Πτώχευσε η Praktiker Γερμανίας

Aίτηση πτώχευσης υπέβαλε η Praktiker Γερμανίας την Πέμπτη, στο Ειρηνοδικείο του Αμβούργου, ύστερα από την άρνηση των πιστωτών της να τη χρηματοδοτήσουν αφορά μόνο τα καταστήματα της εταιρείας στη χώρα. 
 
Η εξέλιξη αυτή δεν έχει σχέση με τις εκτός Γερμανίας δραστηριότητες που ασκούνται από την Praktiker International και η πορεία της δεν επηρεάζει την Praktiker Hellas, η οποία και το 2012 είδε τα μεγέθη της να ενισχύονται εν μέσω κρίσης.
 
Από τη διαδικασία πτώχευσης εξαιρούνται 132 καταστήματα της θυγατρικής εταιρείας Max Bahr, καθώς και οι αντιπροσωπείες της Praktiker στο εξωτερικό, όπως δήλωσε η διεύθυνση του ομίλου. Σε αυτά απασχολούνται περίπου 7.000 εργαζόμενοι που δεν θίγονται καταρχήν από την κήρυξη πτώχευσης. Αλλά για τους υπόλοιπους 6.500 εργαζομένους της Praktiker στη Γερμανία η κήρυξη πτώχευσης σημαίνει μία «ανθρώπινη, υπαρξιακή τραγωδία», όπως είπε εκπρόσωπος του συνδικάτου Verdi. Οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί να μειωθούν οι ετήσιες αποδοχές τους κατά 5% για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να σωθεί η εταιρεία. 
 
ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ
Από το 1991 μέχρι το 2010 η Praktiker έκανε μεγάλα ανοίγματα στην Ανατολική και στη Νότια Ευρώπη. Σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουγγαρία και Ουκρανία άνοιξε συνολικά 110 καταστήματα. Αλλά η επέκτασή της στο εξωτερικό δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής- με εξαίρεση την Ελλάδα. Η τραπεζική και οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έπληξε σημαντικά και τον τζίρο της εταιρείας. Το 2011 η Praktiker αποφάσισε να αποσυρθεί από την Αλβανία και τον περασμένο Φεβρουάριο την απόσυρσή της και από την Τουρκία. «Τα καλύτερα αποτελέσματα η Praktiker τα είχε στην Ελλάδα, γιατί είχε μία πολύ μεγαλύτερη παλέτα προϊόντων πουλώντας ακόμη και τηλεοράσεις», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ ειδικός που είχε ασχοληθεί παλαιότερα με την αναδιάρθρωση της εταιρείας. 
 
Παράγοντες που γνωρίζουν τον κλάδο αποδίδουν την πτώχευση της Praktiker στο κακό μάνατζμεντ, το οποίο ήταν αποτέλεσμα και των συχνών αλλαγών στα ηγετικά κλιμάκιά της. Τη χαριστική βολή έδωσε στην εταιρεία η διαφημιστική καμπάνια «έκπτωση 20% σε όλα» που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια. Η καμπάνια -20% αύξανε μεν το τζίρο τις ημέρες των εκπτώσεων, αλλά το υπόλοιπο διάστημα ο τζίρος υφίστατο καθίζηση, οι πελάτες περίμεναν την επόμενη καμπάνια «-20% σε όλα», παρατηρούν στελέχη της αγοράς. 
 
«Η Praktiker γινόταν συνεχώς φθηνότερη αλλά όχι καλύτερη», είπε ο πρόεδρος της Obi Καρλ-Εριβαν Χάουμπ, διευκρινίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει την εταιρεία. Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές είχαν οδηγηθεί το προηγούμενο βράδυ σε οριστικό ναυάγιο. Έτσι για την Praktiker, την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου στη Γερμανία, έμεινε μόνον ο δρόμος της πτώχευσης.
 
Η PRAKTIKER ΗELLAS
Η Praktiker Hellas παραμένει η μόνη κερδοφόρα αλυσίδα στον κλάδο της στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες σε αποδόσεις στον όμιλο Praktiker, με κύκλο εργασιών 196 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2012. 
 
Η εταιρεία λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1991 και σήμερα διαθέτει 14 καταστήματα και ηλεκτρονικό κατάστημα που πρόσφατα αναβαθμίστηκε. «Το εκτεταμένο πλάνο δραστηριοτήτων της ελληνικής εταιρείας, ως μέλος του ομίλου Praktiker, συνεχίζεται κανονικά, αναμένοντας ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για το 2013», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.  
Πηγή: www.tanea.gr 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο