BOCY: Αποτελέσματα-κράχτης για επενδυτές

Ηχηρό μήνυμα προς επενδυτές ενόψει της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου επιχείρησε να στείλει η Τράπεζα Κύπρου μέσω των κερδοφόρων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για πρώτη φορά μετά από 21 μήνες. Για τα αποτελέσματα, άρχισε να προϊδεάζει ο ίδιος ο CEO της εταιρείας John Hourican μιλώντας ενώπιον διαχειριστών κεφαλαίων μεσοβδόμαδα.
Παρότι οι προβλέψεις παρουσιάζονται αισθητά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (36%) οδηγώντας την τράπεζα σε κερδοφορία, ο οργανισμός επιχειρεί να περάσει μία σειρά από θετικά μηνύματα και αριθμούς με συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι άλλος από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μετά τις κινήσεις απομόχλευσης με πώληση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, η Τράπεζα δεν στέκεται απλώς στη βελτίωση των δεικτών της τράπεζας αλλά και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα, σημειώνοντας ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες. Άλλωστε, η τράπεζα θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές και για τις προοπτικές της οικονομίας στη οποία επενδύουν.

Ένα από τα σημεία που ποντάρει η τράπεζα είναι η περαιτέρω μείωση του δείκτη κόστος προς εισοδήματα στο 36% ή στα 124εκ. ευρώ. Ενδεικτική και η κίνηση της τράπεζας να εξωραΐσει την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαχωρίζοντας τον ορισμό της Κεντρικής από τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (διαφορά 1.7δις). Σημειώνει μάλιστα την πρώτη τριμηνιαία μείωση (-247εκ.) των 90+ μετά από δεκαέξι τρίμηνα συνεχούς ανόδου.

Ένα από τα στοιχεία που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την τράπεζα τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι η άρση των εγχώριων περιορισμών και πιο συγκεκριμένα ο τελευταίος περιορισμός που αφορά το άνοιγμα νέου λογαριασμού. Η τράπεζα θα κληθεί να απαντήσει για τα 900εκ. ευρώ καταθέσεων που έχασε σε ένα τρίμηνο αν και επιχειρεί να δώσει κάποιες εξηγήσεις όπως η εποχικότητα, πληρωμές φόρων και μερισμάτων, αποδέσμευση εξαμηνιαίων δεσμευμένων καταθέσεων και οι περαιτέρω χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων τη συγκεκριμένη περίοδο. Παρά τις όποιες κινήσεις απομόχλευσης, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις αυξήθηκε κατά 6% στο 151%. Η τράπεζα σημειώνει πως αν ληφθούν υπόψη οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, ο δείκτης μειώνεται στο 148%.

Αν και επικεντρώνεται στην κυπριακή αγορά πλέον, η τράπεζα, θέλει να δείξει πως το διεθνές κομμάτι υπάρχει ακόμα. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως το τμήμα του International Banking Services υπήρξε σημαντικός φορέας εισοδημάτων για το συγκρότημα στο παρελθόν και γίνονται προσπάθειες να επαναρχίσουν οι πληρωμές από και προς ώστε να τονωθούν τα έσοδα.

Η τράπεζα τονίζει και τη μείωση που κατάφερε να πετύχει στην εξάρτηση από τον ELA κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο. Συνολικά το πρώτο πεντάμηνο ο δανεισμός μειώθηκε κατά 330εκ. στα 9230εκ.  Ο δανεισμός απευθείας από την ΕΚΤ παρέμεινε στο 1.4δις. Η τράπεζα υπερηφανεύεται πως κατόρθωσε να μειώσει τον ELA παρά τη σημαντική μείωση στην καταθετική της βάση. 

Η τράπεζα καταγράφει και την αύξηση του δείκτη Common Equity Tier 1 o οποίος βελτιώθηκε στο 10.6%. 
Πάντως ενδιαφέρον από επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου φαίνεται να υπάρχει. Απομένει να ανακοινωθεί και επίσημα από την τράπεζα το ποσό (500εκ.-1δις) και ο ακριβής τρόπος που θα αναζητηθεί. 

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων