Κεραυνός: Που εξαντλείται η αυστηρότητα των Ευρωπαίων;

Λάβρος για ακόμα μία φορά εναντίον των ευρωπαίων «εταίρων» εμφανίστηκε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός. Μιλώντας ενώπιον των μετόχων της τράπεζας στην 40η Ετήσια Γενική Συνέλευση και σχολιάζοντας τα επερχόμενα stress tests, διερωτήθηκε που εξαντλείται η τόση αυστηρότητα των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Κύπρου. 
«Τα κριτήρια και οι παραδοχές στο ακραίο σενάριο της νέας αυτής αξιολόγησης είναι ακόμα πιο αυστηρά από αυτά που προβλέπονται για την κυπριακή οικονομία κατά τα επόμενα τρία χρόνια», σχολίασε. 

Κατανοώ, πρόσθεσε, γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει ένα τόσο αυστηρό stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα αναλάβει, αλλά μου είναι ακατανόητο γιατί η Κύπρος μέσα σε λίγους μήνες πρέπει να υποστεί ένα δεύτερο αυστηρό τεστ μέσα σε μερικούς μήνες όντας η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που της επιβλήθηκε «κούρεμα». 

Σε σχέση με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως η τράπεζα έχει πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις και έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές ωστόσο χρειάζεται να προχωρήσουν και οι αναγκαίες ρυθμίσεις από την πολιτεία. «Η Ελληνική θα χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν εποικοδομητικά και ειλικρινά για εξεύρεση λύσεων αμοιβαία αποδεκτών. Δηλώνω όμως ξεκάθαρα ότι υποχρέωση και ευθύνη μας είναι η είσπραξη των οφειλόμενων».

Θέλουμε άνοιγμα λογαριασμών

Στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο Μάκης Κεραυνός ζήτησε από την πολιτεία την άρση του περιορισμού για άνοιγμα νέων λογαριασμών. «Βασιζόμαστε στη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι πολύ σύντομα θα αρθεί και ο τελευταίος εσωτερικός περιορισμός». 

Η Ελληνική έκλεισε το 2013 με ζημιά 191εκ. ευρώ ενώ το κέρδος πριν τις προβλέψεις ανήλθε σε 133εκ. ευρώ.
   

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών