Ελληνική: Αναζητώντας τον αντί-Κεραυνό

INBusinessNews  02/09/2014 08:43
Ελληνική: Αναζητώντας τον αντί-Κεραυνό

Ελληνική: Αναζητώντας τον αντί-Κεραυνό

INBusinessNews  02/09/2014 08:43

Τακτικές έως και καθημερινές συνεδρίες από το ΔΣ και παράλληλα εντατική εργασία για να εξευρεθεί ο αντικαταστάτης του Μάκη Κεραυνού. Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση μετά την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας, εξέλιξη που σαφώς φέρνει αλλαγές στην τράπεζα.

Μάλιστα, έχοντας μπροστά τους τα αποτελέσματα των stress tests, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής στοχεύουν σε άμεσο διορισμό νέου CEO.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews το ΔΣ της Ελληνικής έχει βάλει ως στόχο πριν τα μέσα Οκτωβρίου να καταλήξει στο άτομο που θα διαχειριστεί την πορεία της τράπεζας τα επόμενα χρόνια. Πάντως, αν και έχουν ήδη διαρρεύσει ονόματα υποψηφίων (από την Κύπρο) για τη θέση, δεν πρέπει να θεωρείται τίποτε βέβαιο. Ούτε καν εάν το άτομο που θα αναλάβει τη θέση του CEO θα είναι Κύπριος πρέπει να θεωρείται σίγουρο, παρόλο που όλα τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει στην «τραπεζική πιάτσα» αφορούν στελέχη από τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα ως ανυπόστατες ελέγχονται πληροφορίες που αναφέρονται σε κόντρα Κεραυνού-Διοίκησης ή και με την πρόεδρο Ειρένα Γεωργιάδου ειδικότερα. Το InBusinessNews πληροφορείται πως οι νέοι μέτοχοι έχοντας ήδη καταρτίσει πλάνο δράσης για τα επόμενα χρόνια βρήκε τον Μάκη Κεραυνό να θέλει να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, όχι όμως για κάποια διαφορά ή και έντονων διαφωνιών όπως αφήνουν ορισμένοι να νοηθεί. Σημειώνεται παράλληλα, ότι το ΔΣ του ομίλου έχει αποφασίσει να συνέρχεται τακτικά προκειμένου να εξετάζει τα τρέχοντα θέματα της Ελληνικής, μέχρι να διοριστεί CEO που θα αποτελέσει τον εκτελεστή των αποφάσεων τυο ΔΣ.  

Τα εννέα χρόνια διεύθυνσης του ομίλου της Ελληνική από τον Μάκη Κεραυνό χαρακτηρίζονται ως επιτυχημένα. Μάλιστα, μπορούν να αξιολογηθούν και ως χρόνια συνετής διαχείρισης για τον οργανισμό, όπως άλλωστε είναι και ο ίδιος ο κ. Κεραυνός.

Εντός των εννέα χρόνων προχώρησε σε ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, με σημαντικά μάλιστα αποτελέσματα αφού η ελληνική αγορά απόδωσε καρπούς τα τελευταία χρόνια στον όμιλο. Στη συνέχεια η Ελληνική, όπως και οι άλλες τράπεζες, βίωσε τις βαθιές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και ενάμισι χρόνο προηγουμένως είδε τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα να οδηγούνται σε χέρια τρίτων.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα για αρκετά χρόνια πέτυχε ικανοποιητική κερδοφορία και υψηλούς δείκτες ρευστότητας, την οποία διοχέτευσε στην αγορά, ενώ η Ελληνική δεν θεωρήθηκε ποτέ αφερέγγυα τράπεζα ή επισφαλής χρηματοπιστωτικός οργανισμός. Το μέλλον ανήκει σίγουρα σε έναν νεότερο CEO, που θα λάβει εντολές για να χειριστεί τον οργανισμό στην επόμενη μέρα της κρίσης και έχοντας ένα πλάνο δράσης πενταετίας ή και περισσότερο. Η δομή της Ελληνικής και η παράδοση και το προφίλ που έχει –για χρόνια- κτίσει μάλλον δεν ευνοούν τον διορισμό ξένου CEO.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας