Κομισιόν: Η Κύπρος εξαρτάται από την εισαγωγή πετρελαίου

Η κατανάλωση ενέργειας στην Κύπρο το 2010 εξαρτάτο σχεδόν πλήρως από την εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου και αυτό καθιστά τη χώρα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, μια από τις πιο ευάλωτες στην ΕΕ όσον αφορά σε θέματα ασφάλειας στην προμήθεια ενέργειας.

Το έγγραφο της Κομισιόν, που αφορά έκδοση Απριλίου, με τίτλο «Η ενεργειακή εξάρτηση των κρατών μελών», αναφέρει ότι το μερίδιο του πετρελαίου στην ακαθάριστη εσωτερική κατανάλωση ενέργειας στην Κύπρο είναι το ψηλότερο στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Μάλτα στην οποία το μερίδιο πετρελαίου ανέρχεται στο 100%.

Προσθέτει ότι το μερίδιο του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου ανήλθε το 2010 στο 95%, μια ποσοστιαία μονάδα λιγότερη από το 2006.

"Η Κύπρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο ευάλωτη χώρα της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εξάρτησή της από εξωτερική ενέργεια επειδή είχε το 2011 το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόριο ενέργειας στην Ένωση και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών", ενώ το έλλειμμα της στις εμπορικές συναλλαγές ενέργειας αυξήθηκε μεταξύ 2007 και 2011, αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

"Το πολύ μεγάλο μερίδιο της ενέργειας στο συνολικό εμπόριο (που ανέρχεται στο ένα τέταρτο) καθιστά περαιτέρω ευάλωτη την Κύπρο σε ενδεχόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες", σημειώνει.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, το 2009, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ σε όλες τις ομάδες των καταναλωτών (κυρίως μεταξύ 20% με 30%).

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία στην ΕΕ και την τρίτη υψηλότερη για τα νοικοκυριά.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η κυπριακή οικονομία ενδεχομένως να είναι ευάλωτη στις τιμές ενέργειας καθώς η ενεργειακή εξάρτησή της είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ έχει υψηλή εξάρτηση στον άνθρακα, ιδιαίτερα στη χρήση παραγωγής ενέργειας.

Αναφέρεται επίσης ότι στην Κύπρο περίπου το 42% των εισαγόμενων προϊόντων πετρελαίου αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα άλλο 42% αφορά τις μεταφορές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι διεθνείς θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Προστίθεται ότι ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται κατά 99% στις εισαγωγές βενζίνης, όλοι οι άλλοι τομείς της οικονομίας εξαρτώνται έμμεσα σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι ο τομέας των μεταφορών στην Κύπρο αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς έχει την τρίτη μεγαλύτερη εξάρτηση στην ενέργεια από τους αντίστοιχους τομείς των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, ο άλλος κύριος κίνδυνος για την ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας εντοπίζεται στο γεγονός ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι απομονωμένο, όπως παρουσιάστηκε από τη μεγάλη έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού του Ιούλιο του 2011.

Επίσης, το έγγραφο σημειώνει ότι δεν υπάρχει εγχώρια προμήθεια αργού πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου καθώς το εθνικό διυλιστήριο πετρελαίου έκλεισε το 2004.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά