Ζυμώσεις, σενάρια και εισηγήσεις ενόψει ΕΓΣ BOCY

INBusinessNews  20/08/2014 08:21
Ζυμώσεις, σενάρια και εισηγήσεις ενόψει ΕΓΣ BOCY

Ζυμώσεις, σενάρια και εισηγήσεις ενόψει ΕΓΣ BOCY

INBusinessNews  20/08/2014 08:21

Αρνητική ψήφο αναμένεται να δώσει στην επερχόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου (28/8) ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπεί σημαντικά συμφέροντα Ρώσων κουρεμένων καταθετών.

Το γραφείο Scordis Papapetrou, σε εγκύκλιο προς πελάτες του, αναφέρει πως εκτός κι αν πάρει διαφορετικές οδηγίες ή υπάρξει αλλαγή δεδομένων, πρόκειται να ψηφίσει κατά της αύξησης κεφαλαίου.

Το γραφείο εισηγείται στους πελάτες του να ζητήσουν από την τράπεζα αλλά και την Κεντρική την έκδοση μπόνους-μετοχών ίσων με τα κεφαλαιακά αποθέματα (περίπου 2δις ευρώ) ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των υφιστάμενων μετόχων. Μία δεύτερη εισήγηση, είναι η έκδοση μπόνους-μετοχών για τα κεφαλαιακά αποθέματα στα 24 σεντς όπως και η τιμή της αύξησης. Στην πρώτη περίπτωση, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έλεγχαν το 86% και στη δεύτερη 77%. Με τα δεδομένα ως έχουν και εφόσον εγκριθεί η αύξηση, οι παλιοί μέτοχοι θα ελέγχουν το 53% της τράπεζας.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και επιστολή του πρώην στελέχους και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Ευδόκιμου Ξενοφώντος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία χαρακτηρίζει την αύξηση κεφαλαίου ως ένα ακόμα «κούρεμα». «Και αυτή τη φορά είναι πραγματικό κούρεμα. Την τελευταία φορά είτε ένα μαζικό ανορθόδοξο bail-in αλλά τουλάχιστον υπήρξε ανταλλαγή με μετοχές αξίας 1 ευρώ. Αυτή τη φορά είναι κούρεμα χωρίς ανταλλαγή», σημειώνει. Στη συνέχεια υπενθυμίζει τι έκανε η τράπεζα το 1974 όταν βρισκόταν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση κάτι που μερικά χρόνια αργότερα χαρακτηρίστηκε ως «οικονομικό θαύμα» όπως λέει.

Στο μεταξύ, πηγές από Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αναφέρουν πως είναι μεν αντιληπτή η αντίδραση των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας, ωστόσο, χαρακτηρίζουν απαραίτητη την αύξηση κεφαλαίου αναφέροντας χαρακτηριστικά «the bigger the better». «Η τράπεζα θα μπορεί να περάσει τα stress test χωρίς πρόβλημα και παράλληλα θα έχει επαρκή κεφάλαια ώστε να την εμπιστευτούν οι αγορές εκ νέου και να την δανείσουν μειώνοντας την εξάρτηση της από ευρωπαϊκές πηγές δανεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας