ΣΥΚΑΛΑ: Στην τρόικα ο έλεγχος BOCY

Εξακολουθεί να αντιδρά ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως στη διαχείριση του 18% που κατέχουν οι πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου. Ο ΣΥΚΑΛΑ στρέφει αυτήν τη φορά τα πυρά του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σε σχέση με αναφορά του ότι ο διορισμός της EBRD για διαχείριση του 18% ισοδυναμεί με την εργασία που επιτέλεσε ο κος. Πατσαλίδης πέρυσι στην Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου. «Μάλιστα ο κ. Υπουργός συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ζητήσαμε από την EBRD να παραβρίσκεται “μια φορά τον χρόνο” στην γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου για να ψηφίζει», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Λυπούμαστε αλλά δεν θεωρούμε σοβαρή τέτοια δήλωση. Πιστώνουμε τον υπουργό με επαρκή γνώση στα θέματα του ίδιου του Υπουργείου του, όμως ανάθεση στην EBRD των δικαιωμάτων ψήφου δεν σημαίνει η EBRD απλά να ρίχνει ψήφο σε μια κάλπη μια φορά τον χρόνο».

Από την άλλη, σημειώνεται, αν όντως ο υπουργός εννοεί αυτά που είπε, τότε προκύπτει αβίαστα το ερώτημα μήπως ο Υπουργός δεν είναι πλήρως ενήμερος των καθηκόντων ενός συμβούλου/διαχειριστή δικαιωμάτων ψήφου, ή μήπως οι αποφάσεις αυτές επιβλήθηκαν από την Τρόικα;

«Η διαχείριση από κάποιους περιουσιακών στοιχείων τρίτων, όπως είναι το 18%, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται με κουβέντες και δηλώσεις στα κανάλια. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωνε ότι η εμπλοκή μας στη διαχείριση των περιουσιακών μας στοιχείων είναι εξέλιξη που ο ίδιος ευνοούσε. Μετά η Αρχή εξυγίανσης (της οποίας αποτελεί μέλος / μέρος) προσέβαλε στα δικαστήρια την αίτηση μας για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των πιστωτών της Λαϊκής».
 Καλούμε τον Υπουργό, σημειώνεται, να διαβάσει με προσοχή τους όρους εντολής προσφοράς του συμβούλου που θα κληθεί να διαχειριστεί το 18% και μετά να το δώσει και στην δημοσιότητα, για να διαφανεί αν αυτό που περιέγραψε στις δηλώσεις του αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

«Ταυτόχρονα προκαλούμε τον Υπουργό να απαντήσει το κύριο ζήτημα που προκύπτει από την χθεσινή μας ανακοίνωση που είναι το γεγονός απλά ότι: Ο κ. Μααρτέν είναι ο επικεφαλής της Τρόικα στην Κύπρο και ταυτόχρονα ένα από τα ισχυρά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της EBRD. Η ανάθεση διαχείρισης του 18% στην EBRD θα δώσει ουσιαστική επιρροή ελέγχου στην ίδια την Τρόικα επί της μεγαλύτερης και συστημικότερης Τράπεζας στην Κύπρο».
 
Είναι πραγματικά απαράδεκτο η διαχείριση των περιουσιακών μας στοιχείων να γίνεται με τόση προφανή προχειρότητα και ελαφρά τη καρδία και με πλήρη αποξένωση των ιδιοκτητών των αναφερθέντων περιουσιακών στοιχείων. Τέλος είναι λυπηρό να είμαστε στα πρόθυρα να δώσουμε στην Τρόικα τον έλεγχο της μεγαλύτερης τράπεζας στην Κύπρο και ο Υπουργός Οικονομικών είτε να παρουσιάζεται ων να μην αντιλαμβάνεται είτε να το αποκρύβει.

 

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)