Γιωρκάτζη: Θα μηδενιστούν οι αξίες των δανείων στα stress test

INBusinessNews  12/08/2014 12:09
Γιωρκάτζη: Θα μηδενιστούν οι αξίες των δανείων στα stress test

Γιωρκάτζη: Θα μηδενιστούν οι αξίες των δανείων στα stress test

INBusinessNews  12/08/2014 12:09
Εάν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων ακινήτων δεν ψηφιστεί, η αξία των ενυπόθηκων δανείων των συστημικών τραπεζών της Κύπρου κατά τον έλεγχο αντοχής (Stress Test ) θα μηδενιστεί, τόνισε ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Διοικητής είπε ότι κατά τους ελέγχους αντοχής δεν λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές εγγυήσεις στα δάνεια ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος θα ζητήσει μία και μόνη προσαρμογή (one off adjustment).

Η Διοικητής είπε ότι “δουλεύουμε σε νομοσχέδιο για καταχρηστικές ρήτρες” των τραπεζών. Ανέφερε περαιτέρω ότι όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος αντοχής, η Κεντρική Τράπεζα θα επικεντρωθεί σε αναδιαρθρώσεις και επιτόκια. Η κ. Γιωρκάτζη εξήγησε στη Βουλή ότι πριν αλλάξει ο ορισμός των μη εξυπηρετουμένων δανείων πριν ένα χρόνο, δεν υπήρχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επειδή είχαν επαρκή εξασφάλιση.

Η Διοικητής της Κεντρικής είπε ακόμα ότι το σύνολο των δανείων ανέρχεται στα 52,5 δις ευρώ, προσθέτοντας ότι τα 10 δις έχουν εξασφάλιση κατοικία, εκ των οποίων τα 4 δις δεν εξυπηρετούνται. Η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι μη εξυπηρετούμενοι λογαριασμοί που αναδιαρθρώθηκαν ήταν 6.789, που αντιστοιχούσαν σε ποσό 1,2 δις ευρώ. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να γίνεται βεβιασμένη αναδιάρθρωσης δανείων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας