ΠΟΒΕΚ: Να ανακαλέσει το διάταγμα ωραρίου η Υπουργός

Τη θέση ότι το μέτρο που αφορά στα ωράρια καταστημάτων είναι ατυχές και λανθασμένο, εκφράζει η ΠΟΒΕΚ μετά από το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του, καλώντας την Υπουργό να ανακαλέσει τα διατάγματα.

Σε επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ και με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά μια πρώτη ένδειξη για την εφαρμογή του νέου ωραρίου αναφέρθηκε ότι διενεργήθηκαν επιθεωρήσεις σε όλες τις επαρχίες και ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τυγχάνουν επεξεργασίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης εξέφρασε την άποψη ότι η εφαρμογή των νέων ωραρίων, «τουλάχιστον τις τρεις ημέρες που εφαρμόζεται έχει αποδείξει στην πράξη ότι ούτε οι επιχειρήσεις - και μιλώ για το 99% των καταστημάτων - δεν ακολούθησαν αυτά τα ωράρια, ούτε μέχρι τις 11 το βράδυ, αλλά ούτε και το ελεύθερο ωράριο της Κυριακής». Πρόσθεσε ότι υπήρξε επίσης η διαπίστωση ότι και ο καταναλωτής – είτε ντόπιος, είτε τουρίστας – δεν έτρεξε στα καταστήματα για να δημιουργηθεί αυξημένη κατανάλωση και εμπορική κίνηση.

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει η Υπουργός Εργασίας να ανακαλέσει και να αποσύρει τα σχετικά διατάγματα», είπε, προειδοποιώντας ότι «η οποιαδήποτε συνέχισή τους το μόνο που θα πετύχει είναι εκείνο το μέρος της κατανάλωσης να διοχετεύεται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις μιας δεκάδας ανθρώπων και τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στην τεράστια τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα».

Ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ακόμη ότι απόψε στις 20.00 όλοι οι εμπλεκόμενοι στο λιανικό εμπόριο θα έχουν ευρεία σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, «σίγουρα θα τεθεί και το θέμα της νομιμότητας των διαταγμάτων». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με νομική συμβουλή που έχουν λάβει τα διατάγματα είναι παράτυπα και καθ’ υπέρβαση εξουσίας. Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στο Δικαστήριο ζητώντας την ανάκληση της εφαρμογής αυτών των διαταγμάτων, είπε.

Κληθείς να πει αν θα έπρεπε να δώσουν πίστωση χρόνου για να δουν το μέτρο σε λειτουργία, είπε ότι «το συμπέρασμα μας ότι αυτό το μέτρο είναι και ατυχές αλλά και λανθασμένο δεν έχει βγει μετά που είδαμε αυτές τις τρεις μέρες ότι δεν εξυπηρέτησε τους σκοπούς για τους οποίους έχει εκδοθεί». Στο συμπέρασμα, είπε, κατέληξαν λόγω της μείωσης του εισοδήματος του μέσου πολίτη και του ό,τι ήδη οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα ρευστότητας. Αν προστεθούν και επιπρόσθετα λειτουργικά έξοδα θα οδηγηθούν «με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο και στο λουκέτο», είπε.

Εξάλλου, την αντίθεσή του με την εφαρμογή των διαταγμάτων εκφράζει σε ανοιχτή επιστολή του προς την Υπουργό και ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου Νίκος Αναστασίου. «Δυστυχώς ξεκινήσατε με λάθος αποφάσεις και αντί επανεκκίνηση βάζετε λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόνο μια μικρή μερίδα μεγάλων επιχειρήσεων θα ωφεληθεί από αυτές σας τις αποφάσεις», αναφέρει.  Εκφράζει επίσης μεταξύ άλλων τη θέση ότι έχει «δημιουργηθεί αναστάτωση και πανικός στην συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, καθώς επίσης και στους βοηθούς καταστημάτων».

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls