BOCY: Σοβαρό ενδιαφέρον από θεσμικούς

Σημαντικό και σοβαρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, λαμβάνει τις τελευταίες μέρες η Τράπεζα Κύπρου και οι σύμβουλοι της για την έκδοση HSBC, Goldman Sachs και Credit Suisse. Μάλιστα, οι δεσμεύσεις είναι σε τέτοιο βαθμό που εξετάζεται το ενδεχόμενο η αύξηση κεφαλαίου να ξεπεράσει τα 500εκ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος. Εκτιμήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η αύξηση κεφαλαίου που θα επιχειρήσει η τράπεζα να φτάσει μέχρι και στα 800εκ. ευρώ.

Από την άλλη, θα πρέπει να καμφθεί η αντίσταση των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι προέκυψαν από το κούρεμα καταθέσεων, των οποίων το ποσοστό θα μειωθεί δραματικά αν η τράπεζα προχωρήσει με έκδοση νέων μετοχών προς θεσμικούς επενδυτές.

Αναλόγως του ύψους της έκδοσης, η συμμετοχή τους υπολογίζεται να μειωθεί από 50% ως 65%. Ο CEO της τράπεζας, John Hourican φαίνεται να πιστεύει πως είναι η κατάλληλη στιγμή για άντληση όσο το δυνατό περισσότερων κεφαλαίων από επενδυτές.  

Η έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης φαίνεται η λιγότερο πιθανή λύση ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επιλογή για έκδοση υβριδικού εργαλείου  το οποίο θα δίδει δικαίωμα συμμετοχής σε υφιστάμενους και νέους μετόχους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες μόνο το 1% του κεφαλαίου της τράπεζας μπορεί να είναι υβριδικό. 

Πάντως, πράξεις αγοράς μετοχών της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζονται με την τιμή στις πλείστες περιπτώσεις να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 30 σεντς.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)