Ζυμώσεις, σενάρια και εισηγήσεις ενόψει ΕΓΣ BOCY

Αρνητική ψήφο αναμένεται να δώσει στην επερχόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου (28/8) ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπεί σημαντικά συμφέροντα Ρώσων κουρεμένων καταθετών.

Το γραφείο Scordis Papapetrou, σε εγκύκλιο προς πελάτες του, αναφέρει πως εκτός κι αν πάρει διαφορετικές οδηγίες ή υπάρξει αλλαγή δεδομένων, πρόκειται να ψηφίσει κατά της αύξησης κεφαλαίου.

Το γραφείο εισηγείται στους πελάτες του να ζητήσουν από την τράπεζα αλλά και την Κεντρική την έκδοση μπόνους-μετοχών ίσων με τα κεφαλαιακά αποθέματα (περίπου 2δις ευρώ) ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των υφιστάμενων μετόχων. Μία δεύτερη εισήγηση, είναι η έκδοση μπόνους-μετοχών για τα κεφαλαιακά αποθέματα στα 24 σεντς όπως και η τιμή της αύξησης. Στην πρώτη περίπτωση, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έλεγχαν το 86% και στη δεύτερη 77%. Με τα δεδομένα ως έχουν και εφόσον εγκριθεί η αύξηση, οι παλιοί μέτοχοι θα ελέγχουν το 53% της τράπεζας.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και επιστολή του πρώην στελέχους και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Ευδόκιμου Ξενοφώντος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία χαρακτηρίζει την αύξηση κεφαλαίου ως ένα ακόμα «κούρεμα». «Και αυτή τη φορά είναι πραγματικό κούρεμα. Την τελευταία φορά είτε ένα μαζικό ανορθόδοξο bail-in αλλά τουλάχιστον υπήρξε ανταλλαγή με μετοχές αξίας 1 ευρώ. Αυτή τη φορά είναι κούρεμα χωρίς ανταλλαγή», σημειώνει. Στη συνέχεια υπενθυμίζει τι έκανε η τράπεζα το 1974 όταν βρισκόταν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση κάτι που μερικά χρόνια αργότερα χαρακτηρίστηκε ως «οικονομικό θαύμα» όπως λέει.

Στο μεταξύ, πηγές από Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αναφέρουν πως είναι μεν αντιληπτή η αντίδραση των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας, ωστόσο, χαρακτηρίζουν απαραίτητη την αύξηση κεφαλαίου αναφέροντας χαρακτηριστικά «the bigger the better». «Η τράπεζα θα μπορεί να περάσει τα stress test χωρίς πρόβλημα και παράλληλα θα έχει επαρκή κεφάλαια ώστε να την εμπιστευτούν οι αγορές εκ νέου και να την δανείσουν μειώνοντας την εξάρτηση της από ευρωπαϊκές πηγές δανεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές