Κεφαλαιακός βραχνάς για τράπεζες

INBusinessNews  08/05/2014 14:00
Κεφαλαιακός βραχνάς για τράπεζες

Κεφαλαιακός βραχνάς για τράπεζες

INBusinessNews  08/05/2014 14:00

Σε κεφαλαιακό κλοιό θα βρεθούν για ακόμα μία φορά τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενόψει stress tests. Παρά το γεγονός ύπαρξης ενός μαξιλαριού της τάξης του 1δις ευρώ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου για τον συγκεκριμένο σκοπό, τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ουσιαστικά κρατική στήριξη προς το ίδρυμα που θα κάνει χρήση του συγκεκριμένου ποσού.

Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική έχουν το συγκεκριμένο θέμα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας ενώ η Alpha Bank Κύπρου φαίνεται πως με την ένεση κεφαλαίων που έγινε από την μητρική στο παρόν στάδιο δεν θα έχει επιπρόσθετες ανάγκες.Στο συνεργατισμό είναι αισιόδοξοι πως το επόμενο διάστημα δεν θα προκύψει θέμα κεφαλαίων.

Στην Ελληνική Τράπεζα, ήδη έγιναν κινήσεις αύξησης κεφαλαίου ενώ την Παρασκευή 9/5 το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου για θέματα που επηρεάζουν τη δομή του μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως, επικρατεί αισιοδοξία πως λόγω μεγέθους και νέων μετόχων στο παρόν στάδιο η τράπεζα θα μπορέσει να καλύψει τις όποιες ανάγκες ενδεχομένως προκύψουν από ιδιωτικούς πόρους.

Στο Συνεργατισμό,  ετοιμάζονται να δείξουν πολύ ψηλές προβλέψεις στα αποτελέσματά του το επόμενο διάστημα, σε μία κίνηση στρατηγικής και ξεκαθαρίσματος των βιβλίων του. Η μονάδα διαχείρισης προβληματικών δανείων άρχισε να μπαίνει στα βαθιά με τη συμβολή της Oliver Wyman και επικρατεί αισιοδοξία πως αν δεν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών δεικτών και κυρίως της ανεργίας, θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν χωρίς περαιτέρω ανάγκη κεφαλαίων. Στον Συνεργατισμό εμφανίζονται αισιόδοξοι πως για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, ο οργανισμός θα πληροί τα κεφαλαιακά κριτήρια.

Πάντως, σε περίπτωση που χρειαστούν κεφάλαια, δεν αναμένεται να αναζητηθούν στον ιδιωτικό τομέα αλλά κατευθείαν από το μαξιλάρι του προγράμματος. Τόσο για επικοινωνιακούς λόγους αλλά και λόγω κάποιων ρητρών που κατάφεραν και πέτυχαν οι Συνεργατιστές ώστε να έχουν τον πρώτο λόγο εάν ποτέ το κράτος μπορεί και αποφασίσει να μειώσει τη συμμετοχή του στο Κίνημα.

Τράπεζα Κύπρου

Το μεγάλο ερωτηματικό, στο κυνήγι κεφαλαίων είναι η Τράπεζα Κύπρου. Επί χάρτου, η τράπεζα ήδη έχει ξεκινήσει σχεδιασμούς καταστρώνοντας πλάνα για τρόπους άντλησης κεφαλαίων. Ήταν κι ένα από τα θέματα που είδε η πυραμίδα της τράπεζας στη συνάντηση που είχε με την τρόικα την Τετάρτη. Μία από τις ιδιαιτερότητες στην τράπεζα, είναι πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι είναι κουρεμένοι καταθέτες. Στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς εμπίπτουν και οι σχεδιασμοί που γίνονται για απομάκρυνση κακών περιουσιακών στοιχείων από τον ισολογισμό. Τη συγκεκριμένη παραδοχή άλλωστε, έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζα John Hourican, όταν προ εβδομάδων παραδέχθηκε πως επανέφερε στο φως το θέμα διαχωρισμού της τράπεζας για να προσελκύσει επενδυτές.
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της τράπεζας θα καταδείξουν τα αναθεωρημένα επίπεδα των κεφαλαίων της μετά την απελευθέρωση μέρους του γραμματίου των δεσμευμένων καταθέσεων αλλά αι την πώληση εργασιών σε Ουκρανία και Ρουμανία.

Ίδρυμα

Core Tier 1

Tier 1

Capital Ratio

Τράπεζα Κύπρου

10.2%

10.2%

10.5%

Ελληνική

9.3%

12.9%

13.5%

- See more at: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/124415#sthash.VWpdbvcV.dpuf
Ίδρυμα Core Tier 1 Tier 1 Capital Ratio
Τράπεζα Κύπρου 10.2% 10.2% 10.5%
Ελληνική 9.3% 12.9% 13.5%

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας