Συν. Λιαν. Εμπορίου: Στόχος το μόνιμα ελεύθερο ωράριο

Το αίτημα για επέκταση σε μόνιμη βάση του ελεύθερου ωραρίου στην αγορά διατύπωσαν δημόσια στην πρώτη διάσκεψη τύπου τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου. 

Εκ μέρους του νεοσυσταθέντος συνδέσμου ο πρόεδρος, Βάσος Θεοδότου, τόνισε: «40 από τις καλύτερες μικρές και μεγάλες εταιρείες του τόπου, με πέραν των 8 χιλιάδων εργαζομένων κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να πετύχουν τον μεγάλο στόχο μονιμοποίησης του μέτρου για ελεύθερο ωράριο στην Κύπρο. Η κυβέρνηση εν μέσω κρίσης πήρε μια σωστή απόφαση να επεκτείνει το ωράριο και καλείται σε ένα μήνα να πάρει σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το ωράριο. Οι επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης αντί να απολύσουν κόσμο προσέλαβαν προσωπικό λόγω του μέτρου απελευθέρωσης του ωραρίου. Μπορούμε να σας αποδείξουμε με μια έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει τα οφέλη από το ελεύθερο ωράριο. Οι συνήθειες και οι ανάγκες του καταναλωτή έχουν αλλάξει. Στα μαγαζιά μπαίνει κόσμος που δεν είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί τα καταστήματά μας. Το ωράριο είναι η καλύτερη απάντηση στην ανεργία και της ύφεσης στην αγορά. Σύμφωνα με μετρήσεις του συνδέσμου έχουν προσληφθεί γύρω στα 800 άτομα για να εργάζονται τις Κυριακές και τις επιπλέον –γενικά- ώρες στην αγορά. Πάντως, ορισμένες επιχειρήσεις δεν προβαίνουν σε κινήσεις πρόσληψης αφού περιμένουν να δουν εάν θα επεκταθεί το μέτρο. Οι προσλήψεις είναι επένδυση στις μελλοντικές προοπτικές μιας επιχείρησης. Μιλούμε για επιχειρήσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Μάλιστα ο κ. Θεοδότου τόνισε: «Εάν πάμε στο παρελθόν τότε θα απευθυνθούμε στην κυβέρνηση για να ρωτήσουμε τι θα απαντήσει στις απολύσεις που θα γίνουν. Για όσους παρέχουν ποιότητα στον καταναλωτή δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Δεν είναι αλήθεια ότι ο ίδιος τζίρος μοιράζεται σε περισσότερες μέρες. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης) η απελευθέρωση τείνει να αυξήσει κατά 10% την κατανάλωση στο εμπόριο. Παράλληλα, η απελευθέρωση του ωραρίου τις Κυριακές μπορεί να αυξήσει την απασχόληση κατά 7%. Το Δ.Σ. δεν αμφισβητείται από κανένα και τα συμφέροντα όλων διασφαλίζονται με διαφάνεια. Θα ζητήσουμε συνάντηση με την υπουργό (σ.σ. Εργασίας) αλλά και με βουλευτές και φορείς της Κύπρου».

Καταληκτικά ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου σημείωσε: «Μια μεγάλη συμμαχία επιχειρήσεων για ανοικτά καταστήματα δημιουργείται στην Κύπρο για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, να ανοίξουμε θέσεις εργασίας. Δεν θέλουμε να κλέισουμε κανένα ή να μας κλείσει κανένας».

Ερωτήσεις για το μέτρο
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απάντησε ο πρόεδρος του νεοσύστατου συνδέσμου, Βάσος Θεοδότου.

Για το εάν απολύθηκαν ή αποχώρησαν άτομα και τον τζίρο στο εμπόριο: Δεν υπάρχουν στοιχεία για άτομα που έχουν αποχωρήσει αλλά αντίθετα προσλήφθηκαν άτομα. Η αύξηση του τζίρου είναι εμφανής και επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να εργοδοτήσουν άτομα δίχως ανάπτυξη. Είναι γεγονός ότι άτομα προσλήφθηκαν είτε μέσω της επίσημης οδού, είτε επιχειρήσεις προσέλαβαν κόσμο με διαδικασίες που προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε.

Για την προοπτική εργοδότησης περισσότερων εργαζομένων: Προσπαθούμε να το στοιχειοθετήσουμε τα στοιχεία που έχουμε ενώπιόν μας προσπαθώντας να δούμε εάν εργοδοτήθηκαν άτομα που ήταν εγγεγραμμένα ως άνεργοι. Ως επί το πλείστον εργοδοτήθηκαν άτομα όχι μέσω της ορθής διαδικασίας και προσπαθούμε να συλλέξουμε στοιχεία για να δούμε ακριβώς ποια είναι η εικόνα σχετικά με την απασχόληση λόγω του ωραρίου. 

 

 

Δειτε Επισης

Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν
Νέος CEO του Ομίλου CTC o Βασίλης Ευγένιος-Εκτελεστικός σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Απαγορεύεται η μεταφορά της αργίας
Υπεραγορές Αλφαμέγα και Bean Bar: Νέες αυξήσεις μισθών και ωφελήματα €4,5 εκατ. στο προσωπικό
Κλειδωμένο το deal Σκλαβενίτη-Υπεραγορών Παπαντωνίου… Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις
Ξάνθος Σαρρής... Από το μεγάλο «Εὕρηκα» στα μεγάλα «Πιστεύω»