ΕΕ: Ζητούν άνοιγμα αγορών σε ΗΠΑ – Καναδά

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου Κάρελ ντε Γκουκτ δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΕ θα ζητήσει από ΗΠΑ και Καναδά να ανοίξουν τις αγορές τους στα ευρωπαϊκά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί από το ρωσικό εμπάργκο.

Ο κ. Ντε Γκουκτ απαντούσε σε ερώτηση για το θέμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, για την εμπορική πολιτική της ΕΕ.

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης κάλεσε την Κομισιόν «να προχωρήσει ενεργά στην πρόταση κατάλληλων μέτρων για υποστήριξη των επηρεαζόμενων εξαγωγέων». Ο κ. ντε Γκουκτ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη Δευτέρα και θα ζητήσει από την σύμμαχο χώρα να ανοίξει την αγορά τους σε ευρωπαϊκά τρόφιμα και λαχανικά. Είπε ακόμη ότι θα ζητήσει και από τον Καναδά να πράξει το ίδιο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουν να επιδείξουν αλληλεγγύη σ` αυτό το θέμα», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αγορές ΗΠΑ και Καναδά είναι μεγαλύτερες από αυτήν της Ρωσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από πλευράς ΕΕ, ανέφερε ότι προετοιμάζονται “πιθανά πακέτα κυρώσεων” αρνούμενος ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στην ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει “σθεναρά” τις στοχευμένες κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ όσον αφορά τη Ρωσία, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι κατανοεί τις επιπτώσεις που έχουν αυτές σε ορισμένους στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές της ΕΕ.

«Για να αντισταθμιστούν τα προβλήματα των Ευρωπαίων παραγωγών τροφίμων που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες κυρώσεις της Ρωσίας, εργαζόμαστε στην εξεύρεση νέων αγορών, ως ένα πρώτο βήμα, και έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε έκτακτες αποζημιώσεις όπου αυτό δεν καταστεί κατορθωτό», υποσχέθηκε.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της ΕΕ να επεκτείνει τη συμφωνία της με το Μαρόκο για να καλύπτονται θέματα όπως οι υπηρεσίες και οι επενδύσεις και την εντολή που έχει η Κομισιόν να προχωρήσει σε παρόμοια προσπάθεια με την Ιορδανία, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Είπε ακόμη ότι η ΕΕ έχει κατορθώσει να προχωρήσει στην στρατηγική ανοίγματος των αγορών της Γεωργίας και της Μολδαβίας και πως μετά από μεγάλες καθυστερήσεις η συμφωνία με την Ουκρανία, μιας σημαντικής αγοράς για κάποιες κυπριακές βιομηχανίες, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα.

Ωστόσο, σημείωσε, ένα γεγονός που αναδεικνύουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα, είναι ότι θα υπάρχει πάντοτε μια αγορά στην ΕΕ για ενέργεια από πιο σταθερές πηγές.  Αν, πρόσθεσε, σύμφωνα με τις ελπίδες που υπάρχουν καταστεί εφικτό για την Κύπρο να αναπτύξει παραγωγή φυσικού αερίου, θα υπάρχει σίγουρα μια αγορά στην Ευρώπη.

Η επανένωση της νήσου θα ήταν όσον αφορά την ενέργεια αλλά και για πολλούς άλλους λόγους καλοδεχούμενη, συμπλήρωσε.

Ο κ. ντε Γκουκτ έκανε λόγο για την ανθεκτικότητα της Κύπρου αλλά και την ανάγκη για τη χώρα να σταθεροποιήσει το οικονομικό της περιβάλλον εφαρμόζοντας το πρόγραμμα αναπροσαρμογής της.

Υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου όπως η εμπειρογνωμοσύνη, η στρατηγική της θέση και η πιθανή αξιοποίηση των φυσικών της πόρων εξέφρασε τη θέση ότι «για να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως αυτά και άλλα πλεονεκτήματα, η Κύπρος χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο ρωσικό εμπάργκο, σημειώνοντας ότι επηρεάζει αρνητικά τους Κύπριους εξαγωγείς. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα εσπεριδοειδή, τα ψαρικά και τα λαχανικά.

«Η επίδραση του ρωσικού εμπάργκο γίνεται πιο αισθητή στην Κύπρο, γιατί σε σχετικούς όρους, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αντικατοπτρίζουν ψηλότερο ποσοστό απ` ό,τι σε άλλες χώρες», είπε.Κάλεσε την Κομισιόν «να προχωρήσει ενεργά στην πρόταση κατάλληλων μέτρων για υποστήριξη των επηρεαζόμενων εξαγωγέων».

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «οι προσπάθειες μας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις πιεστικές προτεραιότητες της ΕΕ για ενίσχυση της ασφάλειας της ενεργειακής της προμήθειας». «Η Κύπρος, όπως και η ευρύτερη μεσογειακή περιοχή, μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο και μπορούν να λειτουργήσουν ως μια επιπρόσθετη πηγή και οδός προμήθειας φυσικού αερίου για την ΕΕ», πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι περισσότερες από το 99% των επιχειρήσεων στην Κύπρο όπως και η πλειοψηφία τους στην Ευρώπη είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκφράζοντας τη θέση ότι η κοινή εμπορική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να προσδώσει μεγάλη σημασία στην δημιουργία νέων ευκαιριών γι αυτές.

Περαιτέρω, είπε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσανάλογα εμπορικά εμπόδια απ` ότι μεγαλύτερες εταιρείες, που είναι δύσκολο να υπερπηδηθούν.Γι αυτό, σημείωσε, «υποστηρίζουμε την πρόθεση της Κομισιόν να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τις εξ εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις».

Σε δική του ομιλία ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Μάνθος Μαυρομμάτης εξέφρασε τη θέση ότι «η Κύπρος έχει τα πάντα να κερδίσει από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξει, να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει σημαντικές Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου, γεγονός που θεωρείται ως πιο σημαντική πρόκληση για την πολιτική εμπορίου της ΕΕ στο άμεσο μέλλον».

Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, που εξαρτάται από το εμπόριο και η πλειοψηφία του εμπορικού όγκου της είναι είτε άμεσα με την ΕΕ ή πηγάζει μέσω των εμπορικών εταίρων στην ΕΕ που αξιοποιούν την θέση της ως διαμετακομιστικός σταθμός για εξαγωγές, είπε.

Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι το 2010 το μερίδιο εξαγωγών και εισαγωγών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο αντιστοιχούσε σε σχεδόν τα τρία τέταρτα του εμπορικού όγκου μεταξύ Κύπρου και ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση