Ξένα hedge funds θα φέρουν τα νέα κεφάλαια

Καθοριστικές για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και για την οικονομία ευρύτερα θα είναι οι εξελίξεις των επόμενων μηνών στις δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας, Κύπρου και Ελληνική.

Οι εξελίξεις σαφώς και περνούν μέσα από τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι δύο μεγάλες τράπεζες την ώρα που όλο και εντείνεται το ενδιαφέρον hedge funds από το εξωτερικό για Κύπρου και Ελληνική.

Το ενδιαφέρον μεταφράζεται σε άμεση συμμετοχή του Third Point στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και έμμεση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας του fund Senvest, το οποίο εδώ και μήνες εξασφαλίζει –εξωχρηματιστηριακά- μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Οι τιμές μάλιστα δύναται να επιφέρουν αποδόσεις ακόμη και του 50% εντός του επόμενου ενός-ενάμιση έτους.

Την ίδια ώρα που τα χρηματιστήρια διεθνώς φαίνεται να ανακάμπτουν αφήνοντας πίσω τη μαύρη πενταετία 2008-2013, ταμεία και άλλοι επενδυτικοί οργανισμοί αναζητούν ευκαιρίες και μάλιστα με πιο ριψοκίνδυνη πολιτική σε σύγκριση με τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες ή και ταμεία συντάξεων ή ασφαλιστικά.

Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει εντός των τραπεζών ωστόσο οι όποιες ανησυχίες άπτονται στην ποιότητα του ενδιαφέροντος και όχι στη δυνατότητα κάλυψης αναγκών ορισμένων δεκάδων εκατομμυρίων.

Το ιδανικό σενάριο για τις τράπεζες της χώρας, κυρίως μετά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίες 15 με 20 μήνες εντός συνόρων, θα ήταν η συμμετοχή στο μετοχολόγιό τους κάποιας μεγάλης τράπεζας από το εξωτερικό. Οι σημερινές συνθήκες μάλλον δεν ευνοούν μια τέτοια κίνηση. Την ίδια στιγμή δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του Third Point σε νέα έκδοση κεφαλαίου από την Ελληνική, εάν και εφόσον χρειαστεί τους επόμενους μήνες, ενώ τα δεδομένα στην Τράπεζα Κύπρου καθίστανται πιο σύνθετα λόγω ιδιάζουσων συνθηκών όπως η απορρόφηση της Λαϊκής, η σύνθεση του ΔΣ και η τεράστια έκθεση στην «τοξική» αγορά του real estate της Κύπρου.  

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)