BOCY: Πώληση Ουκρανίας και Banca Transilvania

Την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ουκρανία αλλά και την επένδυσή της στην ρουμανική Banca Transilvania ανακοίνωσε πως πώλησε η Τράπεζα Κύπρου. «Οι συναλλαγές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής απόφασης του Συγκροτήματος για απομόχλευση μέσω της πώλησης μη βασικών δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και την επικέντρωσή της στις κύριες αγορές. Οι δύο πωλήσεις έχουν υλοποιηθεί με ταχύτερο ρυθμό από ότι προβλέπεται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, συνεισφέροντας στην περεταίρω μείωση των κινδύνων στο ισολογισμό του Συγκροτήματος και στην ενίσχυση της ρευστότητάς του, σημειώνει η τράπεζα.
 
Το τίμημα πώλησης των ζημιογόνων δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος στην Ουκρανία στην Alfa Group έχει αναθεωρηθεί σε €202,5 εκατ. (10% έκπτωση από το αρχικό ποσό των €225 εκατ.) και η λογιστική ζημιά από την πώληση ανέρχεται σε €153 εκατ. Ποσό ύψους €102,5 εκατ.  έχει ήδη εισπραχθεί ενώ το υπολειπόμενο ποσό ύψους €100 εκατ.  θα εισπραχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2015. H πώληση ενισχύει την ρευστότητα του Συγκροτήματος και επηρεάζει αρνητικά κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων.
 
 
Σε σχέση με την επένδυση στην Ρουμανική Banca Transilvania, η τράπεζα πώλησε  220.461.952 μετοχές (9,99% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της BancaTransilvania). Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στα €82 εκατ. και το λογιστικό κέρδος ανέρχεται σε €47 εκατ. Τα έσοδα από την πώληση θα ενισχύσουν την ρευστότητα της Τράπεζας, ενώ η πώληση θα βελτιώσει τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Σε δηλώσεις του αναφορικά με τις πωλήσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος,John Patrick Hourican, ανέφερε:
«Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος και οι σημερινές ανακοινώσεις σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας να επιστρέψει η Τράπεζα σε μια θέση τέτοιας χρηματοοικονομικής ευρωστίας και σταθερότητας, που να είναι ικανή να στηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
 
Χαίρομαι που και οι δύο συναλλαγές έχουν ολοκληρωθεί με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν και, ειδικότερα, ότι έχουμε ολοκληρώσει την πώληση των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία σε μια αποδεκτή τιμή, λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας.
 
Η Τράπεζα παραμένει σε καλό δρόμο όσον αφορά την υλοποίηση των ευρύτερων στρατηγικών της στόχων, στηριζόμενη στην σταδιακή βελτίωση στις οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες στη Κύπρο".
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy