Συνεργατισμός: Θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης ευπαθών

Ο Συνεργατισμός θα μπορέσει να ανακοινώσει διάφορες πρωτοβουλίες που να αφορούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού το Μάη, δήλωσε την Τετάρτη (16/4) ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι με το πρόγραμμα εθελούσιας αφυπηρέτησης που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στο Συνεργατισμό, έχουν επιτευχθεί οι αρχικοί στόχοι που τέθηκαν.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε μείωση στα επιτόκια σε δάνεια για ευπαθείς μονάδες, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας χαιρέτισε το γεγονός και είπε ότι η προσπάθεια αυτή δείχνει την ευαισθησία που όλοι πρέπει να έχουμε για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο Συνεργατισμός, ανέφερε, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει διάφορες πρωτοβουλίες σε θέματα ευπαθών ομάδων και θέματα χορηγήσεων από το Μάη, μόλις ολοκληρωθεί η οργανωτική αναδιάρθρωση.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εθελούσιας αφυπηρέτησης που ολοκληρώθηκε χθες στο Συνεργατισμό, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έχουν επιτευχθεί οι αρχικοί στόχοι και δήλωσαν συμμετοχή 300 άτομα, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για τη συνεισφορά τους.

Αυτό, πρόσθεσε, ήταν και το τελευταίο κομμάτι ενός φιλόδοξου προγράμματος σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των εξόδων και ανέφερε ότι αυτό το πρόγραμμα θα ανέλθει στα 300 εκατ ευρώ σε μια πενταετία.

Σημείωσε ότι το Συνεργατικό Κίνημα θα λειτουργεί με λιγότερα από 2/3 των προηγούμενων δαπανών χωρίς μείωση του κύκλου εργασιών αλλά αντιθέτως, με στρατηγική να αναβαθμιστούν ποιοτικά και ποσοτικά οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα προσφέρει στο κυπριακό νοικοκυριό.

Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και είπε ότι αυτά τα 300 εκατ. θα θωρακίσουν περαιτέρω το Συνεργατισμό έτσι ώστε να έρθει γρηγορότερα η ανάκαμψή του.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ ότι η Συνεργατική κλείνει εμπορικά τμήματα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία της αγροτιάς, ο κ. Χατζηγιάννης διευκρίνισε ότι οι εμπορικές εργασίες δεν μπορούν να παραμείνουν στο Συνεργατικό Κίνημα λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης αλλά και βάσει του περί τραπεζικών εργασιών νόμου.

Ωστόσο, ανέφερε ότι επειδή οι εμπορικές εργασίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του Συνεργατισμού, στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία που έχουν  για το Συνεργατικό Κίνημα και οι πράξεις που θα γίνονται να μην δημιουργήσουν κενό στην αγορά το οποίο, όπως είπε, λόγω μείωσης του ανταγωνισμού θα οδηγήσει τις τιμές πάνω. Αυτό το παρατηρήσαμε και κάναμε διορθωτικές κινήσεις, επισήμανε.

Παράλληλα είπε ότι ο Συνεργατισμός επιθυμεί να καταστεί ο χρηματοδοτικός οργανισμός του Υπουργείου Γεωργίας.

“Μας ενδιαφέρει η ύπαιθρος, είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Γεωργίας για να γίνουμε ο χρηματοδοτικός οργανισμός του υπουργείου, έτσι ώστε σε όλα τα ευρωπαϊκά ή κυβερνητικά προγράμματα στήριξης υπαίθρου, νέων γεωργών, καινοτομιών, να είμαστε εκεί και να συγχρηματοδοτούμε. Επομένως η επιθυμία μας να παραμείνουμε στην ύπαιθρο και να στηρίξουμε την πρωτογενή οικονομία είναι δεδομένη”, είπε ο κ. Χατζηγιάννης.

 

 

 

 

 

 

 

Αρχιεπίσκοπος
Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν εξελίξεις στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για δημιουργία θέσεων εργασίας. Ανέφερε ότι  γίνεται δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση αλλά με αθόρυβο τρόπο. “Αυτά δεν πρέπει να βγαίνουν στη δημοσιότητα κάθε ώρα γιατί κάνουμε ζημιά. Καλύτερα να κάνουμε αθόρυβα την προσφορά μας”.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι φημολογίες για κούρεμα στο Συνεργατισμό κάνουν ζημιά στον τόπο, είπε ότι “ασφαλώς κάνει ζημιά αυτή η ψιθυρολογία, για αυτό είναι καλύτερα να προσφέρουμε πολλά και να λέμε λίγα”.

“Πάντα ήμουν αισιόδοξος και είμαι αισιόδοξος αλλά κάπου τα πολλά λόγια είναι αχρείαστα”, κατέληξε.

 

 

 

Δειτε Επισης

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας