δημοσίευμα θεωρεί πως όχι μόνο δεν προκύπτουν ανάγκες για Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό αλλά πως και στη περίπτωση της Ελληνικής οι ανάγκες είναι διαχειρίσιμες. Άλλες πληροφορίες, θέλουν και τα τρία ιδρύματα να χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια αλλά όχι σε επίπεδα που να μην μπορούν να τα ελέγξουν.

Η διοικήτρια της Κεντρικής αλλά και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις τελευταίες μέρες την αισιοδοξία τους ότι τα αποτελέσματα των τεστ θα είναι θετικά για τις κυπριακές τράπεζες.

Οι τράπεζες αναμενόταν να ενημερωθούν σήμερα για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ώστε μέχρι το Σάββατο να στείλουν τις απόψεις τους, ωστόσο, η ενημέρωση εκτός απροόπτου αναβάλλεται για αύριο Παρασκευή.

 

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)