CTC: Ο κορωνοϊός μείωσε σημαντικά τις πωλήσεις του 2020

Μετά από αναβολές επί αναβολών, ανακοινώθηκαν εν τέλει τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ελεγμένες ενοποιημένες και ατομικές οικονομικές καταστάσεις της Cyprus Trading Corporation Plc (CTC) και των θυγατρικών της για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ωστόσο, τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021 θα δημοσιευθούν εντός Μαρτίου του 2023. Οι Ελεγμένες Ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και των τριών δημόσιων εταιρειών, Cyprus Trading Corporation Plc, Ermes Department Stores Plc και Woolworth (Cyprus) Properties Plc, για τα έτη 2021 και 2022, καθώς και οι Εξαμηνιαίες Οικονομικές Εκθέσεις για το 2022, θα δημοσιευθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Μείωση τζίρου, επιστροφή στα κέρδη
Σημειώνεται ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος CTC για το έτος 2020 ανήλθε σε €305.662.683 σε σύγκριση με €327.211.179 που ήταν το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 6,6%.

Την ίδια στιγμή, τα κέρδη του 2020 ανήλθαν στα €20.193.475 σε σχέση με ζημιές €17.903.777 το 2019.

Τα κέρδη από εργασίες ανήλθαν στα €6,3 εκατ., σε σχέση με €4,1 εκατ. το 2019, που προήλθαν από βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για διάθεση αριθμού ακινήτων,το Συγκρότημα CTC παρουσίασε κέρδος μετά τη φορολογία ύψους €20,4 εκατ. για το 2020.

Η διαφορά που προκύπτει από την ανακοίνωση του Συγκροτήματος στις 16.3.21 για κέρδη ύψους €39 εκat. σε σχέση με τα τελικά ελεγμένα αποτελέσματα των €20,4 εκat. οφείλεται σε κέρδη που αναγνωρίστηκαν απ’ ευθείας στα αποθεματικά λόγω αντιστροφής αναβαλλόμενης φορολογίας, λογιστικές πρόνοιες που καταχωρήθηκαν στο έτος σύμφωνα με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 9 και επανεκτιμήσεις ακινήτων.

Ermes Department Stores Plc
Το 2020 το Συγκρότημα Ermes Department Stores Plc κατέγραψε κύκλο εργασιών €112,4 εκατ., σε σχέση με €134,8 εκατ. το 2019 (μείωση 16,6 %) ένεκα της πανδημίας και των συνεπακόλουθων μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για το κλείσιμο καταστημάτων.

Τα κέρδη από εργασίες για το 2020 ανήλθαν σε €3,8 εκατ., σε σχέση με ζημιές €7,6 εκατ. το 2019. Τα κέρδη του 2020 περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους €7 εκατ. που καταβλήθηκε από τη συγγενική Εταιρεία Woolworth (Cyprus) Properties Plc ως αποζημίωση για τον πρόωρο τερματισμό του δικαιώματος χρήσης του πολυκαταστήματος Ολύμπια στη Λεμεσό.

Το Συγκρότημα Ermes Department Stores Plc παρουσίασε το 2020 καθαρές ζημιές μετά τη φορολογία ύψους €309 χιλ.

Woolworth (Cyprus) Properties Plc
Το 2020 το Συγκρότημα της Woolworth (Cyprus) Properties Plc κατέγραψε εισοδήματα ύψους €1,07 εκ. από δικαιώματα χρήσης χώρου και άλλες υπηρεσίες σε σχέση με €4,3 εκ. το 2019, ως αποτέλεσμα της απώλειας εσόδων από ενοίκια και δικαιώματα χρήσης χώρου, λόγω της διάθεσης επενδυτικών ακινήτων. Επιπλέον, παραχώρησε εκπτώσεις στα μισθώματα των ακινήτων της λόγω της πανδημίας

Το Συγκρότημα Woolworth (Cyprus) Properties Plc παρουσίασε για το 2020 καθαρές ζημιές μετά τη φορολογία ύψους €3,07 εκ.


Πλήγμα σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό
Το 2020, η Κυπριακή οικονομία επλήγη δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Συγκροτήματος CTC, οι πλείστες δραστηριότητες της οικονομίας και του Ομίλου επηρεάστηκαν σημαντικά σημειώνοντας σημαντική μείωση πωλήσεων. Οι κύριες δραστηριότητες του ομίλου που επηρεάσθηκαν ήταν το Λιανικό Εμπόριο, η διανομή προϊόντων στον κλάδο της εστίασης (Horeca), η πώληση αυτοκινήτων, ενώ δραματική ήταν η μείωση των εργασιών της εταιρείας Hermes Airports Ltd λόγω της απαγόρευσης των πτήσεων κατά τη πρώτη περίοδο των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν από την άνοιξη έως το καλοκαίρι του έτους.

«Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας εν συνόλω καθώς και η δραστική μείωση του τουρισμού επηρέασαν όλους τους κλάδους της οικονομίας ανεξαιρέτως. Η κρατική στήριξη βοήθησε ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να μην αυξηθεί η ανεργία, μολονότι η Κυπριακή οικονομία εμφάνισε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τονίζεται σχετικά.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της Εταιρείας και των συγκροτημάτων των θυγατρικών εταιρειών Ermes Department Stores Plc και Woolworth (Cyprus) Properties Plc, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα των θυγατρικών εταιρειών της Εταιρείας, Argosy Trading Company Limited, Cassandra Trading Limited, CTC Automotive Limited, CTC AutoLeasing Ltd, HOB House of Beauty Limited και Artview Co. Limited.

Κατά το έτος 2018, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2018, η Εταιρεία και το Συγκρότημα προχώρησαν σε συμφωνία διάθεσης αριθμού ακινήτων και επενδύσεων σε επενδυτικές Εταιρείες του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου που θα πραγματοποιούνταν στην περίοδο που θα ακολουθούσε. Στην συμφωνία λαμβάνουν μέρος όλες οι Εταιρείες του Συγκροτήματος της Cyprus Trading Corporation Plc (CTC) συμπεριλαμβανομένης και της Cyprus Limni Resorts & GolfCourses.

Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ήταν €220.471.060, όπως τελικά είχε διαμορφωθεί παρά τις αρχικές ανακοινώσεις για €228.400.243. Το τίμημα αυτό περιλαμβάνει ακίνητα που ήταν ιδιοκτησίας της Εταιρείας και αριθμού θυγατρικών εταιρειών της αλλά και της Cyprus Limni Resorts & GolfCourses. Σε δεύτερη συμφωνία που έγινε στις 3 Ιουλίου 2020 και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η Εταιρεία και το Συγκρότημα προχώρησαν σε συμφωνία διάθεσης αριθμού ακινήτων σε επενδυτικές Εταιρείες του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας έναντι του ποσού των €18.608.000.

Στις 16 Ιουλίου 2020 ολοκληρώθηκε η διάθεση του πολυκαταστήματος Ολύμπια στη Λεμεσό όπου και θα κατασκευαστεί η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη του πύργου Aura στην Εταιρεία Zenoplus Properties Ltd, έναντι του ποσού των €70.000.000. Επιπλέον €23.000.000 καταβλήθηκαν ως τελική αποζημίωση ένεκα της μεταβίβασης αυτής και της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου. Από το σύνολο των €93.000.000 έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των €53.000.000 ενώ το υπόλοιπο ποσό των €40.000.000 θα καταβληθεί με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Η άδεια αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2023. Όλες οι προαναφερθείσες πωλήσεις έγιναν σε επενδυτικές εταιρείες που είναι εξ΄ ολοκλήρου θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης στις 15/07/2020 ολοκληρώθηκε η διάθεση του εμπορικού κέντρου Central και παρακείμενου ακινήτου στη Λευκωσία στην Εταιρεία Katlero Holdings Ltd έναντι του ποσού των €16.286.000 όπως και η διάθεση καταστήματος και δύο οικιστικών/γραφειακών ορόφων σε πολυκατοικία επί της οδού Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό στην Εταιρεία Malpax Holdings Ltd έναντι του ποσού των €2.322.000. Και οι δυο προαναφερθείσες πωλήσεις έγιναν σε επενδυτικές εταιρείες που είναι εξ΄ ολοκλήρου θυγατρικές της Ελληνικής Τράπεζας.

Έμμεσες επιπτώσεις από την αύξηση τιμών και ενέργειας

Η έναρξη του Ρώσσο-Ουκρανικού πολέμου το Φεβρουάριο του 2022 επίπροσθετα από τα προβλήματα που επέφεραν τα μέτρα και οι περιορισμοί της πανδημίας, επηρέασε τόσο την παγκόσμια και τη κυπριακή οικονομία όσο και τις εργασίες του Συγκροτήματος γενικότερα. Παρότι το Συγκρότημα δεν έχει καμία άμεση έκθεση από τον πόλεμο ή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, αναμφίβολα επηρεάζεται έμμεσα από τη μεγάλη αύξηση των τιμών και του κόστους της ενέργειας ως αποτέλεσμα αυτού.

Ειδικότερα κατά το 2022 τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος επηρεάστηκαν αρνητικά από την σημαντική αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων ως επίσης και από τη διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων που είχε ως αποτέλεσμα στη καθυστέρηση παραλαβής και παράδοσης προϊόντων. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο από την πανδημία όσο και από τον Ρώσσο-Ουκρανικό πόλεμο οδήγησαν σε πρωτοφανή επίπεδα τον πληθωρισμό αναγκάζοντας τις Κεντρικές Τράπεζες ανά το παγκόσμιο να αυξήσουν δραστικά τα δανειστικά επιτόκια. Το Συγκρότημα παρά τις συμφωνίες που συνήψε τα προηγούμενα χρόνια για σημαντική μείωση του δανεισμού του, εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο στην αύξηση των επιτοκίων και τη συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού που αναμένεται να παραμείνει αυξημένο για τα επόμενα έτη. Ως επακόλουθο των πιο πάνω τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών μειώνονται και κατ’ επέκταση μειώνεται και η κατανάλωση και δύναται να επηρεαστεί η μελλοντική απόδοση του Συγκροτήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση τονίζουν ότι συνεχίζουν με την ίδια προσοχή να διαχειρίζονται τα δεδομένα της αγοράς και να λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε το Συγκρότημα να παραμείνει ανταγωνιστικό, να αναδιοργανώνεται και να προσαρμόζει τις δραστηριότητες του, να αναπτύσσει νέες δραστηριότητες, να βελτιώνει την οικονομική του απόδοση, να ανταποκρίνεται σε όλες του τις υποχρεώσεις και να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί όποιες ευκαιρίες ανακύψουν στο μέλλον.

Δειτε Επισης

Στις καλένδες η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη ζώνη Mercosur
Νέα συλλογή κοσμημάτων και ρολογιών Dolce & Gabbana
Δύο χρόνια στην Κύπρο γιορτάζει το Wolt Market με προσφορές και μοναδικά δώρα
Ευρωζώνη: Στα €24,1 δις το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο
Το καινούργιο τηλεοπτικό σποτ της ΚΕΑΝ με πρωταγωνιστή για μια ακόμη χρονιά τον Λούκα Γιώρκα(vid)
Το πολυβραβευμένο κολλαγόνο Zooki, τώρα και στην Κύπρο
Κίνα: Απειλεί την Ε.Ε. με περιορισμούς στις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρασιών
Οι μάρκες αυτοκινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές-Σε ανοδική τροχιά η αγορά
Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία