Νομοσχέδιο δίνει δυνατότητα καταγγελίας των τραπεζών

Τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τις Τράπεζες δίνει στους δανειολήπτες, νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα στη Βουλή, έπειτα από έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή 22 Αυγούστου. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014», παρέχεται η δυνατότητα σε οφειλέτες, που έλαβαν δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία, να καταγγέλλουν πιστωτικό ίδρυμα που θεωρούν ότι παρέβηκε οποιαδήποτε υποχρέωση του που απορρέει από οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δανείων.

Η καταγγελία από τον οφειλέτη θα μπορεί να υποβάλλεται προς το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή στην Αστυνομία. 

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, η δυνατότητα καταγγελίας θα αφορά τόσο παραβάσεις του πιστωτικού ιδρύματος που θα διαπραχθούν μετά την έναρξη της ισχύος του Νόμου, όσο και σε παραβάσεις που έχουν διαπραχθεί πριν από την από την έναρξη της ισχύος αυτού. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις εκείνες, όπου μετά από σχετική διερεύνηση της καταγγελίας διαταχθεί από το Γενικό Εισαγγελέα άσκηση ποινικής δίωξης σε σχέση με την παράβαση, τότε η διαδικασία εκποίησης της υποθήκης που εξασφαλίζει κύρια κατοικία, δεν μπορεί να αρχίσει και σε περίπτωση που έχει αρχίσει αυτή αναστέλλεται, μέχρι την πλήρη εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης.

Περαιτέρω, στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που έχει επιτευχθεί αναδιάρθρωση δανείου ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης, τότε η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης του ακινήτου τερματίζεται. 

Τέλος αναφέρεται ότι οι διατάξεις του τροποποιητικού νομοσχεδίου θα τυγχάνουν εφαρμογής για παραβάσεις της Οδηγίας της Κεντρικής αναφορικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δανείων, που έχουν διαπραχθεί πριν την έναρξη της ισχύος του νόμου, και που θα ισχύουν κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτοπ στις αυθαίρετες υπερχρεώσεις των τραπεζών 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς